Shane Tusup az Új Szónak: Katinka példakép akar lenni

Rio de Janeiro |

<p>Négy éve csak azt akarta, Rióban úgy nézhessenek vissza, hogy nem bántak meg semmit. A medence szélén olykor vadállatnak tűnik, de ha a feleségéről beszél, fátyolos lesz a szeme. Shane Tusuppal, Hosszú Katinka edző-férjével beszélgettünk.</p>

Hitte volna London után, hogy Rióban egy háromszoros olimpiai bajnok edzőjeként fog állni?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy igen. Tudtam, hogy Katinka csodálatos dolgokra képes, és meg voltam róla győződve, hogy Londonban is aranyérmet nyerhetett volna, ha kicsit másképp úszik, más hozzáállással vág neki a versenynek. De ez a sport, még ha mindent megteszel a sikerért, mindent feláldozol, akkor is előfordulhat, hogy nem kapod meg, amit megérdemelnél. Millió dolog történhet, ami miatt lemaradsz az aranyról. Megbetegedhetsz, ételmérgezést kaphatsz, ha nő vagy, lehet menstruációd, ami teljesen kiüt arra a napra – tényleg mindennek ülnie kell, hogy sikerüljön. Oda kellett eljutni, hogy el tudjuk fogadni, a kemény munka nem mindig hozza meg a várt eredményt, de úgy nézhessünk vissza, mi mindent megtettünk, és semmit nem csinálnánk másképp. Ha nem sikerült volna érmet nyerni, biztos sokan sok mindent mondtak volna, de mi ketten együtt tudtunk volna élni ezzel, mert ez a négy év egyszerűen csodálatos volt együtt. Nem négy, három vagy két érmet céloztunk meg, hanem csak egyet, a 400 vegyest, s ha a bronzot szereztük volna meg, már extázisban lettünk volna. És most itt vagyunk, és úgy alakult, hogy Katinka 6 századra volt attól, hogy négy aranyat nyerjen egyéni számban egy olimpián, amire korábban csak Michael Phelps, Mark Spitz és Kristin Otto volt képes. Ez őrület!

Így szurkol Hosszú Katinkának a férje:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"243843","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hogyan jöttek rá, hogy Katinka számára az lesz a legjobb edzésmódszer, ha minél többet versenyez?

A program rá lett kitalálva. London után azon gondolkozott, mi mindent csinált volna másképp, és én azt akartam, hogy bármilyen helyen is végez, ha megint negyedik is lesz, akkor is úgy érezze, mindent megtett, amit tehetett, nem bánt meg egyetlen döntést sem, soha nem választotta a könnyebbik utat, egy versenyt sem engedett ki. Ez volt az alapja mindennek, ami nagyon kemény munkát és sok versenyt jelentett.

Volt egy olyan pont, amikor Katinkából Iron Lady lett, vagy ez hosszabb ideig tartott?

Ez a folyamat még ma is tart. Az is eltartott egy ideig, amíg kezdte magáénak érezni ezt a becenevet. De aztán egyre gyakrabban láttam előjönni belőle az Iron Ladyt, aztán néha visszabújt. Szerintem az volt a kulcsfontosságú, amikor rádöbbent, Iron Ladyként mekkora hatása van az emberekre. Teljesen meglepődtünk, mekkora visszhangjuk van a Facebook-oldalára posztolt motivációs idézeteknek, volt, aki azt írta, felkel reggel hatkor, hogy láthassa az új posztot. Ez óriási felelősség, nem mondhatta, hé, gyerekek, ma jobbnak kell lennetek, mint tegnap, ha ő maga nem jobb, mint előző nap. Ma már gyakorlatilag pillanatokon belül képes kapcsolgatni Katinka és az Iron Lady között, ahogy kijön a versenyre, látod rajta, hogy ő most Iron Lady, de ez teljesen ő, nem valami hamis dolog. Ezt a nézők is érzékelik, példaképpé vált, és ezzel ő is tisztában van, igyekszik jó példakép lenni. Óriási dolog, ha valaki hatással lehet mások életére. Ez őt is inspirálja, hogy még jobb példakép legyen.

HOSSZÚ KATINKA AZ ÚJ SZÓNAK: "AZ A KATARZIS, AMIKOR AZ EMBER BEÉR ÉS MEGNYERI"

Katinka elképesztő pozitív energiát sugároz magából, úgy tűnik, az úszás minden percét élvezi. Ez tényleg így van?

Vannak napok, amikor beteg vagy fáradt vagy, vagy egyszerűen csak nem akaródzik dolgozni. Ezeken a napokon megkérdezed magadtól, hogy van-e ennek értelme. Ilyenkor jó tudatosítani, hogy ez csak az adott nap, azért gondolkozol most így, mert éppen nem érzed jól magad. Érdemes ilyenkor nagyobb távlatokba rakni az egészet. Katinka imádja a sportágat, nagyon sokszor megtörténik, hogy kijön a medencéből, és csak annyit mond: „Imádok úszni!” Van edzés, amelynek a végén alig tud megmozdulni, és felsóhajt: „Ó, te jó ég, ez csodálatos volt!” Nagyon inspiráló valamiért keményen dolgozni, amit talán sosem kapsz meg, de ha tudod, hogy mindent megtettél, az nagy elégtétel.

Katinka azt mondta, az ön ötlete volt, hogy legyen itt az egész család is Rióban.

Igen, ezt én sugalltam neki, bár ő nagyon babonás, mint minden sportoló, és kicsit aggódott emiatt. Én ezt értettem is, mert amíg versenyeztem, és ott voltak a szüleim a versenyeken, nem mindig éreztem komfortosan magam, nemhogy a nagy feszültségben mondok valamit, amit nem kellene. Minél több ember van egy csapatban, annál több helyen félremehetnek a dolgok. És persze nem is olcsó mulatság mindenkit kiutaztatni. De azt mondtam Katinkának: Most ne törődjünk a pénzzel. Ez az elmúlt négy év csodálatos volt. Szeretnek téged. Szeretnek engem. És a nap végén, bármi is történjék, nem mondhatjuk, hogy ez az út idáig ne lett volna nagyszerű. Büszkék lehetünk, és ők is büszkék rád. Ez az olimpia, a sport és az emberi teljesítmény legnagyobb ünnepe, miért ne legyenek itt ők is? Ha jól alakulnak a dolgok, akkor jó, ha meg nem, akkor örülünk annak, hogy itt vannak, biztatnak, és mindig melletted állnak.

HOSSZÚ KATINKA MAMÁJA NYILATKOZOTT LAPUNKNAK

Melyik volt az ön számára az olimpia legemlékezetesebb pillanata?

A négyszáz vegyes, amit Katinka világcsúccsal nyert. Tudtam, hogy gyors lehet, de arra én sem számítottam, hogy ennyire. Azt is pontosan tudom, milyen keményen harcolt ezért. És közben az ember rádöbben, hogy ilyen versenyek nem nagyon vannak, amikor minden apróság tökéletesen összeáll, a különböző úszásnemek, a fordulók, a tempók, minden szinte tized másodpercre olyan, ahogyan azt elképzeltük. Nem is tudtam, mit mondjak, annyira kész voltam, hogy tényleg összejött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?