Rosberg először vagy Hamilton negyedszer

<p>A hétvégén Abu-Dzabiban dől el, ki lesz a Forma&ndash;1 2016-os világbajnoka.&nbsp;</p>

A német Nico Rosbergnek ehhez elég a dobogón végeznie, a 12 pontos hátrányban levő brit Lewis Hamiltonnak a körülmények szerencsés közrejátszására is szüksége lenne a végső sikerhez.

Rosberg az első két „meccslabdáját” nem használta ki, Mexikóban és Brazíliában is a második helyen végzett Hamilton mögött, aki ezzel életben tartotta világbajnoki esélyeit. Ugyanakkor egy ilyen eredmény a Közel-Keleten bőven elég lenne a németnek, sőt a harmadik helyen autózva sem kellene foglalkoznia azzal, mi történik a riválissal.

„Ehhez a versenyhez is ugyanúgy kell hozzáállnom, mint a többihez. Ebben a sportban semmi sem egyszerű, ez sem lesz az – nyilatkozta Rosberg. – Szép emlékeim vannak erről a pályáról, mert tavaly nyertem, és korábban is jó eredményeket értem el itt.”

Rosberg emlékei nem csalnak, az utóbbi három évben (1., 1., 3.) simán legyőzte Hamiltont Abu-Dzabiban (2., 2., 7.). Mercedeses csapattársa abban bízhat, hogy megismétlődnek a 2011-es események, amikor az ő elsősége mellett Rosberg csak a hatodik helyen végzett.

„Akármit is teszek a hétvégén, a helyzetem elég kilátástalan. De nem adhatom fel. Sosem lehet tudni, mi fog történni, mégha most nagyon valószerűtlennek tűnik is” – szögezte le Hamilton.

A háromszoros világbajnok által vágyott eredmény – azaz olyan futam, amikor az ő győzelme mellett Rosberg több hellyel mögötte ért célba – idén négy alkalommal alakult ki: Monacóban az eső játszott ebben közre, Kanadában és Ausztriában a két pilóta ütközése, Rosberg egyedül a hockenheimi Német Nagydíjat baltázta el „segítség nélkül”.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint épp ezért Hamilton csak abban bízhat, hogy az élen haladva fékezni tudja a mezőnyt. „Semmi értelme, hogy fél kör előnnyel megnyerje a versenyt. Ha vezetni fog a futamon és okos lesz, kicsit fékezni fogja maga mögött a mezőnyt, hogy nagyobb eséllyel alakuljanak ki párharcok. Ez az egyetlen módja, hogy a várt eredmény szülessen” – mondta el véleményét Horner.

Hamilton 2014-ben már legyőzte egyszer Rosberget a vb-címről döntő zárófutamon, de első összetettbeli sikerét is a szezonzárón aratta 2008-ban. Ugyanakkor a Forma–1 teljes története vegyes képet mutat: eddig 27-szer döntött a vb-címről az utolsó futam, s ebből 11-szer diadalmaskodott a viadalt a pontverseny második (vagy harmadik) helyéről váró pilóta.

HARC A VÉGSŐKIG – ÖT, A VB-CÍMRŐL DÖNTŐ UTOLSÓ FUTAM A KÖZELMÚLTBÓL

Melbourne, 1994 A benettonos Michael Schumacher egypontos előnyből várhatta a szezonzáró Ausztrál Nagydíjat, de a williamses Damon Hill komoly ellenfélnek bizonyult. A német ezért kilökte a britet (Schumi-fanoknak: egy tipikus versenybalesetben mindkét pilóta kiesett az ütközés nyomán), s mivel egyikük sem szerzett pontot, Schumacher pályafutása első vb-címét ünnepelhette. Három év múlva Jerezben majdnem megismétlődött ugyanez, Hill szerepét Jacques Villeneuve vette át, azzal a különbséggel, hogy ő pályán tudott maradni, Schumachertől pedig utólag elvették a vb-2. helyet. (Schumifanoknak: egy tipikus versenybalesetben...) 

Sao Paulo, 2007 Az utóbbi években egyedülálló módon még három pilóta (Lewis Hamilton 107 ponttal, Fernando Alonso 103-mal, Kimi Räikkönen 100-zal várta az idényzárót) reménykedhetett a végső sikerben az utolsó futam előtt. A Ferrarik remekül teljesítettek Sao Paulóban, így Räikkönen hozta a kötelező győzelmet. Alonsónak esélye sem volt befogni a másik vörös autóban köröző Massát, de a másik mclarenes Hamiltonnak egy ötödik hely is elég lett volna a vb-címhez. Ám az elképesztő évet produkáló újonc autója gyengélkedett, s mikor új erőre kapott, a 18. helyről csak a hetedikig tudta magát felverekedni. Räikkönen eddigi egyetlen vb-címét nyerte. 

Sao Paulo, 2008 Ami nem sikerült Hamiltonnak debütáló szezonjában, az összejött rá egy évre. A brit kényelmes hétpontos előnnyel érkezett Sao Paulóba, s egy 5. hellyel is biztosította volna első világbajnoki címét. A pontversenyben őt üldöző Felipe Massa (Ferrari) biztosan vezetett, a hirtelen jött eső ellenére is. Az interlagosi vihar azonban megzavarta az 5. helyet simán tartó Hamiltont, Vettel elment mellette két (!) körrel a verseny vége előtt. Massa szerelői a kockás zászlót látva nagy ünneplésbe kezdtek, Hamilton azonban az utolsó kör utolsó kanyarában megelőzte a szakadó esőben száraz pályára való gumikon csuszlogó Glockot, kiénekelve a sajtot a brazil pilóta szájából. 

Abu-Dzabi, 2010 Fernando Alonso kétszeres világbajnokként, 15 pontos előnnyel utazott a Közel-Keletre, ahol a papírforma szerint simán be kellett volna húznia a harmadik bajnoki címet. Az előzési kísérletek kivédésében mindig is kimagaslót nyújtó spanyolt a saját fegyverével győzték le, rengeteg időt töltött Petrov Renault-ja mögött. Amikor végre megszabadult tőle, még két pozíció hiányzott neki a vb-elsőséget jelentő ötödik helyhez, s első ferraris évében be kellett érnie az ezüsttel. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) pedig elkezdte világbajnoki címeinek gyűjését, két év múlva például ismét legyűrte Alonsót a szezonzárón Abu-Dzabiban, még úgy is, hogy a rajt után megpördült. 

Abu-Dzabi, 2014 Lewis Hamilton már két éve is vívott egy utolsó futamos „vbütközetet” mercedeses csapattársával, Nico Rosberggel. Bár a brit 17 pontos előnye soknak tűnhetett, az akkori duplapontos Abu-dzabi Nagydíj rögtön nyílttá tette (volna) a versenyt: Hamilton azonban az első kanyarban megelőzte Rosberget, s aztán zavartalanul körözött az élen, megszerezve második világbajnoki címét. A német pilóta minél hamarabb el akarta felejteni a történteket, végül körhátrányban (!), a 14. helyen fejezte be a szezonzárót. Idén ő várhatja 12 pontos fórral a véghajrát, dupla pontok nélkül a fogadóirodák is csak 1,4-es szorzóval kínálják az ő vb-címét. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?