Piros és fekete a nyerő

Milánó. Emelt fővel búcsúzott a prágai Sparta a BL-től – a nyolcaddöntő viszszavágóján 4:1-re kikapott ugyan a címvédő AC Milantól, de játékával bizonyította: a cseh futball immár klubszinten is az európai elithez tartozik.

Filippo Inzaghi (jobbra) és Vladimír Labant párharca a Milan–Sparta BL-nyolcaddöntő visszavágón, melyen sima hazai győzelem születettČTK/AP-felvételTízmillió svájci frankot keresett idén a Sparta a BL-ben, a negyeddöntő pedig újabb hárommilliót jelentett volna, ha a szerdai meccs csak 66 percig tart.

A prágai döntetlen után győzelmi kényszerrel lépett pályára a Milan, de kapkodásnak semmi jele nem volt játékában. Seedorf és Rui Costa nélkül is fölényesen uralta a középpályát, s noha a hibátlannak tartott Nesta a meccs elején rendre ellenfélhez paszszolt, azt látni lehetett, a megilletődötten kezdő prágaiak kapura teljesen veszélytelenek. A válogatott Štajner például egyetlen párharcot sem nyert meg Maldinivel szemben. Sevcsenko 10. percben lőtt és les miatt érvénytelenített gólja szépségdíjas mozdulat volt, a folytatásban azonban az ukrán csatár is eltűnt a pályán, elsősorban Johanának köszönhetően. A Sparta hátvédje élete egyik legjobb meccsét játszotta, az első félidőben amolyan egyszemélyes védősorként hiúsította meg a hazai próbálkozásokat. Mezőnyfölény ide, labdatartási arány oda – a San Siróban füttykoncert harsant. Talán ez rázta fel annyira a Milant, hogy a semmiből szerzett vezetést. Az általában „leshatáron élő” Pippo Inzaghi, aki addig csak könyökléseivel és műeséseivel vétette észre magát, 12 m-ről, a kapunak háttal állva fejelt, a labda pedig lehetetlen ívben hullott be a felső sarokba a nyújtózkodó Blažek felett.

A második félidő meglepetéssel kezdődött, a Sparta mezőnyben kiegyenlítette a játékot, és az offenzíva eredményeként a cserejátékos Jun gólja egyszeriben a csehek továbbjutását jelentette.

A Milan erejét jelzi, hogy játékosai ekkor sem estek pánikba, higgadtan, fegyelmezetten mentek előre, és ritmusváltásaikkal fokozatosan felőrölték a fizikailag és fejben is fáradni látszó Sparta védelmét: Sevcsenko második góljánál a lestaktika mondott csődöt, Gattuso lövése pedig Hübschman lábán változtatott irányt.

Első olvasásra hihetetlennek tűnő statisztikai adalék: a szerdán négy gólig jutó AC Milan az utóbbi 20 BL-meccsén csak egyszer lőtt egy gólnál többet (egy éve az Ajax ellen). A piros-feketék formájáról mégis többet mond idei mérlegük a Serie A-ban: 2004-ben bajnoki meccsen még nem kaptak ki, 13 találkozón 12 győzelem mellett mindössze egyetlen döntetlen.

Mindez aligha nyugtatja meg Jiří Kotrbát. A Sparta edzője a sorozatos bajnoki kudarcok után (az utolsó nyolc meccsből csak két győzelem) ultimátumot kapott Vlastimil Košťál klubelnöktől, ami szerint egy hete van a bizonyításra. A San Siróban nem sikerült, így már csak egyetlen esélye maradt: vasárnap meg kell verni a Slaviát. (jgj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?