Střeštík nem vágyik vissza a cseh ligába

<p>Neve alapján kevesen hinnék, hogy Marek Střeštík kiválóan beszél magyarul. Pedig így van. Az újonc Mezőkövesd 29 éves futballistája, aki egyszeres cseh válogatott, magyar állampolgársággal is rendelkezik.</p>

A 2007-es U20-as világbajnokságon ezüstérmes cseh csapat kulcsembere több mint öt éve az NB I-ben rúgja labdát. A technikás középpályással Egerben beszélgettünk.

Hogyan tanult meg magyarul?

Édesanyám magyar nemzetiségű, édesapám pedig cseh. Magyar környezetben nőttem fel. Szüleim később elváltak, apám Prágában él.

Miként kezdődött a pályafutása?

Szülővárosomban, Komáromban hétévesen kezdtem el focizni, majd 13 esztendősen Dubnicára kerültem. Tehetségesnek tartottak, mert a máriatölgyesiek mellett a Slovan, az Inter és a trencséni klub is le akart igazolni. Nem éreztem magam a legjobban Dubnicán, magyar származásom miatt nehezen fogadtak be. Olyanokat kérdeztek tőlem, hogy Komáromban forintban kapják-e a fizetésüket az emberek, és ehhez hasonló képtelenségeket… Persze a pályán nem volt gond. Sokat jártunk csehországi tornákra, és 2003-ban a slováckói Synothoz kerültem, ahol egy szezont töltöttem. Ottlétem alatt a szövetség és a klub vezetőinek invitálására felvettem a cseh állampolgárságot.

Ezután a nem túl sikeres libereci kitérő következett.

Tizenhét évesen kerültem az akkor nagyon erős Slovanhoz, ahol Stanislav Griga volt az edző. Olyan vetélytársakkal kellett megküzdenem, mint Slepička, Došek és Hološko. Jobbára csak a fakócsapatban szerepeltem, ezért fél év után a brünniekhez távoztam.

Brünnben viszont hamar kulcsember lett.

Remek időszakot töltöttem ott, velük írtam alá első profi szerződésemet, ott lettem élvonalbeli játékos, Brünnben ismertem meg a feleségem, máig van ott lakásunk, oda járunk haza. Nagyon jól ment a játék, Petr Uličný edző alatt az előretolt ék mögött játszottam, de néhányszor csatárként léptem pályára. Bekerültem az U19-es válogatottba, amellyel 2006-ban Európa-bajnoki bronzot szereztünk. A lengyelek, az osztrákok és a belgák ellen is betaláltam, így három góllal én voltam a csapat legjobb góllövője. Kár, hogy az eldöntőben pechesen kikaptunk a skótoktól. Az Európa-bajnoki sikerrel kijutottunk a 2007-es kanadai U20-as világbajnokságra, ahol hatalmas meglepetésre ezüstérmesek lettünk.

A világbajnoki döntőben az argentinokkal játszottak, Fenin góljával vezettek, de aztán Agüero fordított. Hogyan emlékszik a vb-re?

Fantasztikus élményekben volt részünk, Miroslav Soukup szövetségi kapitány remek csapatot rakott össze. A fináléban pechesen kaptunk ki, Agüero a 86. percben lőtte a győztes gólt. Rajta kívül Zaráte, Romero, Di María és Banega is tagja volt az argentin válogatottnak, amellyel a csoportkörben gól nélküli döntetlent értünk el. A negyeddöntőben a Piquével és Matával felálló spanyolokat vertük, az elődöntőben pedig az osztrákokat győztük le. Mind a hét meccsen játszottam, és Panama ellen gólt is lőttem, bevarrtam egy szabadrúgást. Kiváló kollektívát alkottunk, nem csoda, hogy Fenin, Šimunek, Mazuch, Suchý és Kalouda röviddel a világbajnokság után külföldre szerződött. Sajnos, engem nem engedtek el a brünniek, pedig rendkívül vonzó ajánlataim voltak.

2008 márciusában Dánia ellen még a Karel Brückner által irányított cseh válogatottba is bekerült.

Rendkívül erős volt akkoriban a nemzeti csapat, óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy ha csupán egyszer is, de felölthettem magamra a címeres mezt. Rendkívül nehéz volt abban a keretben megmaradni. Hihetetlen érzés volt Petr Čechnek kapura lőni, Kollernek szögletet rúgni, vagy Rosickývel egyérintőzni. De sorolhatnám a többieket is, valamennyien klasszisok voltak, Čech, Baroš és Šmicer nem véletlenül lett BL-győztes. Minden megmozdulásukon látszott, nagyon élvezik a focit. De nem voltak sztárallűrjeik, újoncként kedvesen fogadtak, sörözni hívtak. 

Egy évvel később kölcsönjátékosként a Spartához került. Miért nem sikerült megkapaszkodnia a patinás klubnál?

Főleg a súlyos sérülésem miatt, hiszen hét hónapig harcképtelen voltam az egyéves vendégjátékom során. A másik dolog az irreálisan magas vételáram volt, amely opcióként szerepelt a kölcsönszerződésben. Így mindössze öt bajnoki mérkőzésen jutottam szóhoz. Pedig remekül kijöttem Jozef Chovanec edzővel, Řepkával, Blažekkel, Kuckával és a többiekkel. Patrik Berger volt a legjobb barátom, aki az edzéseken olyan dolgokat csinált a labdával, hogy csak ámultunk. Ezután visszamentem Brünnbe, ahol katasztrofális szezonunk volt, és simán kiestünk.

Akkor úgy tűnt, hogy a pozsonyi Slovannál folytatja. Mi döntött a győriek javára?

Nagyon közel voltunk a megállapodáshoz a pozsonyi vezetőkkel, a cseh Karel Jarolím volt akkor a Slovan edzője, aki nagyon akart a csapatába. Aztán jelentkeztek a győriek, és kedvezőbb ajánlatot tettek, előbb egy évre kölcsönbe kerültem az ETO-hoz, majd megvásároltak a brünniektől. Az is közrejátszott a döntésemben, hogy az NB I-ben technikásabb focit játszanak, mint Szlovákiában.

Miként gondol vissza a Győrben eltöltött négy évre?

Szép időszakot töltöttem az ETO-nál, főleg arra két és fél esztendőre gondolok, amikor Pintér Attila volt az edző. Megnyertük a 2012/13-as bajnokságot, nagy buli volt, mert harminc év után lett aranyérmes a csapat, egyszer másodikok, egyszer pedig harmadikok lettünk. Elhódítottuk a Szuperkupát, a Magyar Kupában pedig döntősök voltunk. Akkor született meg a kisfiam, Tobias, tehát az utolsó időszakot eltekintve csupa kellemes emlékeim vannak. A végén aztán egyik napról a másikra jöttek a problémák…

A bajnoki címet eldöntő Fradival vívott meccsen összecsapott Leandróval, akinek eltört a lába. Hogy történt az eset?

Ne haragudjon, erről nem akarok beszélni…

Tavaly nyáron az MTK-hoz került, miként értékeli az ott eltöltött egy évet?

László Csaba edző hívott a kék-fehérekhez, három évre köteleztem el magam. Úgy érzem, sikeres szezont zártunk, hiszen a negyedik helyen végeztünk. Hátrány volt számunkra, hogy stadionunk átépítése miatt nem hazai környezetben, hanem a Vasas-pályán fogadtuk az ellenfeleket, és a szezon közben edzőcsere is történt.

Hogyan került Mezőkövesdre?

Pintér Attila hívott, elmondta, nagy tervei vannak a csapattal, s szeretné, ha segítenék az újoncnak. Meggyőzött, ráadásul gyönyörű a stadion, jók a körülmények, így igent mondtam. A klub kivásárolt az MTK-tól, és három és fél éves szerződést kötöttem a mezőkövesdi klubbal. Örülök, hogy az őszi idényben a vártnál jobban szerepeltünk, azt viszont sajnálom, hogy az utolsó fordulóban megszakadt a veretlenségi sorozatunk. A jó félidei eredmény ellenére, a célunk változatlanul a bennmaradás kiharcolása.

Az őszi szezon hajrájában csatárként szerepelt, most már ez lesz a posztja?

Diallo sérülése miatt kerültem előre, várhatóan tavasszal ismét a középpályán kapok helyet. Ősszel négy gólt rúgtam, bízom benne, hogy a második felvonásban is legalább ennyiszer betalálok.

Nem vágyik vissza a cseh ligába?

Nem. Igaz néha felmerül bennem, hogy például simán beférnék a Spartába, de ez jelenleg utópia. Már megszoktam Magyarországot, jól érzem itt magam, csakúgy, mint a családom. Még hároméves szerződés köt Mezőkövesdre, aztán ki tudja, mit hoz a jövő. Remélem, hogy még jó pár esztendőt töltök a pályán.

És ha valamelyik nívós bajnokságba hívnák?

Reálisan nézem a dolgokat, nem hordok rózsaszín szemüveget, huszonkilenc évesen nem hiszek benne, hogy szerződtet egy topligás csapat.

Azt beszélik, Csehországban lényegesen jobban keresnek a futballisták. Igaz ez?

A prágai Sparta és a Viktoria Plzeň játékosai biztosan, de a többi csapatra nem ez a jellemző.

Több mint fél évtizede az NB I-ben futballozik, már magyar állampolgár is lehetne.

Már három éve az vagyok. Amikor Pintér Attila volt a szövetségi kapitány, akkor lettem magyar állampolgár. Már csak valami papírokat kellett volna elintézni, hogy szerepelhessek a magyar válogatottban. De miután a mestert menesztették, a helyzet megváltozott, s az MLSZ-nek már nem sürgős a honosítási ügyem megoldása.

Marek Střeštík

Született: 1987. február 1-jén Komáromban

Magassága:188 cm

Testsúlya: 80 kg

Posztja: középpályás, csatár

Klubjai:

Komárno (1994–2001),

Dubnica (2001–2003),

Slovácko (2003–2004),

Liberec (2005),

Brno (2005–2012)

99 meccs/15 gól,

Sparta Praha (2009–2010) 5/0,

Győri ETO (2011–2015) 63 /9,

MTK (2015–2016) 22/5,

Mezőkövesd (2016–) 18/4.

Válogatottság:

Csehország 1x

Sikerei:

magyar bajnok (2012/13),

 

2. hely az U20-as vb-n (2007), 3. hely az U19-es Eb-n (2006)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?