„Overdose egy intelligens ló, ír, olvas”

Alag |

<p>Overdose olyan, mint egy szűz kislány, nagyon érzékeny, vannak különleges szokásai, de sérülése után is képes lehet olyan teljesítményre, mint régen. Ribárszki Sándorral, a veretlen magyar csodaló trénerével Alagon beszélgettünk.</p>

Hol tart jelenleg a döntési folyamatban, hogy Németországban folytassa-e a pályafutását vagy maradjon Alagon? Mekkora szerepet játszik a döntésében Overdose?

Overdose kulcsfontosságú ebben az egészben. Ő a szívünk csücske, s az életem egyik legnagyobb sikere. Nyertem egy derbit, trénerként nyolcszor voltam magyar sampion, lovasként pedig háromszor, de amikor a New York Times címlapján Overdose van, akkor azt mondja az ember, hogy életének eddigi legnagyobb sikerét érte el. Ez sok mindent befolyásol. Szerintem nem azzal kellene most foglalkozni, hogy mi lesz majd júniusban, s milyen színekben fut a ló. Ha ki tudott menni Franciaországba és Angliába is rehabilitációra, akkor most is kimehetne külföldre. A kezdési folyamat a legnehezebb. Én úgy döntenék, hogy kimegy a ló Németországba májusig vagy áprilisig, hogy velem töltse a legnehezebb időszakot, aztán majd továbblépünk. S hogy az én nevem alatt lesz-e a ló vagy nem? Egy biztos: magyar színekben szeretnék futtatni, s ha nekem német licencem van, akkor az én nevem alatt biztosan nem indulhat magyarként. Megoldás lehetne, hogy tavaszig Overdose a megszokott teammel maradna, utána visszajönne, és valaki más neve alatt versenyezne. Papíron lehetne Mikóczy úr is a trénere, mint tulajdonos-tréner, vele lenne a munkalovasa, Budinszki Barbara, s hetente én is hazajönnék kétszer vagy akárhányszor. Csakhogy ezekkel a gondolatmenetekkel – ahogy Mikóczy úrnak is mondtam – kicsit előreszaladtunk, mert már azon gondolkozunk, hogy a ló fut. Pedig egyelőre még nem ott tartunk, most kell szépen, folyamatosan elkezdeni a rehabilitációt. Most, decemberben ez fontosabb, mint hogy mi lesz júniusban, hiszen a lónak naponta kell valamit csinálnia.

Ön szerint milyen állapotban van most Overdose?

Nekem most nem tetszik. Már akkor sem tetszett, mielőtt kimentem Németországba, de azelőtt két nappal patkolták, és ilyenkor két-három napig furcsán mocorog. Azóta viszont eltelt már másfél hét.

Hogyan lehet kideríteni, mi a baj?

Ehhez idő kell. Ha az ember látja a lovat mindennap, akkor minden apró változást észrevesz. Jöhet egy időváltozás, amitől a lábai érzékenyebbek vagy az emésztőrendszere reagál másképp, ezt két-három nap alatt ki lehet tapasztalni. Januárban itthon leszek, s szerintem hamar rájövünk, milyen problémája van a lónak. Szerintem egyébként semmi komoly, valószínűleg csak az időjárás okozta. Most a sajtótájékoztató alatt is nagyon nyugodt volt, pedig ha tele van energiával, ha majdnem szétdurran az erőtől, akkor alig bírjuk ketten tartani. De bízunk benne, hogy el tudjuk kezdeni a munkát, ugyanis lehet itt tervezni, szervezni, magyar lesz, német lesz, milyen himnuszt húznak neki, de a lóé az utolsó szó. Csak akkor lehet rajthoz állítani, ha azt mondja: „Tipp-topp vagyok, és mehetek!” A lovat nem az érdekli, hogy milyen színekben versenyez, s milyen tréningtelepen van, nekünk kell eldönteni, a ló érdekeit szem előtt tartva, mi a legmegfelelőbb számára.

Az a patasérülés, ami miatt Overdose április óta nem versenyezhetett, már teljesen rendbejött?

Szerintem kilencven százalékra igen.

S mit gondol, képes lesz még Overdose olyan teljesítményre, mint a sérülése előtt?

Jobban félek a pszichés dolgaitól, mint az egészségi állapotától. A lába rendbe fog jönni, viszont Franciaországban, amikor még nem volt egészséges, nagyon megzavarták.

Mivel?

A munkával. Sokkal többet követeltek tőle, mint amennyit lehetett volna. Overdose kitette a szívét-lelkét, dolgozott, csinálta, de nem tudom, ez mennyire viselte meg pszichésen, hiszen közben fájdalmai voltak. Azt az erőltetett munkát, amit ott elvégeztettek vele, csak három hónappal később lehetett volna elvárni tőle. Remélem, hogy pszichésen ez nem törte meg, s akkor szerintem még fogjuk hallani a magyar himnuszt a versenyek után.

Milyen jellem Overdose?

Olyan, mint egy szűz kislány. Mindenre nagyon érzékenyen reagál. Csak egy példa: tavaly a Sportarénába mentünk lószállítóval. Az ajtaját én is csak nehezen, két kézzel tudom kinyitni, neki sikerült a fogával. Kinyitotta az ajtót, és nézett ki Budapestre. Később kaptunk egy nagyon jó lószállítót, amiben a menetiránynak háttal állt. Százmillió ló utazik így a világon, de ő ezt nem bírta elviselni. Vannak különleges dolgai, épp ezért ő Overdose. Nem nehéz eset, de egyéniség.

Verseny előtt hogyan viselkedik?

Mindent tud. Őt nem lehet becsapni. Tudja, hogy melyik nap fog futni. Ha szombaton nem nyergeljük fel vagy felrakjuk a lószállítóra, akkor már tudja, hogy versenyezni fog. Megvan a megszokott napirendje, reggel felnyergeljük, kijön, sétál, aztán déltől fél egyig a karámban van, ott hempereg, jól érzi magát. De mihelyt ettől valahol eltérünk, máris gondolkodik, hogy valami különleges dolog következik. Igazi versenyló. Általában egy lovat nyüstölni, hajtani kell, ostorral kell piszkálgatni, hogy még nagyobb tempóban fusson, de Overdose-t nem. Neki nyolc szíve van, és a versenyen mindet kiadja. Van néhány furcsa szokása, de például mind a két kislányom lovagolja, s nem tiltakozik ellene. Ő egy intelligens ló, ír, olvas. Talán okosabb, mint mi.

Amikor Overdose kint volt Angliában, akkor telefonon is felhívta.

Igen, Barbi odaadta a telefont, és beszélgettem vele. Angliában nem volt jól a ló. Sajnos egyik külföldi rehabilitáció sem tett jót neki. Franciaországban a tréner nem megfelelően kezelte, bedobta a mélyvízbe, s ugyanannyit dolgoztatta, mint egy egészséges lovat. Megerőltették. Angliába azért ment ki, hogy úsztassák a medencében, egyszer be is ment, de másodszor már nem akart. Ezután véraláfutásos lett a patája, s csak a boxban állt. Keményen fogalmazok, de Angliában semmit nem csinált, Franciországban meg még egy kicsit tönkre is tették. Mi arra panaszkodunk, hogy pókhálós az istállónk, és poros a homok. Az angolok meg azt mondták, hogy Overdose náluk csak egy üzemi ló lett volna, aki fut, fut, aztán eladják akárhová. Itt lett belőle Overdose, Magyarországon. Hagyjuk hát szépen a megszokott emberekkel a megszokott környezetben, ahol idáig is volt, és tizenkét versenyből tizenkettőt megnyert.

De ha ön mint megszokott ember elmegy a megszokott környezetből, akkor ez az egyensúly óhatatlanul felborul.

Szerintem a lónak a mostani állapotában mennie kellene a megszokott személyzetével oda, ahová a trénere tart. Most még nem azon kellene gondolkozni, hogy júniusban milyen színekben fog futni, mert a legnehezebb időszak most van, amikor jön a fagyos, jeges idő, amikor a ló – főleg ha friss, jól érzi magát – mindenféle balesetveszélynek ki van téve. Ha most három hónapra kijönne velünk, az nem befolyásolná a nemzetiségét, s az alapokat együtt tudnánk elkezdeni. Ez a téli időszak sokkal nehezebb, mint a versenyt megelőző egy hónap.

A szavaiból úgy tűnik, ön mindenképpen Németországban fogja folytatni a pályafutását.

Kilencvenkilenc százalék, hogy a Berlintől 10 kilométerre lévő Hoppegartenben leszek tréner. Két hete mentem ki, elindítottam ott a dolgokat, átvettük az istállót, várjuk a lovakat. Január végén utazom ki ismét. De hogy Overdose helyzetét hogyan oldjuk meg, az még nem lefutott dolog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?