Szégyen!

SZABÓ ZOLTÁNSzégyen, szégyen, szégyen! – így értékelte Hamšíkék harmatgyenge produkcióját Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke az 1:1-gyel végződött liechtensteini vb-selejtezőn.

SZABÓ ZOLTÁN

Szégyen, szégyen, szégyen! – így értékelte Hamšíkék harmatgyenge produkcióját Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke az 1:1-gyel végződött liechtensteini vb-selejtezőn. A lélektelen játék után nem csoda, hogy felment a pumpa a higgadtságáról ismert sportvezetőnél, hiszen a jobbára amatőrökből álló hazaiak az első félidőben lefocizták a szuperesélyes vendégeket.

A zömében légiósok alkotta szlovák válogatottban a játékosok meg sem közelítik klubcsapatukban nyújtott teljesítményüket. A legjobb példa Hamšík, a Napoliban remekel, címeres mezben viszont nem lehet ráismerni. Igaz, a Nyugat-Európában profiskodóknak csak zsebpénz a válogatott meccsekért járó jutalom.

Még Jozef Adamec kapitánykodása alatt történt, hogy az egyik kulcsjátékos bizalmasan elmondta: „Eddig nőzni és piálni jártunk a válogatottba, de most már játszunk is…” Pedig minden játékos arról papol, milyen óriási megtiszteltetés a nemzeti csapatban futballozni. Úgy fest, ebben a tekintetben azóta sem változott sok minden. Ezt bizonyítja, hogy szeptemberben a litvániai, kudarccal felérő 1:1 utáni éjszakán a Hamšík, Stoch, Weiss, Guédé négyes az egyik pozsonyi diszkóban vigasztalódott. Nem zavarta őket (a csapatkapitány Hamšíkot sem), hogy három nap múlva újabb vb-selejtező vár rájuk. Ha az egyik bulvárlap nem buktatja le őket, várhatóan nem is szerzett volna tudomást erről a közvélemény. De így jött a számukra nem túl kemény büntetés, feltételesen kizárták őket a válogatottból, és megvonták tőlük a selejtezőkért járó rajtpénzt (a tíz meccsért 23 ezer euró dukál).

A vaduzi szégyen után a játékosok a júniusi időpontra beszélik ki magukat. Tény, nehéz közel három héttel a szezonzárás után újra felpörögni. De erre is van recept. Például több cseh focista egy héttel a hivatalos gyülekező előtt önkéntesen Prágában kezdett el készülni az olaszok elleni selejtezőre. S mi történt a szlovákoknál? Hološko Miamiban nyaralt, de elmondta, ott is készült a meccsre… A Vaduzban látott játéka után el tudjuk képzelni, hogyan. Kucka hat nappal a selejtező előtt nősült, a lagzira több válogatott társa is hivatalos volt. Hiába, a közös mulatozás erősíti a csapatszellemet.

Hološko és a Puskás-díj odaítélése óta csak még nagyképűbbé váló Stoch (aki a tavaszi idényben csak elvétve került be a Fenerbahce 18-as keretébe) a meccs után nem állt szóba az újságírókkal. S akkor még ott sem volt az ifjabb Weiss, aki ősszel a Liechtenstein elleni pozsonyi 2:0 után a gyatra játék miatt fütyülő szurkolókat így bírálta: „Inkább maradtak volna otthon.”

Kováčik a vaduzi fiaskót követően kijelentette, ő is felelős a kudarcért, mert a javaslatára nevezték ki a Stanislav Griga–Michal Hipp kapitányi kettőst. Úgy tűnik, az új duó közel sem olyan szigorú, mint az arrogáns Vladimír Weiss volt. Ezt ki is használják a játékosok, akik csak a meccs előtti nyilatkozatokban világbajnokok.

A szövetség elnöke a héten rendkívüli végrehajtó bizottsági ülést hív össze, amelyen a téma a válogatott lesz. Könnyen előfordulhat, hogy menesztik a kapitányi párost. Stanislav Grigából viszont hiányzik az önkritika: „Nem vagyok megfutamodó típus, ezért nem mondok le.” Inkább megvárja, míg leváltják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?