Rióban járt a kajak négyes

<p>A világbajnok szlovákiai kajak négyes tagjai múlt héten a riói előolimpián versenyeztek. Vlček Erik és Tarr György K2 ezer méteren harmadik lett, Denis Myšák és Linka Tibor K2 kétszáz méteren nem jutott döntőbe. De a dél-amerikai túrán nem az eredmények voltak a legfontosabbak, hanem az, hogy a kajakosok megismerték a jövő évi olimpia helyszínét.</p>

 

Hínárok és halak

„Jó dolog éremmel zárni a szezont, de főleg annak örülünk, hogy feltérképezhettük az olimpiai pályát” – emelte ki Vlček Erik. „Nem a verseny volt a lényeg, hanem ez egy próbaút volt” – értett vele egyet Linka Tibor.

Az előolimpián nem rendeztek négyesben versenyt, így a kajak kettesek ezerméteres távján erős mezőny jött össze, bár voltak kísérleti egységek is (például a cseh négyes tagjai is két kettesre oszlottak). A verseny programja helyenként nagyon sűrű volt, Vlčekék döntőjét például egy órával a középdöntő után rendezték. A négyes tagjai a Rodrigo de Freitas lagúnában azt is megtapasztalták, hogy milyen kiszámíthatatlanok az időjárási körülmények: kilenc után még hátszél fújt, 10.20-kor viszont már oldalszélben kellett versenyezniük.

Bár a riói olimpia kapcsán a víz szennyezettségéről hallani aggasztó híreket, Tarrék szerint a kajak-kenu versenyek helyszínén nem olyan vészes a helyzet.

„A víz nem volt tisztának nevezhető, de egyébként nagyon is nyüzsgő élőhely. Sok a madár is, szerintem nem lehet olyan nagyon szennyezett ez a hely” – mondta Tarr György. Vlček Erik sem látott egyetlen döglött halat sem, élőt viszont annál többet, eggyel majdnem „karambolozott” is.

A magyarországi versenyzők a víz sekélységére panaszkodtak, ezt a szlovákiai négyes tagjai annyira nem észlelték („Nem volt időm ezt észrevenni, olyan rövid a 200 méter” – jegyezte meg Denis Myšák), a hínárokkal viszont meggyűlt a bajuk. „A szervezők megpróbálták irtani őket, de nem tudták az összes hínárt eltávolítani. Ha egy ilyen beleakad a hajó orrába, az rendesen lelassíthat. Viszont a mostani verseny tapasztalatait felhasználva szerintem az olimpiára a szervezők rendesen ki tudják tisztítani a lagúnát” – bizakodott Vlček Erik.

Városi pálya

A Rodrigo de Freitas lagúnát Vlček Erik városi pályának nevezte. A helyszínt felhőkarcolók veszik körül, komoly a forgalom a vízfelület mellett, ezért zajosabb is a környezet. „Kicsit a poznani pályára emlékeztet, de Rióban sokkal nagyobb a zaj. Meg hát a startnál a Krisztus-szobor néz le ránk” – mondta Tarr György.

Az egység edzője, Likér Péter szerint az olimpiákon példátlan, hogy felvezető csatorna nélküli vízen rendezzenek versenyt, Rióban azonban ez lesz a helyzet. Vlček Erik azonban úgy véli, ez nem lesz akkora gond, mert egy olimpián nincs annyi hajó, mint egy vb-n. „A milánói vb-n sem volt felvezető csatorna” – tette hozzá a tízszeres világbajnok Vlček.

Mivel a jövő évi játékokon az evezősversenyeket is ugyanebben a lagúnában rendezik, nagyon kevés lesz a hivatalos edzéslehetőség. A szövetség képviselői ezért most azon ügyködnek, hogy találjanak más alternatívákat is az edzésre. Ez azonban nem egyszerű, egyrészt azért, mert a többi vízfelület nagyon szennyezett, mindenféle szemét úszkál a tavakban és öblökben, másrészt azért, mert a közlekedés sem egyszerű a városban. „Két-három kilométeres táv minimum fél óra” – adott képet a riói forgalomról Filip Petrla, a szlovák szövetség sportigazgatója.

Tarr György most még jól viselte a dugókat, mert nem volt komoly a tét, s nyugodt volt a hangulat, de úgy véli, az olimpia alatt valamit változtatni kell a város közlekedésén: „Ha jól emlékszem, Athénban úgy oldották meg, hogy bizonyos napokon csak a páros, más napokon pedig csak a páratlan rendszámú autók közlekedhettek. Lehet, hogy ezt Rióban is bevezetik.”

A négyes tagjai a brazil metropoliszban a versenyzés mellett a városnézésre is szakítottak időt, jártak fent a Krisztus-szobornál, és a többi versenyzővel közösen még egy rögtönzött focimeccset is összehoztak a Copacabanán.

Jó lenne a védettség

Szlovákia a milánói kvalifikációs vb-n öt kvótát szerzett az olimpiára (Vlček és Tarr K2-ben, valamint a négyes tagjaként is kivívta a részvétel jogát, de egy ember csak egy kvótát szerezhet, Gelle Péter K1 ezer méteren iratkozott fel a kvótaszerzők közé), ám a kvóta nem konkrét személynek, hanem az országnak szól.

Bár a riói előolimpiáról minden résztvevő úgy beszél, milyen jó tapasztalatokat adott a jövő évi játékok előtt, az még sehol sincs lefektetve, hogy tényleg ezek a versenyzők képviselik majd az országot Brazíliában.

„Ha a formájuk kitart, nincs okunk változtatni az egység összeállításán” – mondta Filip Petrla, de hozzátette, ha valakinél komoly formahanyatlást tapasztalnak, akkor elképzelhető a változtatás.

A londoni olimpia előtt nem ment zökkenőmentesen az egység összeállítása, a Riszdorfer fivérek kikerültek a hajóból, Vlček és Tarr elé végül Gelle és Jankovec ült be, de a hajó az elvárásoktól elmaradva csak a 6. helyen végzett.

„Fontos, hogy milyen kritériumokat szab meg a szövetség. Annak örülnék, ha ez az egység bizalmat kapna, és nem kellene válogatókon harcolnia az olimpiai részvételért” – hangsúlyozta Likér Péter.

Vlček és Tarr esetében a tapasztalat is sokat számít – a milánói vb előtt a felkészülés során nem remekeltek, de a versenyen K2-ben negyedikek lettek. „Azt a versenyt nem is formából, hanem rutinból csináltuk meg” – ismerte el Tarr is.

Denis Myšákkal és Linka Tiborral kiegészülve négyesben bravúros vb-győzelmet (és kvótát) szereztek, de a korábbi junior világ- és Európa-bajnok Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin egység bizonyára szeretne még megharcolni az olimpiai részvétel jogáért.

„Jó lenne, ha kapnánk valamilyen védettséget, mert egy válogató pluszversenyt jelentene, ami megbontaná a felkészülés ritmusát” – vélekedett Linka Tibor. Tarr György is szeretné elkerülni a variálást: „Egy válogató, még egy válogató, aztán hopp, már csak három hét van az olimpiáig. London előtt így volt, ezt nem akarjuk megismételni. Ha tudjuk tartani a formát, akkor nem lesz gond, a fiatal srácok szerintem még jobbak is lehetnek.”

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?