Száznyolc athéni hírnök

Pozsony. Ünnepélyes keretek között Martin Tešovič súlyemelő világbajnok és Alena Stranovská vb-ezüstérmes skeetlövő mondta el tegnap a pozsonyi várban a szlovákiai sportolók nevében az olimpiai esküt a közelgő athéni nyári játékokra.

Az eskütételPavol Funtal felvételeHetvenhat hírnök (sportoló, sportvezető, edző) jelent meg a bensőséges hangulatú eseményen. Ivan Gašparovič köztársa-sági elnök átadta valamnnyiüknek a nevezési oklevelet, František Chmelár SOV-elnök emlékéremmel kedveskedett a küldöttség tagjainak. Időnként gyakrabban kattogtak a fényképezőgépek, főleg akkor, mikor éremesélyes sportolók léptek az államfő elé. Szinte mindenki megörökítette a komáromi kajaknégyes tagjainak megjelenését és kézfogását Gašparovičcsal. Juraj Bača, Riszdorfer Mihály és öccse, Richárd, valamint Vlček Erik valóban a honi sport sikeremberei lehetnek A-thénban. Ugyancsak nagyobb érdeklődés kísérte a víziszlalomosokat. Mindhárom olimpiai bajnok: Michal Martikán (1996 Athén), valamint Pavol és Peter Hochschorner (2000 Sydney) ismét a dobogó legmagasabb fokán végezhet, de remek formába versenyez az idén Elena Kaliská is.

Hiányoztak az eskütételről a szlovák sport ászai közül Martina Moravcová úszónő és Jozef Gönci sportlövő, akik több más olimpikon társukkal külföldön csiszolják formájukat a XXVIII. nyári játékok előtt. Mint ismeretes, összesen 64 sportoló és 108 tagú küldöttség képviseli Szlovákiát az athéni olimpián. Különböző módon és időben kelnek majd útra, legtöbben repülővel, mások autóval vagy hajóval érkeznek a görög fővárosba.

Második ötkarikás versenyére vette át a nevezési oklevelet a bősi származású Fernyák István szabadfogású birkózó, először viaskodik majd ellenfeleivel a sportolók négyévenként ismétlődő seregszemléjén Pálkovács Zoltán cselgáncsozó, aki Rimaszombatban ismerkedett a sportág ábécéjével. A szintén bősi birkózóbölcsőből kikerült Bátky Attila külföldön edzőtáborozik, s ezért kénytelen volt másnak átengedni az eskümondást. Eredetileg ugyanis őt jelölték ki erre a megtisztelő szerepkörre.

Ivan Gašparovič, a sportszeretetéről ismert államfő néhány keresetlen szóval üdvözölte a jelenlevő olimpikonokat. Mint mondta, a versenyek idején sokan szorítanak majd nekik, s megpróbálnak azonosulni örömükkel, bánatukkal. Azt kívánta mindnyájuknak, hogy minél több szép emléket szerezzenek Szlovákia lakosságának. Szavai végén felidézte azt a táviratot, melyet Michal Martikánnak küldött atlantai sikere után: „Örülök, hogy teljesítményével vigyázba állította az amerikaiakat. Bízom benne, hogy Athénban a görögök is tisztelegni fognak a szlovák himnusz hallatán” – fejezte be derűlátóan az államfő.

ESKÜMONDÓK

Szlovákia önálló ötkarikás szereplése óta a következő sportolók mondták az olipmpiai esküt:

Peter Nagy víziszlalomos és Lenka Ilavská kerékpáros (1996 Atlanta)

Jozef Gönci sportlövő és Zuzana Žirková kosárlabdázó (2000 Sydney)

Martin Tešovič súlyemelő és Andrea Stranovská sportlövő (2004 Athén)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?