Támad a Kaukázus – és Albánia és Kazahsztán

<p>A luxemburgi Differdange szárnyalása ugyan már véget ért a labdarúgó Európa Liga idei selejtezőjében – az albán Laci és a holland Utrecht elbukott, de aztán a norvég Tromsö nagy nehezen tizenegyesekkel (!) továbbjutott a hercegségbeliekkel szemben –, mégis több, a focit illetően korábban egzotikusnak számító ország képviselője érintett a nemzetközi kupák e heti playoffjában.</p>

OROSKY TAMÁS

Támad a Kaukázus (és Albánia és Kazahsztán)!

A top 450-en kívül

Kvízkérdés haladóknak: melyik csapat jutott túl eddig története valamennyi ellenfelén a nemzetközi kupák kieséses rendszerben megrendezett fordulóiban? A nem mindennapi tett az FK Kukesi nevéhez fűződik. Az albán élvonalba csak 2011 tavaszán feljutott klub most vágott neki először az európai kalandnak, s eddig az észt Flora Tallinn, a bosnyák FK Sarajevo és az ukrán Metalurg Donyeck sem tudta megállítani az EL-selejtezőkön. Ráadásul az UEFA 450-es klubrangsorába még be nem férő Kukesi mindezt úgy érte el, hogy csak négy légiós van a keretében!

Csak grúzokkal

A hazai labdarúgók aránya még ennél is kedvezőbb a grúz Dila Gorinál (302.): a szintén az Európa Liga-selejtezőjében érintett csapatnak egyetlen nem grúz játékosa (az orosz Erik Gabarajev) van csupán. Ez a játékoskeret transfermarkt.co.uk által felbecsült értékében is megmutatkozik – a 4 850 000 eurós összeg gyakorlatilag megegyezik a sorozatból már régen kihulló Honvédéval. (Csak összehasonlításképpen: a kupától szintén júliusban búcsúzó Debrecent majdnem kétszer, a Győrt kétszer, a Videotont háromszor olyan értékesnek tartja a mértékadónak számító portál).

Lesz kazah

a csoportkörben

A goriakhoz hasonló a mutatója a kazah Sahtyor Karagandinak is – azzal a különbséggel, hogy Kazahsztán kétszeres bajnoka csak a 324. az UEFA-rangsorban (bár ez még messze van a „csúcstartó” észt Nömme Kalju helyezésétől, amely Európa 419. „legjobb” klubjaként van versenyben az Európa Ligában). A karagandi bányászcsapatot a 2008/2009-es szezonban a debreceniek ejtették ki az UEFA-kupa selejtezőjéből, ám mégis hazai fronton érte nagyobb megrázkódtatás a kazah klubot abban az évben: bundázás miatt a klubvezetőket és a szakmai stábot 5 évre eltiltották a labdarúgástól, a Sahtyort pedig ki akarták zárni az élvonalból (amiből aztán mindössze kilencpontos levonás lett).

Most viszont szebb napjait éli a klub: ha az első meccsen aratott 2:0-s győzelem ellenére sem sikerülne kivernie a Bajnokok Ligájából a Celticet, első kazah egyesületként így is ott lesz egy európai kupasorozat (konkrétan az Európa Liga) csoportkörében.

Csak a magyar és szlovák csapatok hiányoznak

A sort tovább lehetne folytatni, hiszen versenyben van még az albán Skenderbeu Korce (336.), a kazah FK Aktobe (214.), az azeri FK Karabah (228.) vagy az izlandi Hafnarfjördur (266.) is. Bezzeg a zsolnaiak (117.), a DVSC (157.), a Slovan (171.) vagy a Videoton (183.) már rég csak az NB I-re/Corgoň Ligára összpontosíthat...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?