Születésnapjára vb-t nyert magának

Egy izgalmakkal és kiesésekkel tarkított Brazil Nagydíjon szerezte meg élete első világbajnoki címét a tökéletesen versenyző Kimi Räikkönen. Megérdemelten.

Munkában a Ferrari-csapat: a szorgoskodás egy egyéni és egy csapatvilágbajnoki címet értReuters-felvételBár a verseny leintése után kiderült, hogy a BMW Sauber és a Williams autóiban az üzemanyag hőmérséklete nem felelt meg a Brazil Nagydíjon az előírásoknak, a versenybíróság úgy döntött, nem bünteti meg a két istállót. Ezek után hivatalossá vált, hogy a Ferrari pilótája, Kimi Räikkönen a világbajnok. A Forma–1 technikai szabályzata a következőt írja elő: „Az üzemanyag hőmérséklete nem lehet alacsonyabb a levegő hőmérsékleténél 10 Celsius fokkal többel.” A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) technikai küldöttje, Jo Bauer a verseny után azonban elmondta, a két istálló autói esetében az eltérés értéke magasabb volt a megengedettnél. A versenybíróság éjszakába nyúlóan tárgyalta az ügyet Interlagosban, és meghallgatta a BMW, illetve a Williams képviselőit is, majd úgy döntött, nem bünteti meg a két istállót. Ezzel eldőlni látszott, hogy a 2007. évi világbajnoki címet a Ferrari versenyzője, Kimi Räikkönen nyerte meg.

A sportszerű Ron Dennis

A verseny elején „sportszerű magatartást” ígérő Ron Dennisnek (aki eddig azt állította, a „sport érdekei” miatt nem fellebbez a kémügyben született, a McLarent a konstruktőri összetettből kizáró ítélet ellen) azonban annyira megtetszett az idei jogi hercehurca, hogy a FIA Fellebbviteli Bíróságához beadványt készül beadni, amelyben megtámadja az ítéletet, de nagyon kicsi az esély arra, hogy bármi is változik még. Szép kis pálfordulás, Mr. Dennis.

Tövig rágta a körmét sok-sok Forma–1-es rajongó a 2007-es szezon záróversenyén, hiszen hihetetlen kiélezett küzdelem és óriási taktikai csata zajlott a forró brazil aszfalton. Eldőlt tehát a nagy kérdés, megvan a világbajnok. Ismét beigazolódott a nevető harmadik elve, hiszen az ifjú brit csodapilóta saját magát fosztotta meg az elsőségtől, az egész hétvégén kínlódó, a McLarenben valószínűleg utolsó versenyét teljesítő Fernando Alonso pedig puszta árnyéka volt korábbi önmagának.

Aggasztó jelek

Pedig a futam elején sokan egy lyukas garast sem tettek volna Räikkönenre, de a szakértők már akkor is óvatosságra intettek mindenkit, aki Hamilton mellett voksolt. Hiszen már a legutóbbi, Kínai Nagydíjon aggasztó jelek érkeztek Hamilton felől. Pozíciójához képest indokolatlanul sokat kockáztatott és ráfizetett. Csakúgy, mint az évad utolsó futamán, vasárnap. Miután a rajtot követően a negyedik helyről Fernando Alonso megelőzte az ezúttal gyengén induló britet, az rögtön visszakövetelte pozícióját, minek következtében lecsúszott a pályáról és a nyolcadik helyre esett vissza. Ez annyira kizökkentette a koncentrációból, hogy a pálya középső szakaszán egyszerűen melléváltott, és ott, abban a pillanatban vesztette el világbajnoki esélyeit. A 18. helyről még a három gyors boxkiállással is csak a hetedikig sikerült húznia, az pedig kevésnek bizonyult. És bizony ilyenkor döbbent rá mindenki, hogy a hihetetlenül profin és magabiztosan nyilatkozó Lewis Hamilton minden tehetsége és zsenialitása ellenére kezdő még a Forma–1 világában. Mert hiába a technikai tudás és a tehetség, ha hiányzik a pszichikai higgadtság és a hideg fej. Mindenesetre minden elismerést megérdemel, és kétség sem fér hozzá, a jövőben szinte biztos a világbajnoki cím számára is. Ebben az évadban azonban nem adatott meg neki és ezúttal is csupán magát okolhatja hibájáért.

Sértődött Alonso

Ugyanúgy önmagát okolhatja Fernando Alonso is, hiszen a Magyar Nagydíj óta szinte belezavarodott vélt vagy valós sérelmei felsorolásába és a saját csapatával való rossz kapcsolat ápolásába. Igaz, nem volt könnyű helyzetben, egy kétszeres világbajnoktól azonban elvárható lett volna, hogy túl tudja tenni magát az ilyen problémákon és a győzelemre fog koncentrálni. Brazíliában azonban nem tudta felvenni a Ferrari által odadobott kesztyűt, sőt, titokban örülhetett harmadik helyének, hiszen a lengyel Robert Kubica igencsak megszorongatta.

El kell azonban ismerni a tényt, Felipe Massa segítsége sokat jelentett Räikkönen számára, és a brazil versenyző is elismerést érdemel azért, hogy segített csapattársának. És mielőtt még azt hihetnénk, hogy csupán ennek köszönheti a finn a világbajnoki címet, le kell szögezni azt is, Felipe Massának csapattársi kötelessége volt a Jégember kezére játszani. És csapatutasítás ide vagy oda, itt nem babra ment a játék, minden csapattárs így viselkedett volna.

Kimi Räikkönennek sem volt azonban könnyű, hiszen bár a szezon eleje jól kezdődött számára, hamarosan Felipe Massa vette kezébe a gyeplőt és olybá tűnt, ő lesz a világbajnoki esélyes. Räikkönenek így nem csak a konkurenciával, hanem saját csapattársával is meg kellett küzdenie, és tette mindezt a McLaren csapattól oly eltérő tiszta és becsületes módon, hogy egy rossz szó sem érhette a ház elejét. Nem beszélt sokat, nem tett nagyhangú kijelentéseket, és távol tartotta magától a botrányokat is. A versenypályán tette a dolgát, versenyzett és nyert magának születésnapjára egy világbajnokságot. Abszolút megérdemelten. Bravó!

NÉVJEGYKÁRTYA

NÉV: Kimi Räikkönen

CSAPATA: Ferrari

SZÜLETETT: 1979. október 17., Espoo (Finnország)

MAGASSÁG/TESTSÚLY: 1,75 m/71 kg

CSALÁDI ÁLLAPOTA: nőtlen

ÖSSZES FUTAM A FORMA-1-BEN: 121

LEGJOBB HELYEZÉSEK ÖSSZETETTBEN: 1. (2007), 2. (2003)

FUTAMGYŐZELEM: 15

ELSŐ RAJTKOCKA: 14

INTERNETES OLDAL: www.kimiraikkonen.com

PÁLYAFUTÁSA: élete első Forma-1-es versenyén 2001. március 4-én az Ausztrál Nagydíjon állt rajthoz, első futamgyőzelmét 2003. március 23-án a Malajziai Nagydíjon aratta.

CSAPATAI: Sauber (2001), McLaren-Mercedes (2002– 2006), Scuderia Ferrari (2007– 2009)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?