Száznégy év után...

Athén. Az olimpiai bajnok diszkoszvető Fazekas Róbertet egyszerre segítette és nyomasztotta barátja és klubtársa, a kalapácsvető Annus Adrián vasárnapi győzelme az athéni játékokon. A Szúnyog becenévre hallgató szombathelyi nehézatlétáról az is kiderült diadala után, hogy családfakutató.

Fazekas második dobása felülmúlhatatlannak bizonyult, a szombathelyi atléta új olimpiai csúccsal győzöttTASR/EPA-felvéteA magyar atlétika az egyik legklasszikusabb, az ókori játékok műsorán is szereplő versenyszámban Bauer Rudolf 1900-as párizsi győzelme óta, azaz 104 éve nem nyert érmet olimpián. Fazekasról kiderült, pontosan ismeri ebben a vonatkozásban a sporttörténelmet.

„Természetes, hogy tudom, Bauer Rudolf volt az egyetlen éremszerzőnk, hiszen aki a múltat nem ismeri, az a jelenben senki, és nem lehet a jövő embere. Bauer Rudolf dobott először forgásból, ezzel forradalmasította a diszkoszvetést.”

A 193 centiméterével a döntő egyik legalacsonyabb résztvevőjének számító Fazekas tudta, hogy elsősorban rajta múlik, megnyeri-e az olimpiát. Az ötkarikás játékok előtti utolsó nagy verseny, a zürichi Golden League-viadal dobogós sorrendje már előrevetítette az eredményt. A svájci városban Fazekas megszakította az ötkarikás címvédő, litván Virgilijus Alekna sikersorozatát, a harmadik pedig – akárcsak utóbb Athénban – Kővágó Zoltán lett.

„Azt tudtam, hogy másodiknál rosszabb nem lehetek, mivel Aleknán kívül nem volt igazi vetélytársam. Azzal is tisztában voltam, hogy 70 méter fölött tudok dobni, és kell is ekkora eredmény a sikerhez, olyan formában éreztem magam, hogy a 69 méter szégyen lett volna. Ezért nem nagyon ijedtem meg, amikor Alekna olimpiai csúccsal kezdett, ő különben is mindig elsőre próbál nagyot dobni. Aztán a verseny folyamán láttam, hogy nem találja a ritmust, sokat ront, nyilván sokkolhatta az én nagy dobásom. Zoli a selejtezőben gyengélkedett, ezért meglepett, hogy így feljavult. De ismertem és tudtam, hogy képes nagyot dobni, Zürichben pedig már letette a névjegyét.”

Annus és Fazekas eddig minden nagy világversenyén együtt gyűjtötte be az érmeket, az Európa-bajnoki címet, a Világkupa-győzelmet és vb-n a második helyet, valamint most Athénban az olimpiai diadalt.

„Segített és nyomasztott is Adrián előző napi győzelme. Augusztus 30-án várnak minket Szombathelyen egy ünneplésre, gondolom, akkor csapunk egy kis murit. Még a világbajnoki cím hiányzik a gyűjteményből, de természetesen az olimpia volt a fontosabb. Úgy gondolom, négy-öt évig biztosan folytatom a versenyzést. Nem tudom, hogy megváltozik-e ezután valami az életemben, hiszen még nem voltam olimpiai bajnok, de az önbizalmamnak biztosan jót tesz.”

A most 110 kg-os Fazekas, mivel vékony gyerek volt, a Szúnyog becenevet kapta barátaitól, de az athéni siker után valószínűleg még egy becenévre szert tesz. Felmerült ugyanis, hogy egyik rövid életrajzában az szerepel, a családfakutatás a hobbija. Újságírói kérdésre, hogy ez mit jelent pontosan, azt felelte, csak viccből írta be..

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Fazekas Róbert

Versenyszám: diszkoszvetés

Születési idő, hely: 1975-08-18, Szombathely

Magasság (cm) / Testsúly (kg): 193/110

Hobbi: régiséggyűjtés, családfakutatás

Edzője: Vida József

Nevelőedzője: Németh Pál

Klubja: Haladás VSE

Olimpiai eredményei: 16. (2000), 1. (2004)

Legjobb eredményei: Olimpiai bajnok (2004), Európa-bajnok (2002), Világkupa-győztes (2002), világbajnoki ezüstérmes (2003), magyar bajnok (1998, 2000, 2002, 2003)

Egyéni csúcs: 70,83m

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?