Százhúsz teniszév Ipolyságon

teniszpálya_Ipolyság
Ipolyság |

Szokolyi Alajos rakta le 1902-ben Ipolyságon a szervezett sportélet alapjait. Első igazi tartópillére az akkor indult folyamatnak a tenisz volt, úgy tudni, ez a sportág jelent meg legkorábban a Honti Sportklubban.

Sportterek, teniszpályák épültek a városban, ahol 1903-tól 1910-ig rendre megrendezték Magyarország gyeppályás teniszbajnokságát. A sportkrónika arról is árulkodik, hogy a mérkőzéseket a homoki Wagner-kerti étterem melletti füves pályákon játszották. A szervezett teniszélet 1912-ben indult meg, akkor alakult az Ipolysági Law Tennis Club (ITFC). Mi történt azóta? Hogyan jutott el napjainkig a sportág a több mint hétezer lakosú honti városban? Erről Szőllősy Pétert, az ipolysági teniszklub, a TK Saag jelenlegi elnökét kérdeztem.

Sportáguknak van a legnagyobb hagyománya Ipolyságon. Mi fért bele az elmúlt sok évtizedbe?

Rengeteg minden. Csak dióhéjban a legfontosabbak. Levéltári bejegyzés igazolja a Honti Sportklub születését, miközben a teniszsport jelenléte is tapasztalható volt. Az Ipoly vizéből nyert homokos pályákon játszottak akkoriban, s az 1912-ben alapított Ipolysági Law Tennis Club még abban az évben megrendezte első versenyét. Győztese Kehrling Béla 34-szeres magyar bajnok, aki az az évi stockholmi olimpián is ütötte a labdát. A hőskor a II. világháborúig tartott. Utána épülgetett, nem nagyon tudott magára találni a teniszélet. A múlt század hetvenes évei hozták a fordulatot, miután 1973-ben elkészült az új focipálya, mellette 1977-ben teniszpályák épültek. Egy évvel később a teniszklub is újjáalakult, s azóta soha nem szűnt meg. Sorrendben harmincegyedikként jelent meg Szlovákia tenisztérképén, amelyen jelenleg kétszáz klubnál is többet jegyeznek.

Kiknek köszönheti az ipolysági tenisz a talpra állását?

Az újjászületés hangadói Lőwy János, Harna Sándor, Štefan Hanuska és Miroslav Kollár voltak. Nemcsak pálya épült, hanem a fiatalokkal is elkezdtek foglalkozni, Rengeteg gyerek volt, lehetett miből meríteniük. 1989-ben magánkézbe került az ipolysági tenisz, a rossz sáfárkodásnak mélypont lett a vége. Újabb nemzedéknek kellett felnőnie, hogy újjászülessen a sportág. Először csak felnőttek voltak, az utánpótlás a két- ezres években jelent meg újra, amikor feleségem, Szőllősy Lőwy Judit kezdett el edzősködni, akit később Martin Hudec egészített ki, így két edzővel neveljük az ipolysági teniszutánpótlást. Napjainkban 70 gyerek van edzésben, ebből 40-en versenyszerűen teniszeznek. Tizenkét éve vagyok a klub elnöke, mögöttem egy jó csapat dolgozik, s főleg az infrastruktúra terén sikerült előrelépnünk. Önerőből, mindent közösen, nagy alázattal végzünk, a szülők, a gyerekek és az edzők összefogásával. A várostól viszonylag kevés pénzt kapunk, s ezt főleg a szponzorok és a Szlovák Teniszszövetség támogatása egészíti ki. Így tudunk egy-egy szezont sikeresen zárni.

Kik az ipolysági tenisz eddigi legnagyobb alakjai?

A nők 1996-ban felkerültek a II. ligás csapatbajnokságba, ahol a mai napig játszanak. A férfiak közül Milan Kyseľ tűnt ki, extraligás csapatsikerekben is volt része. Jelenleg lányunk, Szőllősy Ella a legmagasabban jegyzett játékosunk, aki 20. a szlovák ifiranglistán.

Az ipolysági tenisz napjával emlékeztek a helyi szervezett sportélet 120. évfordulójára. Úgy tudom, olimpiai bajnok vendégük is volt...

Megtisztelt jelenlétével bennünket a szlovák teniszszövetség teljes vezérkara, Miroslav Mečíř elnökkel, az 1988-as szöuli olimpia férfi egyesének győztesével és Igor Moška főtitkárral az élen, de jelen volt Tibor Macko tiszteletbeli elnök és Rudolf Horváth, az ifik főedzője is. Ilyen felállásban korábban még soha sehol nem jelentek meg. Igazán szép napot éltünk át, miközben jótékonykodtunk és teniszütő-kiállítás is nyílt Milan Kyseľ óriási gyűjteményéből, amiből az újkori ipolysági tenisz kiemelkedő alakja múzeumot akar létrehozni. Évértékelőnkön különdíjat kapott a lányok ificsapata, amely felkerült a nyugat-szlovákiai legmagasabb szintű csapatbajnokságba. Minden évben nyáron megrendezzük a házibajnokságunkat, ennek döntője is lezajlott ezen a napon.

Volt bemutató mérkőzés is?

Még Mečíř is pályára lépett, nem tudott ellenállni a kísértésnek, és szandálban vállalta a játékot. Vegyes párosok teniszeztek, társat váltva: Mečíř, feleségem, Szőllősy Lőwy Judit, a szlovák–lengyel Patrícia Ragulski, aki a 45 éven felüli korosztályban második éve első a világranglistán, és Milan Kyseľ, a Nyugat-szlovákiai Teniszszövetség frissen megválasztott elnöke. Az eredmény ismeretlen, de akik ott voltak, jót szórakoztak a mókás teniszcsemegén. Mečíř nem úszta meg aláírásosztás nélkül a vonzó sporteseményt, melyre nagyon sokan kijöttek. Népszerű, de nem tömegsport városunkban a tenisz, mégis azt kell mondanom, igazán sokan voltunk, méltó módon megünnepelve teniszmúltunkat és -jelenünket.

Mečíř.Ipolyság
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?