Tizenegy század

BŐD TITANILLAValami nincs rendben ezzel az újfajta pontozással.A műkorcsolya és a jégtánc régi pontozási rendszeréről nyilvánvaló volt, hogy csakis szubjektív lehet, de a néző, ha nem értett egyet az eredménnyel, legalább szidhatta a bírókat (vö. labdarúgás).

BŐD TITANILLA

Valami nincs rendben ezzel az újfajta pontozással.

A műkorcsolya és a jégtánc régi pontozási rendszeréről nyilvánvaló volt, hogy csakis szubjektív lehet, de a néző, ha nem értett egyet az eredménnyel, legalább szidhatta a bírókat (vö. labdarúgás). Az új pontozás objektívnek tűnhet a bonyolult protokollok és századpontnyi különbségek miatt, pedig ebben is van sok szubjektív tényező, ráadásul teljességgel átláthatatlan.

Tizenegyed század elméletileg semmi, gyakorlatilag rengeteg. Különbség arany és ezüst között. Ennyivel nyerte a zágrábi Eb-n az orosz Jekatyerina Bobrova, Dimitrij Szolovjev kettős a jégtáncosok versenyét honfitársaik, Elena Ilinih és Nyikita Kacalapov előtt.

De mennyi ez a tizenegy század? Lehet-e századokban mérni, hogy Bobrováék vagy Ilinihék tragikus szerelmi története ragadta-e meg jobban a közönséget?

És főleg, el lehet-e magyarázni, hogy min múlt? Hogy Bobrováék hol nyerték meg az Eb-t, és Ilinihék hol vesztették el?

Ahogy egy volt pontozóbíró megjegyezte: „Ez olyan minimális különbség, hogy egy-egy figurában például két vagy három bíró 2-es helyett 3-ast üt be…”

Persze végig lehet bogarászni a protokollokat, és azok valamit elárulhatnak. Ilinihék 7,29 pontot kaptak a twizzle-kre (ez a jégtáncban az egyik legnehezebb technikai elem), Bobrováék 6,86-ot. Ilinihék forgáskombinációja csak 4 pontot ért, Bobrováékét viszont nehezebb nehézségi kategóriába sorolták a bírók, így 5,64 pontot adtak érte. És sorolhatnánk.

Sorolhatnánk, ha olyan egyszerű lenne sorolni, de az ember a protokollok bogarászása közben folyamatosan azzal szembesül, hogy rettenetesen bonyolult elmagyarázni, mi mit is jelent, ha valaki nem követi fanatikusan ezt a sportágat.

Pedig a fanatikusok kisebbségben vannak, a műkorcsolyát és a jégtáncot sokan egyszerűen azért nézik, mert szép, és ha túlságosan nehéz lesz megérteni, mi miért történik, előbb-utóbb elfordulnak tőle. (Járna valaki focimeccsekre, ha egy-egy meccs után furcsa számokkal teli papírokból kellene kiolvasni, miért is nyert egyik vagy másik csapat? És ez a számokkal teli papír nem a játékosok bankszámlakivonata.)

Senki ne mondja, hogy a jégtáncnak erről kell szólnia. A protokollok bogarászásáról, a nehézségi szintek gyűjtögetéséről, újabb és újabb századpontok szerzéséről.

Talán inkább meg kellene hagyni ezeket a századokat más sportágaknak. Olyanoknak, amelyekben ekkora különbség mindenki számára értelmezhető. Mert a jégtáncban sajnos nem az.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?