Sztárok nélkül rajtol pénteken a „buborékos” hoki-vb

hoki

Tavaly a járvány miatt törölték, idén, ha „buborékban” is, nézők nélkül, de megrendezik a jégkorong-világbajnokságot, amely pénteken négy mérkőzéssel indul.

2020-ban Svájcnak le kellett mondania a torna megrendezéséről, és az idei vb szervezése sem volt ideálisnak mondható: a szponzorok nyomására a nemzetközi szövetség visszavonta a társrendezői státuszt Fehéroroszországtól, s csak hosszas tanakodás után dőlt el, hogy Lettország egyedül is megrendezheti a vb-t, nem kell beugrania a szlovákoknak vagy a dánoknak. A Dinamo Riga KHL-es jégcsarnoka mellett végül az utolsó pillanatban sikerült „jégre kész” állapotba hozni az Olimpiai Sportközpontot, és elkészült az edzőcsarnok is.

Érdekes

A CSOPORT

Oroszország

Svédország

Csehország

Svájc

SZLOVÁKIA

Dánia

Fehéroroszország

Nagy-Britannia

 

Érdekes

B CSOPORT

Kanada

Finnország

Egyesült Államok

Németország

Lettország

Norvégia

Olaszország

Kazahsztán

Ez most más lesz

Annak, hogy hangulatában ez egészen más vb lesz, mint a megszokottak, nem csak a kapkodás az oka: a rendkívül szigorú buboréklét mellett a játékosoknak – a mostani állás szerint – üres lelátók előtt kell hokizniuk, a lett kormány egyelőre nem engedélyezte a már beoltottak beengedését sem. Ezek a körülmények is hozzájárultak ahhoz, hogy a csapatok keretében igazán nagy sztárt nem találunk. Menet közben pedig a karanténszabályok miatt gyakorlatilag nem éri meg új játékost benevezni.
Természetesen ez nem jelenti automatikusan azt, hogy nem fogunk minőségi hokit látni – elég csak a legutóbbi, 2019-es világbajnokságra gondolni. A pozsonyi–kassai tornát azok a finnek nyerték meg, akik keretében egyetlen stabil NHL-es játékos sem volt.

Ramsay és a fiatalok

Két éve fantasztikus hangulatban zajlottak a csoportmeccsek, elsősorban Kassán, ahol a szlovák válogatott játszotta a találkozóit. A búcsúzó Ladislav Nagy vezette gárda szimpatikus hokit játszott, a kulcspillanatokban azonban mindig jött egy rövidzárlat, így folytatódott az immár hatéves sorozat, amely alatt egyszer sem jutott be a csapat a negyeddöntőbe.

A strigulákból kettő fűződik Craig Ramsay szövetségi kapitány nevéhez, aki idén minden idők második legfiatalabb szlovák csapatát nevezte a(z elit) vb-re. A gárda átlagéletkora a 25 évet sem éri el, miközben három tini, 17 éves Šimon Nemec és Juraj Slafkovský, valamint a 18 éves Samuel Kňažko is helyet kapott a keretben. A másik oldalon a kapus Július Hudáček és a védő Marek Ďaloga képviseli a rutint. Az NHL-es játékosokat pedig egyedül Marián Studenič, aki a mostani idényben 8 meccsen lépett jégre a New Jersey színeiben.

Érdekes

A szlovák válogatott műsora

Május 21., péntek, 19.15: Fehéroroszország–Szlovákia

Május 23., vasárnap, 11.15: Nagy-Britannia–Szlovákia

Május 24., hétfő, 15.15: Szlovákia–Oroszország

Május 27., csütörtök: 15.15: Svájc–Szlovákia

Május 29., szombat, 19.15: Szlovákia–Dánia

Május 30., vasárnap: 19.15: Svédország–Szlovákia

Június 1., kedd, 15.15: Szlovákia–Csehország

A cél a negyeddöntő

Ugyanakkor a svéd bajnokság alapszakaszásznak gólkirálya, Peter Cehlárik vagy a finn bajnokcsapat húzóemberei, Pavol Skalický és Kristián Pospíšil lehetnek a biztosíték arra, hogy a szlovákok – a felkészülési időszakkal ellentétben – támadásban is fognak mutatni valamit. 

„A csapatunk kevésbé tapasztalt, viszont jó értelemben véve heves és gyors. A játékosok képesek küzdeni a jó eredményért. A gólok hiányoztak, de bízom benne, hogy az utóbbi napokban hozzánk csatlakozott hokisok ezen a téren is segítenek. Nincsenek sztárjaink, elismert NHL-eseink vagy igazán rutinos válogatottjaink, mégis hiszünk bennük. Az esély, amit kaptak, összekovácsolhatja őket, és remélhetőleg a szurkolók által a távolból megtámogatva készek lesznek a negyeddöntőbe jutásért harcolni” – mondta Miroslav Šatan, a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke, egyúttal a válogatott főmenedzsere.

Nem lesz kieső

Ehhez a szlovákoknak vélhetően a svájci, dán, fehérorosz hármassal kell majd ádáz küzdelmet vívnia, a papírforma (és a vb-k megszokottnak mondható forgatókönyve) alapján az orosz–svéd–cseh trió osztja majd el egymás között a csoport első helyeit. Mindenesetre a fogadóirodák egybevágó szorzói szerint Ramsay csapata ezúttal is lemarad az egyenes kieséses szakaszról.

Ha utóbbi valósul meg, izgulni akkor sem kell Hudáčekéknak: mivel a nemzetközi szövetség az összes alacsonyabb szintű vb-t eltörölte a pandémia miatt, az elit kategóriából senki nem esik ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?