Serena úton a Grand Slam felé

<p>London. A két világelső közül Novak Djokovics címvédésre készül, Serena Williams pedig idei harmadik Grand Slam-tornáját nyerheti meg a ma elrajtoló 129. wimbledoni nyílt teniszbajnokságon.</p>

ELŐZETES

A nőknél az egyéniben 20-szoros GS-bajnok Serena Williams idén sem az Australian Openen, sem a Roland Garroson nem talált legyőzőre, így esetleges hatodik wimbledoni diadalával közelebb kerülhet a Grand Slamhez, azaz az egy naptári évben elhódított négy GS-serleghez. Ez a tenisztörténelemben csak öt embernek, legutóbb Steffi Grafnak sikerült 1988-ban. Az ún. Serena Slam viszont már Londonban teljessé válhat, mivel a tavaly őszi US Opent is a 33 éves amerikai teniszező nyerte.

Serena pályafutása során ötször (2002, 2003, 2009, 2010, 2012) diadalmaskodott Wimbledonban, egy éve azonban meglepetésre már a harmadik fordulóban búcsúzott a francia Alizé Cornet ellen. Idei győzelmi terveit főként a címvédő Petra Kvitová húzhatja keresztül, ám a világranglistán második cseh játékos betegség miatt visszalépett a múlt heti eastbourne-i versenytől, és kérdés, mennyire tud formába lendülni. Az esélyesek között tartják számon a 2004-es bajnok Marija Sarapovát, valamint a WTA-rangsorban harmadik helyen álló, első GS-trófeájára hajtó román Simona Halepet is.

A férfiaknál a világelső Novak Djokovics némi meglepetésre kikapott a svájci Stan Wawrinkától a Roland Garros döntőjében, idei 44. mérkőzésén elszenvedve a harmadik vereségét. A 2015-ben öt tornagyőzelemnél tartó szerb játékos azóta nem vívott tétmeccset, ám remek idénye, illetve 2011-es és 2014-es wimbledoni címe egyértelmű favorittá teszi.

Legnagyobb vetélytársa a hétszeres győztes Roger Federer lehet, akit a tavalyi fináléban csak a döntő szettben gyűrt le. A 33 éves svájci azóta visszakapaszkodott a világranglista második helyére, és ha az ő diadalával érne véget a torna, úgy nyolcszoros bajnokként egyedül állna az örökranglista élére, megelőzve az amerikai Pete Samprast és a brit Williams Renshaw-t. Egy rekordot azonban már az első meccsén biztosan megdönt Federer: megszakítás nélkül a 63. Grand Slam-tornáján vesz részt (az eddigi csúcstartó a már visszavonult japán Ai Szugijama).

A 2013-as bajnok Andy Murray a londoni Queen's Clubban aratott diadalával jelezte, hogy szintén remek formában van, a kétszeres wimbledoni bajnok Rafael Nadal viszont stuttgarti füves pályás sikere ellenére már csak tizedik az ATP-rangsorban, így nehéz menetelés vár rá az All England Clubban. Rajtuk kívül a friss Roland Garros-bajnok Wawrinka juthat messzire, a 2010-ben döntős cseh Tomáš Berdych viszont továbbra sem tud felnőni a legnagyobbak mellé. A fiatalok közül a japán Nisikori Keinek és a kanadai Milos Raonicnak is adott a lehetőség az áttöréshez.

A szlovák színeket a férfiaknál két (Martin Kližan és Lukás Lacko), a nőknél öt teniszező képviseli. Daniela Hantuchová és a műtétje után nemrég visszatérő Dominika Cibulková egymás ellen játszik a mai 1. fordulóban. A Čepelová, Schmiedlová, Rybáriková hármasból formája alapján utóbbinak van nagyobb esélye jó eredmény elérésére. A magyar teniszezők közül csak Babos Tímea szerepel a főtáblán, ha legyőzi a cseh Petra Cetkovskát, a második körben Serena Williamsszel találkozhat. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?