Sagan erős, de ez a végzete

A tegnapi szünnap után ma az Alpokban folytatódik a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny, és nem is akármilyen kulisszák között. Hosszú és húzós hegymenetek jönnek, ahol korábban nagy csaták dőltek el: Col de la Croix de Fer, La Toussuire vagy a kultikus Alpe d’Huez.

A tegnapi szünnap után ma az Alpokban folytatódik a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny, és nem is akármilyen kulisszák között. Hosszú és húzós hegymenetek jönnek, ahol korábban nagy csaták dőltek el: Col de la Croix de Fer, La Toussuire vagy a kultikus Alpe d’Huez. Kezdődik tehát a harmadik felvonás. Más kérdés, hogy marad-e még dráma az utolsó hétre.

A két legfontosabb trikó sorsa gyakorlatilag eldőlt: az összetettben vezető sárgát Chris Froome, a pontverseny legjobbjának járó zöldet Peter Sagan viszi, és olyan meggyőzően, hogy ha nem történik valami rendkívüli dolog a hátralévő öt szakaszon, akkor a végeredmény már most borítékolható. Persze azért várjuk ki a végét.

Froome dominanciája

Ami a sárga trikót illeti: igen, csalódottak vagyunk. Kerék kerék elleni küzdelmet vártunk, vért, verítéket és könnyeket, aztán az egészből nem lett semmi. Az persze sejthető volt, hogy a TdF 2013-as bajnoka, Chris Froome és csapata, a Sky lesz a legerősebb a hegyekben, de hogy ennyivel, az mindenkit meglepett.

Froome gyakorlatilag már az első pireneusi hegyi befutón (La Pierre Saint-Martin) eldöntötte az idei francia kör sorsát. Tökéletes ritmusban indított támadást, és az egyetlen bringás, aki elkaphatta volna a kerekét, a kolumbiai Nairo Quintana (Movistar) elmulasztotta a történelmi pillanatot. Utána már esélye sem volt tartani a kenyai születésű brit biciklis tempóját. Froome a célban több mint egy percet vert rá a kolumbiaira, s ezzel jelentős lépéselőnybe került. Egyébként jellemző a Sky dominanciájára, hogy a már említett hegymenet végén Froome egyik legerősebb segítője, Richie Porte is lehajrázta Quintanát (és ezzel ellopott tőle néhány bónuszmásodpercet), Geraint Thomas pedig úgy tolja Froome szekerét, hogy közben ő maga a hatodik helyen áll összetettben.

A többiek

Már az első hét után sejthető volt, hogy az idei Giro-győztes Alberto Contador és a Tour-címvédő Vincenzo Nibali francia földön nem fog nagyot alkotni. Az előbbivel kapcsolatban bebizonyosodni látszik, hogy ma már lehetetlen megoldani a Giro–Tour-duplát (tegyük hozzá: szerencsére), az utóbbi pedig formán kívül teker.

Contador a dobogóra még jó lehet, bár ez is egyre kevésbé valószínű. Alejandro Valverde (Quintana első számú segítője) például sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik honfitársánál, az amerikai Tejay van Garderennek (BMC) pedig nagyon fognak ülni a hosszú, de nem oly meredek alpesi hegymenetek.

Tíz győzelmi esély

S akkor itt van Peter Sagan, akinek még mindig nem sikerült szakaszt nyernie idén (öt második hely, két harmadik stb.), viszont az eddig lefutott tizenhat etapból tízszer valós esélye volt a győzelemre, mert valami elképesztő módon mindig ott volt a közelben. André Greipel, aki eddig három szakaszt is behúzott (kettőt éppen Sagan előtt), s úgy tűnt, hogy sokáig az első számú kihívója lehet a szlovák kerekes fenoménnek a zöld trikóért folytatott küzdelemben, a Twitter-oldalán ezt írta: „Peter Sagan az egész Tour de France legerősebb bringása. Messze neki a legmagasabb a fájdalomküszöbe, mi többiek pedig büszkék lehetünk, hogy versenyezhetünk vele.”

A csapattárs Alberto Contador is elismeri Sagan teljesítményét: „Fantasztikus show-t visz véghez. Szakaszt még nem nyert, de nagy tiszteletet érdemel.”

Sagan második helyeivel kapcsolatban a lényeget talán Greg Lemond, a háromszoros Tour-győztes fogalmazta meg a legpontosabban: „Az, hogy annyira sokoldalú és annyira erős, egyúttal a végzete is a Touron. Ő potenciálisan képes rá, hogy az etapok nagy részét megnyerje, amíg mások csak egy-két befutóra koncentrálnak. Ezért történhet meg az, hogy a végén Sagan, ha csak egy hajszállal is, de alulmarad a sprinteknél, mert ott mindig akad valaki, aki nem fáradt el annyira, míg neki minden menetért keményen meg kell küzdenie.”

Hogy fog-e Peter Sagan az idén szakaszt nyerni a Touron? Tulajdonképpen csak az utolsó párizsi sprintbefutón van még erre némi esélye, de Sagannál sosem lehet tudni. Meg amúgy is, ez most így, ebben a kontextusban, szinte már mellékes is. Sagan, ami a győzni akarást, a tehetséget, a vagányságot, a technikai tudást és a nyers erőt illeti, már most megnyert mindent. Ráadásul még humorérzéke is van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?