Szerencsére Andorra az ellenfél

<p>Magyarországnak még van esélye elérni a pótselejtezőt érő második helyet, ha legyőzi Andorrát. Ehhez az kell, hogy Románia hazai pályán vereséget szenvedjen Észtországtól, Törökország pedig otthon kikapjon a holland válogatottól.</p>

Akkor is van némi esélyünk, ha a két rivális csak ikszel, mi pedig megverjük a pireneusi csapatot. Ez esetben mindhárom csapatnak 17–17 pontja lesz, s ekkor a gólkülönbség dönt a csapatok között. Ebben jelenleg a törökök a legjobbak (+9), őket a románok követik (+5), s ezután jön Magyarország (–1). Ha a román vagy a török csapat bármelyike nyer, Magyarország biztosan nem lehet csoportmásodik.

Persze, az eddig elért eredményeket akár pozitívumként is értékelhetjük: Magyarország a 2004-es Eb-selejtezők óta egyszer sem volt versenyben a sorozat utolsó fordulójáig a továbbjutásért vagy a pótselejtezőt érő helyért. Akkor a zárómérkőzésen Lengyelországot kellett volna legyőzni a pótselejtező kiharcolásáért. De kikaptunk, bár a győzelem sem segített volna.

Más pozitívumot nehéz lenne felsorakoztatni a magyar válogatott mellett – az amszterdami 1:8 minden idők legsúlyosabb veresége volt a nemzeti tizenegy számára. Egervári Sándor lemondása után Andorra ellen segítője, Csábi József készíti fel a csapatot. Csábi a meccs előtti eligazítás során nem tudott újat mondani: Andorra ellen a játékosok becsülete a tét. A szurkolók túlnyomó többsége szerint ezt sokan már végleg eljátszották. A hangulat amúgy sem túl rózsás a futballszövetségen belül, Vági Márton főtitkár keményen kritizálta a leköszönt kapitányt és csapatát: „Egervári Sándor és a keret elherdálta az esélyt, amelyet előtte hat–hét fordulón át előkészített magának” – olvashattuk az értékelést.

Nála is tovább ment Szalai Ádám, aki a tegnapi sajtótájékoztatón közel harminc percen keresztül kritizálta a magyar futballt. „A szurkolók tíz–húsz éve át vannak verve” – kezdte a Schalke csatára, s képzelhetik a folytatást. A futballista mondatai a magyar futballal szembeni legkritikusabb véleményeket idézték. Szalai szerint porhintés az, hogy a magyar futball a körülmények miatt nem tud fejlődni, a legnagyobb lemaradásunk a képzésben van. Nincsenek topligás játékosaink, edzőink, így pedig hülyítés bármilyen eredményt is elvárni a csapattól. „Az tükrözi legjobban a magyar fociban uralkodó állapotokat, hogy nekem kell ezt elmondanom 25 évesen, 18 válogatottsággal” – fogalmazta meg a játékos. Érzékletesebben nem is lehetne leírni, milyen mély válságban van a magyar futball.

Szalai kifakadásán kívül az is izgatja a közvéleményt, ki veszi át Egervári helyét a válogatott élén. A legtöbb lap Bölöni Lászlót és Paulo Sousát említi meg esélyesként – de az MLSZ nemrég hivatalosan is cáfolta, hogy kapcsolatban állna a Videoton egykori és a Maccabi Tel-Aviv jelenlegi edzőjével. A Nemzeti Sport szavazásán a portugál megelőzi a marosvásárhelyi származású Bölönit, akit Nyilasi Tibor és Ricardo Moniz követ, de legalább ilyen népszerű a „más külföldi edző” opciója is. A drukkerek döntő többsége (lapzártakor 18 ezer szavazó) szerint azonban „teljesen mindegy!”, ki lesz a magyar csapat szövetségi kapitánya.

S ez bizony árulkodó. A szurkolók is tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy 1:8 ide vagy oda, nemcsak a magyar válogatott, hanem az egész magyar futball került mélypontra. A mélyponton éppen Andorrával találkozunk. Szerencsére.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125094","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"371","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125029","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?