Taroltak a szovjetek a kilencedik téli olimpián

olimpia

Az Innsbruckban rendezett 1964-es téli olimpiai játékok lebonyolítását hóhiány, valamint két versenyző halála is beárnyékolta. A magyarok legjobb eredménye egy 8. hely volt, a csehszlovák küldöttség egy bronzéremmel tért haza, melyet hokicsapatuknak köszönhettek.

Váratlan körülmények

A téli olimpiai játékok kezdete előtt hét héten át nem esett hó, február első hete pedig annyira meleg volt, mint az elmúlt hatvan évben egyszer sem. A szervezőknek hóhiány miatt mozgósítaniuk kellett a hadsereget annak reményében, hogy a helyszíneket sportolásra alkalmassá tudják tenni. Hóágyúkat importáltak, s így a katonák közel 40 ezer köbméter havat szállítottak a sípályákra, melyet kézzel és lábbal tapostak keményre. 
A hóhiány mellett két haláleset is beárnyékolta a sporteseményt: a verseny előtti edzésen halálos balesetet szenvedett egy angol színekben induló lengyel szánkós, Kay Skrzypecki, valamint egy ausztrál alpesi síző, Ross Milne. 


Az osztrákok a nehézségek ellenére sikereket is elkönyvelhettek, hiszen az éremtáblázat második helyén végeztek. Emellett annak is örülhettek, hogy a téli játékok történetében elsőként érte el a versenyzők száma az ezerfős határt: 36 ország 1091 versenyzője 34 versenyszámban mérhette össze tudását. 
Új sportágként került a programba a szánkó, melyben férfiak és nők is versenyezhettek. 

A szovjetek uralma

A versenyszámok elsősorban a szovjetekről szóltak, így nem véletlen, hogy az éremtáblázatot is kimagaslóan ők uralták. Jégkorongcsapatuk hihetetlen fölénnyel, veretlenül nyerte a tornát. Az ezüstérmet a svéd, a bronzot pedig a csehszlovák csapat hódította el. Meglepetésre a kanadaiak csupán a negyedik helyen zárták a versenyt. Utóbbiak egyébként nem jelentek meg az éremátadáson, mert meg voltak győződve arról, hogy a keleti blokk játékosai profik voltak. A kanadaiak ugyan olimpiai érmet nem kaptak volna, viszont az olimpia egyben vb is volt, melyre más szabályok vonatkoztak, s ezek alapján a harmadik helyen végeztek, ezért kellett volna ott lenniük a ceremónián.
A sportesemény főszereplője a szovjet kiválóság, Ligyija Szkoblikova volt, aki a gyorskorcsolya mind a négy számában aranyérmet szerzett. Honfitársnője, Klaudija Bojarszkih sem sokkal maradt le tőle: a sífutás három számában is aranyat jegyzett. A műkorcsolya páros versenyét – az életben és a jégen is párt alkotó – Ljudmila Belouszova és Oleg Protopopov nyerték. S nem ez volt az utolsó sikerük…

Meglepetések

Az alpesi versenyek elsősorban a francia testvérpár, Marielle és Christine Goitschel aranyairól szóltak. A fiatalabb lány, Marielle óriás-műlesiklásban nővérét megelőzve lett első, míg szlalomban megfordították a sorrendet, így Marielle nővére, Christine mögött lett ezüstérmes. 
Magyar színekben öt sportág tizennyolc versenyszámában összesen huszonkét férfi és hat nő versenyzett. Nem ez volt a legsikeresebb olimpia számukra, hiszen a magyar sportolók közül senkinek sem sikerült pontot szerezni. A legjobb eredményt a női sífutóváltó érte el: 8. helyen zárták a versenyt. Magyar sízők tekintetében egészen 2014-ig ez volt a valaha elért legjobb eredmény.


RÁKÓCZA KLAUDIA

Érdekes

Innsbruck, 1964

Időpont: 1964. január 29. – február 9.
Résztvevők: 36 ország 1091 sportolója
Sportágak/versenyszámok: 10/34
Csehszlovák érmek: férfi jégkorong-válogatott – bronz

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?