„Semmivel sem cserélném fel a Tourt”

<p>Ötödik Tourjára készül Peter Velits, az Omega Pharma-QuickStep szlovák kerékpárosa, akinek elsődleges feladata az lesz, hogy segítse Mark Cavendish-t a zöld trikóért folyó küzdelemben, de személyes ambíciói is vannak.</p>

BŐD TITANILLA

A 28 éves Velits csak múlt héten tudta meg, hogy ott lesz a Touron induló csapatban. „Korábban sosem kellett ilyen sokáig várnom, hogy eldőljön, ott lehetek-e a Touron vagy sem. Nagyon örültem, hogy a csapat nekem is bizalmat szavazott. Csak azt sajnálom, hogy a testvérem, Martin ezúttal nem lesz ott mellettem, tavaly ugyanis szuper volt együtt versenyezni” – nyilatkozta a kerekes, aki tegnap délután utazott Korzikára, ahol az idei, századik Tour első néhány szakaszát rendezik.

Túl kell élni az első hetet

Idén a hagyományoktól eltérően nem prológgal rajtol a világ legrangosabb kerékpáros körversenye, így az első szakaszt a szokásosnál is nagyobb várakozás előzi meg. „Mivel egy sík etapról van szó, gyakorlatilag 200 embernek van esélye, hogy megkaparintsa a sárga trikót. Ezért a szokásosnál is nagyobb lesz az idegesség meg a stressz a mezőnyben. Ehhez még hozzájön, hogy a korzikai utak szűkek és kanyargósak, elég veszélyesek. Remélem, hogy mindannyian túléljük az első hetet, aztán már kicsit megnyugszanak a kedélyek” – magyarázta Velits, akinek most az lesz a fő feladata, hogy a zöld trikóhoz segítse a QuickStep sztársprinterét, Mark Cavendish-t. „Hogy kinek mi lesz a dolga pontosan, azt még a Tourig hátralévő néhány napban határozzuk meg. Természetesen vannak személyes ambícióim is, szeretnék valamilyen kimagasló részeredményt elérni. A hegyi szakaszok is megfelelhetnek nekem, de az időfutamban is van esélyem. Tavaly mindkét időfutam jól sikerült számomra, talán most is így lesz” – bizakodott Velits, aki 2012-ben négyszer végzett a Top 10-ben a Touron, egyszer (a harmadik szakasz után) a dobogó harmadik helyére is felállhatott, az egyéni időfutamokon pedig előbb a hetedik, majd a negyedik helyen ért célba.

Minden az Alpokban dől el

A 100. Tour alkalmából a szervezők kemény programmal „kedveskedtek” a versenyzőknek – a tizennyolcadik szakaszon kétszer is megmásszák a legendás Alpe d’Huez-t. Velits kedvelheti a verseny egyik gyilkos hegyét, hiszen első Tour de France-án ezen a szakaszon lett az övé a legaktívabb kerekesnek járó trikó. „Eddig ez a hegy kedvezett nekem, remélem, ez most is így marad – nyilatkozott Velits, aki szerint idén az Alpokban fog eldőlni a verseny. – A Pireneusok ezúttal nem lesznek annyira fontosak. Az Alpe d’Huez kétszeri megmászása sokkal inkább bele fog szólni a végső sorrend alakulásába.”

Velits úgy véli, az összetett elsőségre a tavalyi második helyezett, a brit Chris Froome a legesélyesebb. „Csapata, a Sky tavaly azzal az egyértelmű alapállással indult el a Tourra, hogy Bradley Wiggins az első számú kerekesük. Ehhez aztán tartották is magukat, Wigginsre dolgoztak, holott Froome sokkal jobb formában volt, s ő is nyerhetett volna. Idén viszont már Froome lesz a csapat vezéregyénisége, és szerintem él is lehetőséggel. Persze nem feledkezhetünk meg Alberto Contadorról sem, aki szeretne kiemelkedő eredményt elérni a Touron” – hangsúlyozta Velits.

Cavendish tud motiválni

A szlovák kerekesnek nem derogál, hogy a QuickStepben elsősorban Cavendish szakaszgyőzelmeiért kell hajtania. „Mark nagyszerűen tudja motiválni a csapatot, összekovácsol minket, megfelelő hangulatot teremt a versenyek előtt. Ha például nem teljesen sík szakaszról van szó, ahol egy-két dombon át kell őt segíteni, azt mondja nekünk: csak vigyetek oda a végső befutóhoz, és akkor én már megnyerem a szakaszt. Ez nekünk óriási biztonságot ad, mert az esetek nagy százalékában tényleg meg is nyeri ezeket az etapokat. Ráadásul a diadalai után mindig meg is köszöni a csapatnak a segítséget, hangsúlyozza, hogy nélkülünk nem nyerhetett volna” – dicsérte brit csapattársát Velits. Cavendish legnagyobb ellenfele a zöld trikóért folytatott harcban éppen a Cannondale szlovák csillaga, Peter Sagan lesz. Honfitársával kapcsolatban Velits hozzátette, hogy lesz egy kis előnye Cavendish-sel szemben: „Peťo Sagan a hegyi szakaszokon is képes jó eredményeket elérni, ezért ő ott is gyűjtögetheti a pontokat a pontversenyben, ahol Marknak nincs esélye. Én persze azért remélem, hogy a végén mégis Marké lesz a zöld trikó.”

A Tour idei befutója este lesz a párizsi Champs-Elysées-n. „Nem tudom, örüljek-e, vagy inkább aggódjak – jegyezte meg Velits. – A macskaköveken amúgy sem egy leányálom tekerni, nem még sötétben. De azért azt gondolom, a hangulat kompenzálni fogja a kellemetlenségeket. A leginkább éppen azt a csodálatos atmoszférát várom. A Tour a világ legkeményebb versenye, rettentő fárasztó, nagy a nyomás rajtunk, de mindezt feledteti az érzés, hogy részesei lehetünk ennek a rendezvénynek. Egy kerekes számára ez a csúcs, én semmivel sem cserélném fel a Tourt.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?