Roch és a szerencsétlen sorsolás

Tél óta forrong a nemzetközi vívóvilág, amit a nemzetközi szövetség szerencsétlen antalyai döntése tetőzött be. Azután versenybojkottok követték egymást, a különböző szakágak legjobbjai tiltakozásuk jeléül egymás után tagadták meg a Világ Kupa-viadalokon való indulást.

„Rogge elnökkel mint sebész a sebésszel váltottunk szót.” Somogyi Tibor felvétele Május végén mégis váratlan fordulat történt, amikor sportdiplomáciai nyomásra a NOB nem fogadta el a nemzetközi szövetség fura döntését. E törekvések hátterében Kamuti Jenő, az Európai Vívó Szövetség magyar elnöke állt. Vele beszélgettem.

Gratulálok a sportdiplomáciai bravúrhoz. Számított a Kuala Lumpur-i NOB-állásfoglalásra?

Számomra elejétől kezdve elfogadhatatlan volt az antalyai döntés, főleg az, hogy hogyan született. Bármennyire demokratikusnak tűnt, nem volt az. Roch elnökösködése alatt diktatórikus módszerek érvényesülnek, mindenki szolgai módon cselekszik. Közös érdek volt megváltoztatni a Törökországban elfogadott határozatot. Ebben rengeteget segítettek a versenyzők, nem én voltam a bojkottok kezdeményezője. A magyar szövetség a sportolókkal együtt kemény fellépésre szánta el magát. Azután léptem színre, hogy a vezető vívónemzetek Budapesten összedugták a fejüket. Nem vállalkoztam népszerű feladatra, mert az igaz ügy tisztasága mellett afrikai és amerikai országokból érkező bírálatok azt róják fel nekem, hogy a nagy nemzetek uralmát akarom bevezetni. Sajnos, mesterségesen szított ellentétről van szó. Megosztottságba sodródott a nemzetközi vívóélet, a sportot mellőző háborúskodásba. Békeszerető ember lévén mégis a két tábor egyikébe kerültem. Ha bezárom a szememet és nem törődöm semmivel, akkor reggel nem tudok tisztességgel a tükörbe nézni. Olyan pozícióban vagyok, hogy kötelességem volt lépni, mert rossz irányba megy a sportág szekere.

Ebben a helyzetben mivel érte el, hogy a NOB vb az antalyai döntést elutasító állásfoglalást hozzon?

Kapcsolatba léptem a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, kifejthettem a véleményemet és megértő fülekre találtam. Rogge elnökkel mint sebész a sebésszel váltottunk szót. Ez nem az az eset volt, amire érvényes Karinthy mondása: „Kutyáról nem érdemes beszélni olyan valakinek, akinek nem volt kutyája”. Többszöri alkalmam volt találkozni a NOB elnökével, tisztességes sportembernek ismertem meg. Megértette a helyzetet.

Tehát számított erre a NOB-döntésre?

Igen.

Az elmúlt hetekben a női kard olimpiai térnyerése, valamint a férfi kard- és női tőrcsapatversenyek kiiktatása került szembe egymással. Ez lenne az ötkarikás vívás legnagyobb gondja 2002-ben?

Egyáltalán nem. A probléma a gyökereknél van. Számtalan példa volt rá az utóbbi eszten-dőkben, hogy mellékvágányra csúszott a sportág problémamegoldása. Gondoljunk csak a vezeték nélküli tőrre vagy az átlátszó maszkra. Ez olyan, mint mikor a daganatos beteget fájdalomcsillapítókkal kezdjük gyógyítgatni, mígnem rájövünk az igazi bajára. Pótcselekvéseket tapasztalunk a vívásban is. Kétségtelen, hogy sportágunk univerzálódott, egyre több nemzet kapcsolódik bele, de az elmúlt évtizedben is a nagyhatalmak játszották a meghatározó szerepet. Azt nem szabad megengedni, hogy hagyományainkat tönkreverjék.

Feltételezem, hogy a nemzetközi szövetség közgyűlésén már nem ismétlődhet meg az antalyai véletlenszerű sorsolás. Akkor mi lesz a megoldás?

Bármennyire is elhitettük a kardozó lányokkal, hogy ott lehetnek az olimpián, aligha lesz belőle valami. Az idő rövidsége miatt – úgy tűnik – nincs más lehetőség, mint a sydneyi vívóműsor megismétlése Athénban.

Ez hosszútávon is elegendő lesz?

Biztosan nem. Jól előkészített változatban a női kardot is valahogyan az olimpia műsorába kell juttatnunk. Egyelőre még nem érett annyira a szakág női változata, hogy a férfi kard- vagy női tőrcsapattal vessük össze.

Kovács Tamás, a magyar szövetség főtitkára szerint René Roch FIE-elnök a történtek után alkalmatlan a poszt betöltésére, s kimondja: a vívás újabb korszakának nyitányát más elnöknek kell irányítania. Kétszer ön is versenybe szállt ezért a posztért: két éve szoros, tavaly aránylag nagy vereséget szenvedett. Harmadszor is megpróbálja?

Ha élvezni fogom a többség bizalmát, akkor igen. Most azonban nem ez a fő célom, hanem a sportág sorainak a rendbetétele.

UTÓIRAT:

A múlt hét végén újabb fejezettel gazdagodott a fegyvernemek olimpiai sorsáról szóló pengeváltás. A tauberbischofsheimi Világ Kupán hatvan női kardozó írt alá egy petíciót, amelyben követelik, hogy 2004-ben bemutatkozhassanak az athéni játékokon. Vasárnap Londonban ülésezik a nemzetközi szervezet végrehajtó bizottsága. Ott születik meg a júliusi rendkívüli közgyűlés elé kerülő javaslat. Értesülések szerint a FIE elnöke felveti, hogy a női kardcsapatok versengése a legkevésbé látványos és népszerű viadal, a női tőrözők csapatversenye helyett kerüljön a műsorba. Más elképzelések is felvetődhetnek. Ám az idő sürget, mert augusztusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak véglegesítenie kell az ötkarikás programot.

Mit utalt vissza a NOB vb?

Április hetedikén a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) a törökországi Antalyában véletlenszerű sorsolással úgy döntött, hogy a női kard olimpiai műsorba vétele rovására törlik a férfi kard- és a női tőrcsapatok küzdelmét, és háromról kettőre csökkentik az egyéniben indulók számát. A sportág nagyhatalmai számára hátrányos változást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága nem fogadta el, s a döntés jogát visszautalta a vívótársadalomnak. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?