„Panenka úr, halljuk egymást?”

Wroclaw |

<p>Vasárnap még minden cseh szurkoló a válogatottat szidta („ez a csapat nem ér egy petákot sem”); hétfőn már csak halkan morogtak, ha elhangzott Bílek és Baroš neve; keddre kelve pedig feledték a nyitómeccs borzalmait („fátylat reá!”), és elutaztak Wroclawba.</p>

 

„My to EURO stejně vyhrajem, stejně vyhrajem, stejně vyhrajem” – ezt óbégatták, sörrel a kezükben.

A meccset cseh részről egy híradós malőr vezette fel: a ČT24 délutáni hírösszefoglalójában a műsorvezetőnő minden idők leghíresebb tizenegyesrúgóját, az 1976-os Eb-győztes Antonín Panenkát szerette volna megszólaltatni, élő adásban. A telefon kicsengett, Panenka pedig felvette, és annyit mondott: „Ty krávo, vole!” A riporternő szeme kikerekedett, próbálta menteni a menthetőt, úgy tett, mintha semmi sem hangzott volna el, „Slyšíme se, pane Panenko?” (Panenka úr, halljuk egymást?), kérdezte zavartan, majd gyorsan témát váltott. Az interneten persze azonnal sláger lett ez a rövid híradós részlet, Panenka kijelentését azóta sokan afféle metaforaként értelmezik. Mit lehet mondani a csehek játékáról? Röviden és lényegre törően ennyit: „Ty krávo, vole!”

Mert a csehek 2:1-re legyőzték ugyan a görögöket, de a mutatott játék csak az első öt-tíz percben volt meggyőző. A folytatás: mint egy görög tragédiában. Semmi mosoly, semmi trükk, semmi önfeledt futballozás. Pilař, Hübschman, Gebre Selassie és Jiráček legalább hozta az átlagot, de a többiek… Görcsölés, alibipasszok, „csak-nehogy-hibázzak” hozzáállás. A mostani Barošról például senki sem hinné el, hogy valaha Eb-gólkirály volt (őszintén szólva róla már azt is nehéz elhinni, hogy valaha egyáltalán tudott futballozni).

Mindez számokkal is alátámasztható: az egész mérkőzésen mindössze 16 lövési kísérletet jegyezhettünk fel, s a játékosok csupán négyszer találták el a kaput (utoljára 1980-ban fordult elő ilyen gyenge támadóstatisztika egy Eb-meccsen).

Pedig 2:0-nál azt hihettük, örömfoci jön. Nem jött. Se öröm, se foci. A csehek nem mertek felszabadultan játszani, talán mert pontosan tudták, hogy kétgólos előnyről is elveszíthető egy Eb-meccs, 2008-ban ugyanis éppen ők voltak azok, akik a 75. percben még 2:0-ra vezettek a törökök ellen, végül mégis kikaptak. S akárcsak akkor, most is Petr Čech óriási bakija állította talpra az ellenfelet: a BL-győztes cseh kapus megmagyarázhatatlan helyezkedési hibával ajándékozott egy gólt Teofanisz Gekasznak.

Az már a csehek mázlija, hogy a tompa, passzív görögök nem tudták elkapni a fonalat, pedig akkor már hiányzott a pályáról Tomáš Rosický is (aki Achillesz-ín-sérülés miatt már a szünetben cserét kért). A cseh válogatott szó szerint kiizzadta a győzelmet, s a meccs végén a „Hoši, děkujem” elsősorban ennek a küzdelemnek szólt.

 

Tények & érdekességek

Petr Jiráček 2 perc 14 másodperc elteltével betalált a görögöknek: ez az idei Európa-bajnokság leggyorsabb gólja, az Eb-k történetében pedig a harmadik leggyorsabb. A rekordot az orosz Dmitrij Kiricsenko tartja, aki 2004-ben már a 2. percben (67 másodpercnyi játék után) gólt szerzett a görögök elleni csoportmeccsen. A második a szovjet Szergej Alejnyikov, aki 2 perc 7 másodperc után lőtt gólt 1988-ban az angoloknak (Anglia–Szovjetunió 1:3). Jiráčekhez hasonlóan szintén 2 perc 14 másodpercre volt szüksége a gólhoz az angol Alan Shearernek 1996-ban (Németország ellen).

A csehek második találatát az agilis Václav Pilař szerezte a 6. percben: ez volt a leggyorsabb kétgólos vezetés az Eb-k történetében (a rekordot a hollandok tartották, akik 1992- ben a németek ellen 15 perc leforgása alatt lőttek kettőt (2. Rijkaard, 15. Witschge).

18 év és 139 nap volt a korkülönbség a görög kapus, Kosztasz Halkiasz és a görög balszélső, Kosztasz Fortunisz között. Ennél nagyobb differencia két pályára lépő csapattárs között csak egyszer fordult elő az Eb-ken, 2000-ben: akkor a német Lothar Matthäus 18 évvel és 290 nappal volt idősebb Sebastian Deislernél.

 

Ki jut tovább?

A cseheknek saját kezükben a sorsuk: biztos továbbjutók, ha szombaton legyőzik a lengyeleket Wroclawban. Negyeddöntősök lehetnek akkor is, ha csupán ikszelnek a lengyelekkel, de a másik meccsen nem győznek a görögök Oroszország ellen (vagy épp ellenkezőleg: győznek a görögök, de minimum 6 góllal).

Korábban négyszer fordult elő a csehekkel, hogy nagy világversenyen ki-ki meccset játszottak csoportjukban a továbbjutásért; s négyből csak egyszer sikerült győzniük:

1996, Eb Csehország–Olaszország 2:1

2000, Eb Csehország–Franciaország 1:2

2006, vb Csehország–Olaszország 0:2

2008, Eb Csehország–Törökország 2:3

S hogy mi szól mégis a csehek mellett? Az a szinte már švejki optimizmus, amit a cseh szurkolók körében tapasztaltunk. Tudják, hogy csapnivaló a csapatuk; tudják, hogy inkompetens az edzőjük; tudják, hogy Barošnak már leáldozott; s mégis, ha megkérdezzük tőlük, ki nyeri az Eb-t, szelíd mosollyal azt válaszolják: „No přece Češi!”


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?