Sport

Overdose nemzeti fedezőmén lesz

Bőd Titanilla

2013. november 27. 21:00

A tervekkel ellentétben nem Németországban, hanem Magyarországon lesz fedezőmén Overdose, a magyar csodalóként emlegetett versenyló. Overdose-ról a közelmúltban film is készült, de Mikóczy Zoltán tulajdonos szerint nem annyira a lóról, mint inkább az Overdose-t körülvevő csapat tagjainak emberi kapcsolatairól szól.
Az Overdose – vágta egy álomért című film díszbemutatója múlt héten volt, a magyar HBO pedig csütörtökön 21 órakor, valamint pénteken 16.25-kor sugározza. Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa azonban figyelmeztet, a film főszereplője nem a ló.
 
A ló csak a háttérben
„Számomra kicsit zavaró, hogy úgy hirdették meg a filmet, mint egy Overdose-ról szóló dokumentumfilmet, pedig valójában a sérülését, savós patairha-gyulladását követő válságos időszakot mutatja be, s azt, hogyan alakultak ezalatt az emberi kapcsolatok. Elsősorban Ribárszki Sándorról, Overdose volt idomárjáról szól, aki akkoriban élete legnehezebb időszakát élte át, magánéleti válságba is került. A kettőnk kapcsolata van a középpontba helyezve, és a ló csak valahol a háttérben van, ezért a nézőknek talán csalódást fog okozni – mondta lapunknak a dunaszerdahelyi üzletember, aki szerint a rajongók bizonyára többet vártak volna a ló dicsőségéről és versenyeiről. – A film készítőinek lett volna ehhez képanyaguk, hisz majdnem a hálószobába is elkísérték az embert, de ők más koncepcióra építették fel a filmet. Nem rossz ez a film, nem árt senkinek, csak nem az, amit az ember a cím alapján várna.”
 
Magyarországon lesz fedezőmén
Az előzetes hírekkel ellentétben Overdose végül mégsem Németországban lesz fedezőmén. „A ménes tulajdonosa az utolsó pillanatban azt mondta, csak akkor hajlandó elfogadni Overdose-t, ha megvehetné. Ez jó üzletpolitika, mert ilyenkor olcsóbban meg lehet venni a lovat, mint akkor, amikor az utódok már bizonyítottak. Nekem viszont nem volt felhatalmazásom az eladásról tárgyalni, mert az öt nagy cég annak idején azért szállt be ebbe a projektbe, hogy a ló magyar tulajdonban maradjon. Így aztán nem tudtunk megállapodni – magyarázta Mikóczy. – Ezután úgy nézett ki, hogy Strasbourgba megy a ló fedezni, viszont jött egy olyan ajánlat, ígéret, hogy nemzeti fedezőmén lehet belőle Magyarországon. Ez beleillik a Kincsem Nemzeti Stratégiai Programba is.”
 
Overdose tulajdonosa hozzátette, a cél a magyar lóversenyzés és lótenyésztés felvirágoztatása, ezért a nemzeti ménesben minőségi átalakulás várható. Overdose nemzeti fedezőménként átkerülne a magyar állam tulajdonába. „Ez a folyamat most van kialakulóban, tárgyalások folynak arról, hogy bérelt vagy tulajdonosi viszonyban kerülne-e át a magyar államhoz. Erről még korai beszélni, de a szándék mindkét oldalról megvan” – nyilatkozta Mikóczy.
 
A király unokája is megnézte Opium Bulletet
Overdose testvére, a 250 ezer euróért megvásárolt Opium Bullet egyelőre továbbra is Mikóczyé, de tárgyalnak az esetleges eladásáról. „A korábbi két katari érdeklődő mellett egy újabb potenciális vevő is jelentkezett: a szaúdi király unokája, aki el is jött megnézni a csikót – tudtuk meg a tulajdonostól. – Nem erőltetem viszont a dolgot, a szívem azt mondja, hogy ne adjam el a lovat, de az eszemmel tudom, hogy ilyen ajánlatra nem lehet nemet mondani. Az üzlet akkor jön létre, ha a vételár ügyvédi letétbe kerül, de ez még nem történt meg. Én nem is forszírozom, valahol belül annak örülnék, ha Opium Bullet nekünk hozna dicsőséget. A csapatban mindannyian érezzük ugyanis, hogy egy újabb csiszolatlan gyémánt van a kezünkben.”
Önnek ajánljuk

2018. augusztus 26. 10:10

New York-i feel good

2018. augusztus 15. 17:05

Egyre népszerűbb a Tátra mozi

2018. szeptember 20. 15:51

Nikola Horvat lett Babos Tímea edzője

2018. szeptember 20. 14:23

Tippverseny: 7. forduló