Schäfer: Nem szabad leírni minket

Schäfer András

Schäfer András, a DAC és a magyar labdarúgó-válogatott középpályása úgy gondolja, hogy egy részben hazai rendezésű Európa-bajnokság akkora motivációt jelent a játékosoknak, hogy szó sem lehet fáradtságról a hosszú szezon után. A fiatal labdarúgóval még a keretszűkítés előtt, az ausztriai edzőtáborban beszéltünk telefonon az esélyekről, a szurkolók visszatéréséről és arról, hogy ki ellen lépne legszívesebben pályára az Eb-n.
 

Azonnal a szezon befejezése után csatlakozott a magyar válogatotthoz és utaztak Ausztriába az edzőtáborba. Nem esett volna jól legalább egy párnapos pihenő?

Nagyon motiváltnak érzem magam. Szó sem lehet ilyenkor a fizikai fáradtságról. Inkább fejben lehet az ember fáradtabb, hiszen már a szezon vége van. De úgy gondolom, hogy egy Eb-ért megéri kitartani. Egy magyar játékos karrierjében nem sokszor adatik meg ez, illetve remélem, hogy az én karrieremben többször fog. De nagyon motivált vagyok, szó sincs fáradtságról.

Azért említette, hogy fejben már kicsit elcsigázottabb, ez ellen mit tesz, hogy még kitartson a következő egy-másfél hónapban?

Pont ezt, hogy egy részben hazai rendezésű Eb lebeg az ember szeme előtt. Ilyenkor félre kell tenni mindent, és csak arra kell gondolni, hogy mekkora siker lehet majd pályára lépni a tornán.

Vida Máté még az utolsó DAC-meccse után mondta, hogy Győrben ön, Kalmár Zsolt és Vida Máté nagyon közel laknak egymáshoz, nagyon sok időt töltenek együtt. Adtak néhány jó tanácsot az indulás előtt?

Persze, szinte mindennap beszélgetek velük, gyakorlatilag olyanok, mint két nagytesó  számomra. Igen, elláttak néhány jó tanáccsal, és bíztattak, hogy sikerülni fog bekerülni a végső keretbe. Csupa pozitívumot mondtak, de igazából legtöbbször viccelődünk egymással, nem kell túlgondolni semmit.

Hazai pályán, Budapesten is lesz az Eb. Nagyon fiatal még, hosszú karrier előtt áll, de mondhatni, hogy ez lesz a csúcsa? 

Ha sikerül bennmaradnom a szűk keretben, akkor az biztos, hogy egy örök emlék lesz. Viszont azt is gondolom, hogy ebben a csapatban megvan a potenciál arra, hogy egy újabb Eb-re kvalifikáljuk magunkat, vagy esetleg egy vb-re. Nyilván ezek csak álmok, most csak az előttünk álló tornára koncentrálunk.

Ráadásul az ellenfelek is csúcsminőséget képviselnek, Portugália, Franciaország, Németország. Ki tud valakit emelni, aki ellen már nagyon várja, hogy pályára lépjen?

Nekem igazából mindegy, hogy ki ellen lépek pályára, az az elsődleges, hogy eleget tegyek a válogatott érdekeinek. Ha nagyon választanom kellene, akkor Cristiano Ronaldo ellen lépnék pályára, de nem leszek szomorú akkor sem, ha Mbappéval találkozom a pályán. 

A Puskás Aréna az egyetlen stadion, amely teljes kapacitással fogadja a szurkolókat az Eb során. Gondolta volna pár hónapja, hogy telt ház előtt játszhatnak? 

Csak remélni tudtam, sokáig nagyon távolinak tűnt ez. De nagyon boldog vagyok, hogy reális cél lett, és úgy néz ki, sikerülni is fog. Nekünk igen sokat számítanak a szurkolók, ők a 12. játékos a pályán. Ahogy már korábban is mondtam, nélkülük nagyon nehéz űzni ezt a sportot.

Reálisan nézve mire lehet képes a magyar válogatott? Már a pontszerzés is bravúr lenne, vagy benne van a csapatban a meglepetés?

Természetesen nem mi vagyunk a favoritok a csoportgyőzelemre, de azt gondolom, hogy bármi megtörténhet. Nem szabad pesszimistán hozzáállni a tornához. Az kell, amit a Nemzetek Ligájában is csináltunk: ott is mi voltunk a lesajnált csapat, és végül mégis megnyertük a csoportunkat. Nyilván még jobb csapatok ellen játszunk, még nehezebbek lesznek a meccsek. Viszont hazai környezetben léphetünk pályára a szurkolóink előtt. Ez az egész csapat számára hatalmas élmény lesz, biztos vagyok benne, hogy mindenki a tudása legjavát fogja nyújtani. Nem szabad előre leírni minket, bármi lehetséges.

Ön szerint ki nyeri az Európa-bajnokságot? Reméljük, hogy Magyarország, de ha mégsem, akkor ki lehet a befutó?

Hát igen, mi nyerjük! (nevet) A nagycsapatok közül esélyesek a franciák, szerintem a spanyolok is nagyon jók most. De nem nagyon mennék ebbe bele, hiszen ott vagyunk a tornán, és nem lenne fair a csapattársakkal szemben, ha nem azt mondanám, hogy mi nyerünk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?