Riszdorfer Mihály a legjobb

Pozsony. Remek kilátás nyílik a Dunára a fővárosi Danube Szálloda Panoráma bárjából. Már hagyományosan itt találkoznak minden év decemberében a honi síkvízi kajak-kenusport képviselői a szövetség legjobb versenyzőinek jutalmazásán.

A győztes az ezüsttálcávalTASR-felvételSzombaton is így volt, amikor a 2001-es esztendő kiválóságait ünnepelte a sportág. A megannyi sikert megalapozó folyó tőszomszédságában, a nevét viselő szállodában.

Konštantin Alexejenko, a szövetség első embere szavaival megadta az alaphangot az ünnepi díjkiosztáshoz: „Aránylag jó évet zártunk az új olimpiai időszak kezdetén, elfogadható eredményekkel. Idehaza is bővül a sportág bázisa, új egyesületek keletkeznek, több a versenyző. Szerény körülmények között is képesek vagyunk sikerhalmozásra, ami a síkvízi kajak-ken- életképességét bizonyítja. Az egykori versenyzőkből edzők, vezetők lesznek, s ez jövőbeni fejlődésünk záloga.”

Tíz díjat osztottak ki az egyéni legjobbaknak. A sorrendet a legrangosabb versenyeken elért helyezések összpontszáma adta.

Immár negyedszer lett Szlovákia legjobbja a komáromi-őrsújfalui Riszdorfer Mihály (283 pontot gyűjtött), az évek óta trónján feszítő kajakkirály. Röplabdavizsga közben ugrott el az egyetemről az eredményhirdetésre. „Én úgy érzem, hogy Gyurival mi tolakodtunk be az Európa-verő K4-esbe, amely az olimpián még más összetételben siklott. Fantáziát láttunk ebben az egységben. Beverekedtük magunkat a legjobbak a közé, így öcsém és Erik nemigen válogathattak, kénytelenek voltak velünk megpróbálni” – viccelődik Misi, majd elárulta, mindenképpen előny, hogy mind komáromiak és a technikabeli különbségeket is aránylag könnyen leküzdötték. „És a folytatás? Minden év más, az egység összetételét sok tényező befolyásolja. Bizakodunk a jobb szereplésben, de előre kockázatos jósolgatni.”

Örök másodikként (240) ismét Juraj Bača végzett a győztes mögött. Az ankételső vette át az ő díját is, mert a komáromi kajakos otthon maradt. Náthalázas.

Azonos pontszámmal (205) végeztek holtversenyben a harmadik helyen a fiatalabbik Riszdorfer fivér, Richárd és egységbeli komáromi társa, Vlček Erik. Ricsi abban reménykedik, hogy a következő években is a legjobbak közé kerül, s a K4-es hajóban kibírja továbbra is bátyjával és a többiekkel. Erik egyáltalán nem félt attól, hogy nem lesz egyenrangú csapattag a négyesben. „Én minden egyes szereplésünkkor kiadtam magamból, amit tudtam. Úgy érzem, nem maradtam adós semmivel.”

Nem voltak jelen a díjkiosztáson az Erban testvérek, így helyettük Pavel Blaho, a válogatott szakvezetője vette át a díjat. Az ankéton ötödik (138) Róbertről elmondta: „Hatalmas előny, ha a testvérek ugyanabban a sportágban versenyeznek, kölcsönösen segítik egymást. Nem ez az egyedüli példa a szlovák élsportban.”

Marcela Erbanová kimagaslik a hazai női mezőnyből, csupa férfi között lett hatodik (100). Ismét Blaho edző kapott szót: „2001-ben Marcela igazolta, hogy az olimpia utáni esztendőben is őrzi korábbi rangját a világ legjobbjai között, döntős szerepléseivel.”

Peter Páleš (85) zárt már sikeresebb éveket a kenuban. Hetedik helye is ezt tükrözi: „Elégedett egyáltalán nem lehetek magammal. Nem sikerült ez az idény. És a jövő? Nehéz előre jósolgatni.”

Győrött aratta maratoni Eb-győzelmét Radoslav Kus (85). A nyolcadiknak rangsorolt megerősíti, hogy kenuban sem ússzák meg a maratoni táv hosszát, kénytelenek annyit lapátolni, mint amennyi a futókra vár a leghosszabb versenyen. Időnként azért előfordul, hogy 42 kilométernél kevesebbel lepik meg őket a szervezők, leggyakrabban 36 kilométerrel. Muris képet mutat, mikor viadal közben a hátukon cipelik a versenyzők a hajót. Néha lazítás az egész, néha a görcsök kínozzák a cipelőt. Akkor a kínok kínját éli át. „Én azért lettem Eb-első, mert kikerültem ebből az állapotból” –árulja el sikere titkát.

Grassl Antal (66) kilencedik helye nem meglepetés. Komáromi óriás a kenuban. Arról faggatják, hogy izmos testalkatával nem kíván-e egyszer testépítő lenni. Határozott nem a válasz. Őt csak a kenuzás érdekli. Az viszont nagyon.

Martin Chorváth (53) végzett a tizedik helyen. Horvátországi edzőtáborozáson van a Dukla Trenčín kajakosa. Távollétében klubtársa, Peter Páleš vette át a díjat. „Lelkiismeretes, tehetséges kolléga” – jegyzi meg róla a szűkszavú kenus.

Novákyba vándorolt a legjobb egyesületnek járó kupa. Milan Oršula, klubelnök: „Remek kollektíva alakult ki, edzők és szervizemberek, valamint versenyzőink között. Harmadik éve vagyunk országos elsők. Ezt se volt könnyű elérni, de mindent megteszünk azért, hogy jövőre is az élen maradjunk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?