Szárnyalni kezdett a mellőzött

Saviola a gól után is szárnyalTASR/AP-felvéte Emlékeznek az elmúlt heti Barcelona–Internazionale BL-meccsre, ahogy megforgatta az olasz védő-ket, ahogy gólt lőtt és gólpasszt adott?

Saviola a gól után is szárnyalTASR/AP-felvéte Emlékeznek az elmúlt heti Barcelona–Internazionale BL-meccsre, ahogy megforgatta az olasz védő-ket, ahogy gólt lőtt és gólpasszt adott? Nos ezt a 168 centis, 65 kilós argentint a Barca korábbi edzője, a taktikai abszurditásairól elhíresült, nagyképű Luis van Gaal a cserepadra ítélte, és ha játszatta is, olyan feladattal bízta meg, ami távol állt a Conejónak, azaz Nyúlnak becézett csatártól. „Más szerepben játszom az új tréner alatt, most sokkal jobban érzem magam, hiszen szabadabban támadhatok, s nekem ez fekszik igazán” – mondta az említett mérkőzés után. Olyannyira fekszik neki az új szerepkör, hogy a szerdai kupameccset követően a szombati bajnokin három gólt ragasztott a Betis hálójába.

Javier Saviola az argentin labdarúgás történetében a legtöbb pénzért szerződött el egy európai klubhoz. Pontosan 26 milló dollárért. Ez az összeg barcelonai léptékkel is rekordközeli, hiszen a katalánok csak a holland Overmarsért fizettek többet. (Figóra és Rivaldóra sem költött annyi pénzt a Barca, mint Saviolára.) Saviolát azonban meg kellett fizetni, hiszen a szakemberek őt tartják a jövő Maradonájának. (Dun Diego is a Barcelonában kezdte meg a hódítását.) Maradonával ellentétben azonban az 1981. december 12-én született Saviola nem az utcán nőtt fel, valamint nem a Boca Juniorsban játszott. A legtöbb argentin gyerekhez hasonlóan már kiskorától focistának készült, a River Plate szentélyének, a Monumental-stadionnak a közvetlen közelében született, ezért nem volt meglepő, hogy már kilencéves korában csatlakozott a milliomosokhoz. Saviola ezután töretlenül fejlődött, már kiskamaszként barátságba került a River olyan idoljaival, mint Crespo, Salas, Gallardo, Ortega, Almeyda és a Herceg, azaz Francescoli. A piros-fehérek ificsapatában még Carlos Bilardo pallérozta, majd 1998. október 18-án a River felnőttgárdájának mestere, Ramón Díaz bedobta a mély vízbe. Ahol egyből megállta a helyét: a Gimnasia La Plata elleni 2:2-re végződött találkozón a River egyik gólját Saviola szerezte. 1998 után pedig egyetlen percre sem állt meg a gólgyártás: a 129, River-mezben lehúzott meccsén összesen 61 gólt vágott! Hihetetlen gólérzékenységének köszönhetően – a legtöbb szakember Michael Owen és Raúl elegyének tartja a csatárt – a River 1999-ben az Aperturát, 2000-ben pedig a Clausurát nyerte meg. Javier különösen 1999-ben remekelt, hiszen a bajnokság legjobb játékosa és góllövője lett, ráadásul Amerika legértékesebb játékosának is megválasztották. Angel és Aimar távozása után szinte szállította a Rivernek a győzelmeket. A bajnoki remeklése ellenére a csúcsteljesítményt mégis a két évvel ezelőtti ifjúsági világbajnokságon nyújtotta, amely nagy szerepet játszott a mesés barcelonai szerződés elnyerésében. „Saviola nélkül biztosan nem nyertük volna meg a negyedik világbajnoki címünket” – mondta José Pekerman szövetségi kapitány arról a csatárról, aki a vb gólkirálya lett, és akit a torna legjobb játékosává választottak. Csoda-e, hogy rögtön lecsapott rá a Barca? Joan Gaspart elnök akkor a következőket mondta: „Maradonához, Schusterhez és Ronaldóhoz képest sokkal jobban kell a tenyerünkön hordozni Saviolát, hiszen még egyszer nem engedheti meg a klub, hogy elveszítsen egy őstehetséget, aki a fellegekbe viheti a Barcát.”

Úgy tűnik, a kis argentin a csúcsra vezető útra lépett, ő lehet a Barcelona új aranygyereke. Annál is inkább, mert még csak 21 éves.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?