Sportoltak, emlékeztek, jubiláltak az 50. Ipoly-kupán

Szondy
Ipolyság |

Méltóképpen megünnepelte az ipolysági Szondy György Gimnázium az 50. Ipoly-kupát, amely 13. alkalommal volt egyben Ferdinand Daučík-emlékkupa.

Futballoztak és röplabdáztak három ország középiskolásai, mint korábban mindannyiszor. Ezúttal azonban a szokottnál még rangosabb, nagyszabású sportrendezvényen.

Révész Ferenc, a házigazda gimnázium egykori tanára 1973-ban indította útjára fociban a jelentős ünnepet megért mérkőzéssorozatot. Jubileumi kiírása ismét kétnapos volt, mintegy kétszáz sportoló diák és vendég részvételével. És a morvaországi középiskolások három elsőségével. A Valašské Meziříči-i Palacký-gimnázium ugyanis mind kispályás fociban, mind röplabdában – a fiúknál és a lányoknál is – a győztesnek járó vándorserleggel tért haza. Voltaképpen a várakozásnak megfelelően.

A többletmunka gyümölcse

Érdekes helyzet állt elő a focitornán: a címvédő balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium végül lemondta a részvételt, így nem találkozhatott a korábbi években már többször első, de tavaly meg hiányzó morvaországiakkal, akik ismét igazolták felkészültségüket. 

„A csapat fele igazolt játékos volt, vagyis nem csak az iskolában sportol, s ez megmutatkozott a teljesítményükön is. Ilyenkor is visszajön a többletmunka – méltatta a győztest Gajdács Mónika, a futballban vendéglátó Szondy-gimnázium igazgatója, majd kedvenc sportágára, a szlovák gimnázium által szervezett röplabdára is kitért. – A fiúk tornája volt szorosabb, bárki nyerhetett volna, mert nem egyértelmű, hanem háromjátszmás meccseket láttunk.”

Érdekes

Kupakrónika

Kispályás labdarúgás – A csoport, továbbjutók: 1. František Palacký Gimnázium, Valašské Meziříči (ValMez), 2. Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Ipolyság (MSZSZI).
B csoport, továbbjutók: 1. Gymnázium Šahy, 2. Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Szécsény. 
Elődöntő: ValMez–Szécsény 3:2, Gymnázium Šahy–MSZSZI) 3:10.
A 3. helyért: Szécsény–Gymnázium Šahy 2:2, büntetőkkel: 4:5. 
Döntő: ValMez–MSZSZI 6:2.
Végeredmény: 1. František Palacký Gimnázium, Valašské Meziříči, 2. Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Ipolyság, 3. Gymnázium Šahy, 4. Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Szécsény, 5. Comenius Gimnázium, Zselíz, megosztott 6. Szondy György Gimnázium, Ipolyság és Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság.

Díjazottak, egyéni – gólkirály: Nagy Tamás (Gymnázium Šahy), a legjobb kapus: Vojtech Kaňák (Comeniue Gimnázium, Zselíz); fair play díj: Szondy György Gimnázium, Ipolyság (Deák Gabriel, Deák Nikolas, Dekický Ákos, Mics Olivér, Nagypál Zalán, Nedela Nikolas, Oros Jákob, Pásztor Csaba, Pásztor Szabolcs, Škerlec Leonard, Zvara János).

A Szondy-gimi öregdiákjainak nagypályás focimérkőzése: Kelet (Nagykürtösi járás)–Nyugat (Lévai járás) 7:4.

Röplabda, végeredmény, fiúk: 1. ValMez, 2. Gymnázium Šurany 3. Szondy György Gimnázium, Ipolyság; 
lányok: 1. ValMez, 2. Madách Imre Gimnázium, Vác, 3. Szondy György Gimnázium, Ipolyság

Szondy-meglepetés

Röplabdában mindkét szondys csapat harmadik lett. A fiúknál várható volt a dobogóra kerülés, a lányok eredménye viszont meglepetés a javából. 

„Nagyon örültünk, hogy a 6 indulóból a harmadik helyen végeztek. Három elsőssel – akik néhány hete voltak csak a giminkben – álltak ki. Akartak, harcoltak minden labdáért. A fiúk szomorúak voltak, nem sokon múlott, hogy nem egy fokkal jobban végeznek – folytatta Gajdács Mónika. – Focicsapatunknak a megosztott hatodik hely jutott. Már a csoportban találkoztak a későbbi győztessel, és úgy lett 6:6, hogy végig vezettünk, aztán megsérült a kapusunk, akit a folytatásban nem sikerült megfelelően pótolni. Helyezésük nem tükrözi, de jól teljesítettek a fiúk, maximálisan elégedettek vagyunk velük. És ismét övék lett a fair play díj is, amit intelligens, körültekintő játékuk is igazolt.”

Szondy
Hamšík aláírásai

A nagyszabású jubileumi sportrendezvény számos egykori diákot is visszacsalogatott iskolájába, hogy találkozzon volt iskolatársaival, és aki akart, játszhatott is a nekik összehozott nagypályás futballmérkőzésen. A Szondy-gimnázium vonzáskörzetébe tartozó két járás, a Lévai és Nagykürtösi válogatottja szórakoztatta a nézőket a városi stadionban. Emléktárgyak is készültek a jubileumra, és becses vendégek voltak kíváncsiak a kupa történéseire. Képviseltette magát a Magyar Olimpiai Akadémia, Győr Béla főtitkárral és élen, s ugyancsak az ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub vendégeként érkezett a honti városba Marek Hamšík, az utóbbi másfél évtized tán legjobb szlovák labdarúgója, aki elismerően beszélt a három ország diákjait összekapcsoló tornáról, annak kerek évfordulójáról, a sportolás fontosságáról. Részt vett Ipolyság nemzetközileg is magasan jegyzett futballegyénisége, Ferdinand Daučík emléktáblájának megkoszorúzásán, később pedig másfél óráig kitartóan osztott autogramot a fiataloknak, igazolva, hogy játékos-pályafutása végeztével sem vesztett népszerűségéből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?