Szenvedés a németek ellen is

Egyre fájdalmasabb nézni a magyar férfi-kézilabdaválo- gatott vergődését a lengyelországi Európa-bajnokságon.

Egyre fájdalmasabb nézni a magyar férfi-kézilabdaválo- gatott vergődését a lengyelországi Európa-bajnokságon. A középdöntő első meccsén Talant Dujshebaev együttese tízgólos, 29:19-es vereséget szenvedett Németországtól.

A mérkőzés ismét már az első félidőben eldőlt, a magyarok 3:0-s német vezetésnél lőtték első góljukat, negyedóra után már négy, húsz perc után öt góllal vezettek a németek. A félidő végére a különbség nyolcgólosra nőtt, és a második játékrészben sem sikerült ebből lefaragni, sőt, végül tíz gól lett közte. A magyar válogatott így továbbra is pont nélkül áll a középdöntős csoportban.

A helyzet azért is szomorú, mert még így is van matematikai esély az olimpiai selejtező elérésére – ez pedig jól mutatja, milyen kevés elég lett volna ahhoz, hogy Rióért harcolhassanak Nagy Lászlóék. Ha a magyarok megverték volna az oroszokat, valószínűleg ott lehetnének a selejtezőtornán.

Csak az tud szétesni…

A magyar válogatott Montenegró ellen magabiztos győzelemmel kezdett, de utólag egyértelművé vált, az Eb-mezőny leggyengébb együttese volt az ellenfelük, a többiekkel szemben pedig egyszerűen kevésnek bizonyultak.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány stratégiája, hogy 9 tornaújoncot nevezett az Eb-re, nem jött be, a fiatalok közül csak Bánhidi, Bodó és esetenként Hornyák üti meg a szükséges szintet, a többiek még nem bírják el ezt a nyomást. Dujshebaevnek is gondjai vannak a helyzet kezelésével: a dánok elleni mérkőzés után szinte kiabált az M4 Sport riporterével. Bár az szimpatikus és példaértékű, hogy magára vállalja a felelősséget a vereségekért, ezzel nem csökkenti a szurkolók (és az olimpiáról lemaradó játékosok) fájdalmát a kudarc miatt.

A németek elleni meccsen már a mérkőzést közvetítő Hajdú B. István is elveszítette a türelmét, amikor úgy fogalmazott: „Csak az tud szétesni, ami össze is volt rakva…”

Leteszi a szerződését

Dujshebaev a németek elleni vereség után is azt mondta, minden az ő hibája: „Már korábban is elmondtam, most is megismétlem, egyedül az enyém, és nem a játékosaimé a felelősség. Ha nincsenek úgy felkészítve, hogy győzzenek, akkor azért nem őket kell elővenni. Most újra azt láttam, hogy sajnos én hibáztam, mert sem erőnlétileg, sem technikailag nem sikerült a felkészítő munkám. Kilenc tapasztalatlan játékos szerepelt a keretben, de én állítottam össze a csapatot, ezért is én vagyok a felelős” – értékelt a kapitány a mérkőzés után. Azt is elmondta, kész vállalni a következményeket: „Az Európa-bajnokság után leteszem a szerződésem a magyar szövetség elnökségének, illetve elnökének az asztalára. Ez nem azt jelenti, hogy lemondok, hanem azt, hogy amennyiben és ahogyan változtatni kívánnak, azt elfogadom. A szerződésem a 2017-es világbajnokság végéig szól, és ha rajtam múlik, minden erőmmel és igyekezetemmel folytatom a megkezdett munkát, a fiatalítást, a jövő csapatának építését.”

Mikler kritikus

A kirgiz származású tréner radikális fiatalítását Mikler Roland, a magyarok kapusa is bírálta. A Veszprém játékosa a Facebook-oldalán élő bejelentkezésben válaszolt a szurkolók kérdéseire. „Akinek nincs kvótája, az mind a legerősebb csapatával jött az Európa-bajnokságra. Úgy gondolom, nekünk is ez lett volna a jó út. Faluvégi tehetséges játékos, remek kézilabdázó lesz, de őt talán később kellett volna bedobni a mély vízbe – fogalmazott Mikler. – 2020-ra egy teljesen új csapat érhet be, de most nagyon kevés volt az idő, hogy a fiatalok felvegyék a ritmust, hogy megtanulják ezt a játékot, az új taktikát. Nem szeretnék beleszólni, mikor kell fiatalítani, de a tények azt igazolják, hogy ha elkezdtük volna 2-3 évvel ezelőtt, akkor most más lenne a helyzet. Sajnos hirtelen alakult át a csapat, és ezzel nagyon nehézzé tettük a dolgunkat.”

A társalgásba bekapcsolódott a Dujshebaev által itthon hagyott Lékai Máté is, aki csak annyit kérdezett, nem hiányzik-e Miklernek az erőt adó nutellás palacsinta. Erre Cristian Ugalde, Mikler veszprémi spanyol csapattársa csak annyit írt, ő pontosan tudja, mi, illetve ki hiányzik a magyar csapatból. Mikler pedig megjegyezte: „Nagyon sajnálom Mátét, ahogy az összes többi kimaradót is. Tudom, milyen nehéz lehet most megélni ezt nekik…”

20 órán belül két meccs

A magyarok legközelebb holnap lépnek pályára a toronymagas esélyes spanyolok ellen, szerdán pedig utolsó középdöntős meccsükön Svédországgal játszanak. A pénteki mérkőzés után tehát három pihenőnap is a rendelkezésükre állt, de ez az új lebonyolítás nem igazán tetszik a résztvevőknek.

A nemzetközi szövetség (EHF) a plusz pihenőnapokkal kedvezni akart a csapatoknak, a szurkolóknak és a televízióknak, de a változtatás jogos értetlenkedést váltott ki, hiszen vannak válogatottak, amelyeknek három nap „semmittevés” után húsz órán belül két meccset kell lejátszaniuk – a magyarok is így jártak.

„Teljesen egyetértek azokkal, akik szerint nem optimális, hogy három szünnap is van, majd húsz óra alatt kell lejátszani két mérkőzést – ismerte el Jean Brihault, az EHF elnöke. – Gyakran semmilyen visszajelzést sem kapunk a csapatoktól, csak kritizálnak minket, hogy miért nem változtatunk valamin. Elő kell jönniük az észrevételeikkel, és akkor megvizsgáljuk, mit tehetünk.” (MTI, origo, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?