Svájc a kanadaiakat is meglepné

jégkorong-vb

Döntőbe kerül-e a címvédő és folytatódik-e a svájci csoda? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk szombaton, a dániai jégkorong-vb elődöntőin, amelyben a tavalyi bajnok Svédország az USA-val (15.15), a torna meglepetéscsapata, Svájc pedig Kanadával találkozik (19.15).

A svédek magabiztosan nyerték az A csoportot, ahol egyetlen pontot veszítettek, épp a szlovákok ellen. A negyeddöntőben azonban Lettország váratlanul megizzasztotta őket. A címvédő svéd válogatott csak egy góllal, 3:2-re győzött. A lettek korábban is okoztak már meglepetést a tornán, Kanada ellen hosszabbítást harcoltak ki. Mindkét esetben a kapus Merzlikins volt a meccs hőse. „Kiváló kapusuk volt, és előtte a védelem is kitűnően működött. Nem tudtunk veszélyes helyzetekből lőni, Merzlikins mindig jól látta a korongot. De az a lényeg, hogy továbbjutottunk” – nyilatkozta a támadó Mika Zibanejad.

A svédek azzal az USA-val találkoznak az elődöntőben, amely kiegyenlített meccsen szintén 3:2-re nyert Csehország ellen. A győztes gólt Patrick Kane szerezte a harmadik harmadban. „Az, hogy Kane a csapatunkban van, nagy különbséget jelent a többi csapattal szemben. Igazi vezéregyéniség, akinek a játékstílusára bátran támaszkodhatunk. Sok jó játékosunk van az idei keretben, több, mint általában. Mindenki nyerni akar, nem csak kirándulni jöttünk” – nyilatkozta a nemzetközi szövetség honlapjának Alex DeBrincat.

Meglepetésre nincs ott a négy között a finn válogatott, amely csoportelsőként került a negyeddöntőbe, ott azonban 3:2-re alulmaradt a svájciakkal szemben. A svájciak az utóbbi öt év legerősebb keretét vitték Koppenhágába, 8 NHL-es játékosuk van. Svájcnak egyébként 10 érme van vb-kről, kétszer voltak ezüstérmesek, nyolcszor pedig harmadikok. Legutóbb 2013-ban állhattak dobogón, amikor Stockholmban a svédektől kaptak ki a döntőben.

Most a kanadaiakat is szeretnék meglepni. „Kanada ellen játszani óriási kihívás, főleg rögtön a finnek elleni meccs után” – mondta a támadó Roman Josi. A szélső Timo Meier hozzátette: „Ez egy rendkívüli lehetőség számunkra, hogy megmutassuk, mi lakozik bennünk.”

A kanadaiak hosszabbítás után 5:4-re győztek az oroszok ellen, így jutottak a négy közé. Ez egyben azt is jelenti, hogy négy év után megszakad az oroszok sorozata, és érem nélkül térnek haza egy vb-ről. A tavaly ezüstérmes, azelőtt pedig zsinórban kétszer világbajnok Kanada a végső győzelemre is esélyes, bár ezen a tornán már kétszer kikapott (az USA-tól 5:4-re rávezetésekkel, a finnektől pedig 5:1-re), ám az egyenes kieséses rendszerre mindig felszívják magukat. „A csoportkör során nem játszottunk a legjobban, de az oroszok ellen már mi voltunk a veszélyesebbek. A hátralévő mérkőzéseken is ilyen játékra törekszünk” – nyilatkozta a csapatkapitány Connor McDavid.

Az elődöntő két vesztese a bronzmeccsen találkozik, a döntőt vasárnap 20.15-től játsszák. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?