Súlyzókkal a felemelkedés útján

Négy éve csak ismerkedtek a súlyzókkal , napjainkban országos, Európa- és világ-bajnokok. Az alagsorból indul-tak a füleki erőemelők, s mára a világversenyek dobogóit ostromolják. Pillantsunk be világukba.

Négy éve csak ismerkedtek a súlyzókkal , napjainkban országos, Európa- és világ-bajnokok. Az alagsorból indul-tak a füleki erőemelők, s mára a világversenyek dobogóit ostromolják. Pillantsunk be világukba. Kalauzunk Sajko Ferenc szakosztályelnök, edző, veterán versenyző.

„Nyugdíjas katona vagyok, s bejártam a szabadidőközpontba sportolni. Ott láttam meg a fiúkat, ahogyan emelgetik a súlyokat. Tanácsokat adtam nekik, s ők hallgattak rám. Észrevettem, hogy fejlődnek, idővel elég jók lettek – kezdi a fülekiek sikerkovácsa, akinek húsznál több védence van, és a helyi FTC klub szakosztályaként tevékenykednek. – Elvittem őket az amatőröknek kiírt versenyre. Egyet nálunk szerveztünk, egy másik Losoncon volt. Mikor kiderült, hogy komolyan veszik, leigazoltam őket. 2014-től járjuk a versenyeket. Lehetőségeinkhez mérten. Legtöbbjük szegény, rossz szociális helyzetű roma gyerek volt. Nem a nulláról, hanem a mínusz egyről indultunk. Idővel baráti kapcsolat alakult ki köztünk, egyeztettünk a szülőkkel, odafigyeltem iskolai kötelezettségeikre is. Felnéznek rám, példaképüknek tekintenek. Nagyon örülök annak, hogy négy év után a 14 éves srácokból felnőttek lettek, mind az összesen elvégezték a középiskolát, dolgoznak, néhányan már családot is alapítottak, szóval teljes értékű tagjai lettek a társadalomnak.”

És a legjobbak kitartása, fegyelme és szorgalma meghozta a gyümölcsét a sportversenyeken is. Sajko Ferenc elém teszi az utóbbi hat szereplésük eredménylistáját. Győzelmek, érmes helyezések egész sora látható rajta. Kiemelkedik közülük a júniusi WUAP erőemelő Európa-bajnokság. Három érmet hoztak a lengyelországi Pabianicéből. Az ifik között Péter Csaba, a veteránoknál a mester, Sajko Ferenc lett kontinenselső, mindketten 2016 után immár másodszor, Oláh András nyakába pedig ezüstérmet akasztottak. „Nagyon örültem szereplésünknek, érmeinknek, hiszen az Eb előtt gond volt az egészségünkkel, az utolsó héten már csak mentálisan készülhettünk. Ehhez képest nagyon jól helytálltunk, s ami nem sikerült, azt jövőre kijavíthatjuk.”

Füleken az erőemelők már az őszi világbajnokságokra hangolnak: szeptemberben Egerben GPC fekvenyomó, októberben Nagyszombatban WUAP erőemelő vb lesz. „Péter Csaba és jómagam nyerni megyünk Egerbe. Oláh András sérült, így ő nem indulhat, helyette Deme Krisztián versenyez élete első világbajnokságán. Azért jó volt, hogy a minap szerepelt az ózdi szintfelmérő viadalon, benne is bízom. Mindig azt mondom, az első két gyakorlatot simán nyomják le, mutassák meg, mi van bennük. A harmadikat aztán meglátjuk, mit kínál a helyzet, ott dőlhet el minden” – pillant előre Sajko Ferenc, aki azt sem felejti, hogy négy évvel ezelőtt nemigen álltak ki mellette. Csak ketten hittek elképzeléseiben, Vavrek István, a PURT Polgári Társulás elnöke és Agócs Attila polgármester, akik azóta is kitartóan támogatják a szakosztály tevékenységét.

Sajko azt is elmondja, hogy az erőemelőkön kívül naturál testépítők (Koóš Tamás, átmenetileg Bari Gábor) is vannak soraikban, őket Taliga Csaba edzi. Versenyre legtöbbször a legjobb öt emelőt viszik, a többiek meg várnak az újabb lehetőségre. Nyitott a szakosztály kapuja is, bárki csatlakozhat közéjük. A papréti szlovák iskolában hetente négyszer gyakorolnak. Délután háromtól ötig. Ha egy órával későbbre csúsztathatnák az edzést, többen járnának. Mert azok is odaérnének, akik munka után érkeznek.

A fülekiek versenytényei a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?