Pljuscsenko hetedszer, Kostner negyedszer

Történetek a sheffieldi műkorcsolya Európa-bajnokságról. Az igazi Pljuscsenko Jevgenyij Pljuscsenko félholtan is világklasszis. Ahogy edzője, Alekszej Misin mondta, fél lábon korcsolyázva is legyőzhetetlen. Sérülten érkezett Sheffieldbe, februárra már be van tervezve a térdműtétje, saját bevallása szerint egy-egy négyfordulatos után percekig tart, amíg magához tér a fájdalomtól. Felesége állítólag könyörögve próbálta lebeszélni az Eb-részvételről, de utóbb erről már senki nem beszélt: Pljuscsenko ugyanis egy biztonsági rövidprogram után a kűrben fantasztikusan korcsolyázott, és még négyfordulatost is ugrott. „A térdem most valahogy kevésbé fájt” – magyarázta a verseny után, már hétszeres Európa-bajnokként, hosszan részletezve az erőhatásokat, amiket egy térdnek négyfordulatos közben ki kell bírnia.
Pljuscsenko szeret beszélni, főleg akkor, ha győz. „Köszönöm a csodálatos nézőknek, hogy mellettem álltak! Köszönöm a bíróknak! Köszönöm Mr. Cinquantának, hogy itt lehettem! A vb-t kihagyom, de jövőre minden világversenyen indulni akarok, a fő célom pedig természetesen Szocsi, hogy onnan is a dobogó tetejéről integethessek! – üvöltötte a Motorpoint Arena közönségének a jég királya, mintha nem hallották volna amúgy is (elvégre mikrofonba beszélt), és mintha nem tudnák már amúgy is (elvégre naponta kb. tízszer mondja el, hogy Szocsiban nyerni akar).
A bíróknak és a nemzetközi szövetség elnökének viszont joggal mondott köszönetet: az Eb-n csak különleges kivétellel állhatott rajthoz (mivel két éve nem indult nemzetközi versenyen, s nem volt meg a szükséges technikai pontszáma), kűrjére pedig 176,56 pontot kapott – a hivatalos statisztikák szerint ez a valaha volt harmadik legmagasabb kűrpontszám. Pedig nem ez volt élete legjobb programja, ezt maga is elismerte: „Volt idő, amikor két négyfordulatost ugrottam a kűrben. A mostani lehetőségeimhez képest viszont tényleg a legjobbat nyújtottam. Úgy korcsolyáztam, mint az igazi Pljuscsenko.” Egy pályafutás vége Kevin van der Perren nem ilyen búcsút érdemelt. Diadalmasan kellett volna visszavonulnia, pályafutása utolsó versenyén nagyszerű programokat futva. Nem így történt.
Van der Perren idei kűrjét a Vasálarcos zenéjére készítette. Ezzel a zenével Alekszej Jagugyin tíz évvel ezelőtt olimpiai bajnoki címet nyert. „Tudom, hogy mindenkinek Alekszej jut majd eszébe, de tényleg nagyon szerettem volna egyszer egy Vasálarcos-kűrt. S mikor, ha nem az utolsó szezonomban?” – indokolta a zeneválasztást.
A sheffieldi közönség mégsem láthatta a belga versenyző Vasálarcosát. A kétszeres Ebbronzérmest üldözte a balszerencse. Már sérülten érkezett az Eb-re, a rövidprogram előtt szerzett egy újabb sérülést, a kűr előtti napon pedig nagyon csúnyán ráesett a kezére. A szombat reggeli edzés még kevesebb jót jósolt: Kevin jóformán szimpla ugrásokra sem volt képes. Délután mégis kűrruhába öltözött, melegített. Aztán keserűen tudatosította, fájós (utóbb kiderült, törött) csuklója lehetetlenné teszi, hogy értékelhetően korcsolyázzon. Így ért véget egy pályafutás: a zsűriasztalnál bejelentve a visszalépést, a közönség vastapsa közepette. Vagy talán mégsem: Van der Perren edzője kilátásba helyezte, hogy védenceméga nizzai vb-n is ott lehet.

Mátrix – újratöltve
2004-ben Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes lett vele. 2006-ban egy félresikerült olimpia után húzta újra elő, és alig egy hónappal az ötkarikás csalódás után újra vb-2. lett. Brian Joubert idén ismét visszatért pályafutása legsikeresebb kűrjéhez, a Mátrixhoz, de az egykori Mátrix-varázs már csak részben működött.
Joubert tíz éven át minden Eb-n dobogón állt. A tizenegyedik kontinensviadalán megszakadt a sorozat, a háromszoros Európa-bajnok csak a nyolcadik helyen végzett. A rövidprogramot elrontotta, a kűrben viszont két négyfordulatossal is próbálkozott. „Pedig eredetileg egyet sem terveztem – vallotta be a francia korcsolyázó a kűr után. – Aztán a bemelegítéskor ráébredtem, nem tehetem meg, hogy kihagyom a négyfordulatost. Az első sikerült, őrültség volt egy másodikkal is próbálkozni, de örülök, hogy kellően őrült voltam. Meg akartam mutatni, hogy meg merem csinálni. Ez elégedettséggel tölt el, még ha nem jött is össze.”

A fej és a láb harca
„A lábam azt mondta, elég már, elég, fejezzük ezt be! A fejem meg azt: tarts ki, jó lesz! Szerencsére a fejem és a lábam harcában a fejem győzött” – mondta nevetve a női kűr után Carolina Kostner, aki negyedik Európa-bajnoki aranyát nyerte Sheffieldben. Az olasz korcsolyázónak sűrű szezonja volt: három Grand Prix-versenyen vett részt, ott volt a Grand Prixdöntőben, s múlt hónapban még az országos bajnokságon is korcsolyáznia kellett volna, de azt – nagyon bölcsen – kihagyta. „Nyolc hét alatt négy komoly verseny nagyon sok volt. Éreztem, hogy már nem tudok koncentrálni az edzésekre. Szerencsére a szövetség is belement, hogy tartsak egy kis szünetet. Hazamentem, feltöltődtem, és az Eb-re remek formába kerültem” – magyarázta Kostner, aki már tudja, milyen érzés győzni, hisz 2007-ben, 2008-ban és 2010-ben is kontinensbajnok volt. Ez a mostani siker mégis különleges számára. A vancouveri olimpián ugyanis csak 16. lett, sokan végleg leírták. „Ez az első Ebcímem a nagy olimpiai csalódás után – hangsúlyozta a győztes. – Örülök, hogy akkor is tudtam hinni magamban, amikor mélyponton voltam, s köszönöm mindenkinek, aki nem hagyott csüggedni. Ez volt a tizedik Eb-m. Nem tudom, hány lesz még, de most végre igazán élveztem a korcsolyázást.” Korpi esete a szabálykönyvvel A finn Kiira Korpi nem korcsolyázott hibátlanul a kűrben, a legnagyobb hibát azonban nem a jégen, hanem azon kívül, még a programja összeállításánál követte el. Három különböző triplát ismételt, holott a szabályok szerint csak kétféle tripla ismételhető. A második tripla rittberger így hiába volt tökéletes, nulla pontot ért, mivel Korpi előtte már két tripla toeloopot és két tripla salchowot is ugrott.
„A kűr előtt nagyon izgultam, na de utána még idegesebb voltam. Óriási hibát követett el a csapatom a program összeállításánál” – mondta a sheffieldi ezüstérmes, olyan hangon és olyan hangsúllyal, hogy vélhetően emberáldozattal járt volna, ha a hiba végül Korpi második helyébe kerül. De nem került. „Szerencsére – lélegezhetett fel a finn versenyző. – A világbajnokságig természetesen változtatnom kell a kűrömön. Alaposan tanulmányozni fogjuk a szabálykönyvet…” Új edzővel újabb arany Az orosz szövetség nem tűrhette, hogy egy orosz edző nem orosz tanítványai legyőzzék az oroszokat. Amikor a francia Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat jégtánckettős tavaly Európa-bajnok lett, várható volt, hogy az együttműködésük Alekszandr Zsulinnal hamarosan véget ér. Az orosz szövetség már a 2010-es olimpia után megtiltotta az otthon dolgozó orosz edzőknek, hogy más országokból érkező korcsolyázókat eddzenek, de a régebben kötött szerződéseket ez még nem érintette, így Pechalaték akkor még Moszkvában maradhattak. Tavalyi Eb-címük után viszont ők is érezték, eljött az ideje a váltásnak. Detroitba költöztek, Anjelika Krilova és Pasquale Carmelengo foglalkozik velük. A francia jégtáncosok életében sok dolog megváltozott, de egyvalami változatlan: Európában továbbra is ők a legjobbak.
„A rövidprogram után csak másodikok voltunk, de harcoltunk, és meglett az eredménye” – nyilatkozta Fabian Bourzat a péntek esti kűr után. Az oroszoknak megint csak az ezüst és a bronz maradt, bár a Dmitrij Szolovjev oldalán második helyezett Jekatyerina Bobrova megjegyezte: „A rövidprogramban már megmutattuk, hogy felvehetjük a versenyt a címvédővel. Nemsokára a kűrben is legyőzhetjük őket.”

A legjobb kűrök:

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?