Pekarík az Új Szónak: Kozák tudja, mit csinál

<p>Júniusban az orrát törte a csapat sikeréért, az ő önfeláldozó teljesítménye is kellett, hogy Anglia az Eb-n ne tudja legyőzni Szlovákiát. Peter Pekarík szerint vasárnap is nyomás alatt lesz a szlovák labdarúgó-válogatott az angolok elleni vb-selejtezőn, de ha mindenki mindent belead, van esély a sikerre. A Hertha csupaszív védőjével a válogatott szenci gyülekezőjén beszélgettünk.</p>

A szlovák válogatott nehéz ellenféllel szemben kezdi meg a vb-selejtezősorozatot, vasárnap kora este Nagyszombatban Angliát fogadja.

Tisztában vagyunk vele, hogy az angolok a csoport fő esélyesei, rendszeresen kijutnak a nagy tornákra, és nagyon szuverén módon uralják a kvalifikációkat. Nagyon nehéz ellenfél vár ránk, ráadásul az angoloknál edzőváltás volt, Roy Hodgson helyett Sam Allardyce ült a kispadra, így új impulzust kaptak. Mi viszont itthon játszunk, és önfeláldozó teljesítménnyel szeretnénk meghálálni a drukkereink bizalmát. Ha szívünket-lelkünket beleadjuk, akkor van esélyünk a jó eredményre. Új kihívás előtt állunk, és mindent megteszünk azért, hogy ismét sikerrel zárjuk a selejtezőket.

Az angolok sorozatban 31 selejtezőn nem kaptak ki. Ez a statisztika riasztja önöket, vagy inkább úgy veszik, egyszer minden sorozat megszakad?

Ezt mondták két éve a spanyolokról is, hogy hosszú évek óta nem kaptak a kvalifikációkban, és végül pont mi szakítottuk meg a sorozatukat, amikor Zsolnán 2:1-re legyőztük őket. Remélem, az angolok ellen is képesek leszünk hasonlóra.

Milyen hangulatban érkezett a válogatott gyülekezőjére?

Nagyon jó a kedvem, a Herthával nagyon jól kezdtük a szezont, továbbjutottunk a Német Kupában, és a bajnoki nyitányon is győztünk a Freiburg ellen, szóval minden adott, hogy pozitív hangulatom legyen.

Új csapattársa, Ondrej Duda hogyan illeszkedett be a Herthába?

Nagyon jól, Ondrej nagyszerű srác, aki keményen dolgozik a sikerért. Nagy kár, hogy megsérült, emiatt rendkívül csalódott ő is és a klub is. De bízom benne, hogy hamar felépül.

Sérülése miatt Duda sincs itt a keretben, Ján Kozák szövetségi kapitány az Eb-hez képest összesen kilenc helyen változtatott a nemzeti csapat keretén. Mit gondol erről?

Minden új selejtezősorozat hoz változásokat, de azt gondolom, hogy csupa jó játékos van a keretben, és az új srácok is hamar beilleszkednek.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"245402","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"3456","style":"width: 600px; height: 400px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"5184"}}]]

Az Eb-kvalifikációban kezdettől fogva mindenki kiemelte a nagyszerű csapategységet. Most azonban úgy tűnik, hogy kicsit ez megbomlott, mert Miroslav Stoch kihagyása után Juraj Kucka nyilvános Instragram-posztban állt ki az öntörvényű szélső mellett.

Egyelőre nem beszéltünk erről, de biztos, hogy a mérkőzés kezdetéig erre is sor kerül. Mindent meg fogunk beszélni, szerintem ez a csapat morálisan elég erős ahhoz, hogy ezzel a helyzettel megbirkózzon. Kozák edző nagyszerű társaságot alakított ki, ami az Eb-n is megmutatkozott. Biztos vagyok benne, hogy az edző tudja, hogy mit csinál.

Szlovákia az Eb-n is találkozott Angliával, ott egy emlékezetes csoportmeccsen 0:0-s döntetlent ért el. Az ön számára különösen emlékezetes volt az a mérkőzés, hiszen az első félidőben orrtörést szenvedett, de így is végigjátszotta a kilencven percet…

Ez volt talán a legnehezebb Eb-meccsünk, egy pontra volt szükségünk ahhoz, hogy továbbjussunk a csoportból, és ezt sikerült is elérnünk. Igen, eltört az orrom, de ez akkor teljesen mellékes volt. Csak a csapat számított.

Mennyire lesz más a mostani mérkőzés, mint a franciaországi?

Szerintem most is nyomás alatt leszünk, de az Eb-meccsen is megmutattuk, hogy nagy nyomás alatt is tudunk játszani. Nem kaptunk gólt az angoloktól, pedig tényleg beszorítottak minket, és nekünk is volt egy százszázalékos ziccerünk. Ha az bemegy, nyerhettünk is volna. Most is nagyon oda kell figyelnünk a védekezésre, a helyzeteinket pedig ki kell használni, mert valószínűleg nem lesz sok.

Összességében mit vár a vb-selejtezősorozattól?

A sikeres Eb-kvalifikáció során rengeteg tapasztalatot szereztünk, ezekből sok önbizalmat meríthetünk. Az Európa-bajnokságon elért eredményeinkkel a világban is nevet szereztünk magunknak. Viszont ez sokkal nehezebb selejtezősorozat lesz, mert csak a csoport első helyezettje jut ki a vb-re, a második pedig pótselejtezőt játszhat. Nincsenek könnyű ellenfeleink, a favorit angolok mellett ott vannak a skótok és a szlovének, de igyekezni fogunk mi is kicsit megkeverni a kártyákat a csoportban.

Az angolok legutóbbi mérkőzésükön az Eb-nyolcaddöntőben 2:1-re kikaptak Izlandtól. Milyen tanulságokkal szolgálhat az a meccs a nagyszombati összecsapás előtt?

Sokat tanulhatunk belőle, hiszen láthattuk, hogy a topfavoritok ellen is lehet játszani. Alaposan ki fogjuk elemezni azt a mérkőzést. Másrészt azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az angolok a selejtezősorozatokban mindig nagyon magabiztosak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?