Overdose Baden-Badenbe készül

<p>Mikóczy Zoltán ma arról tájékoztatta a PannoniaOverdose.hu-t, hogy lovával szerdán indulnak Németországba a vasárnapi Group 2-es Goldene Peitschére.</p>

Kedden még ment egy kényelmes élénk galoppot, de amennyiben úgy ítélik meg pénteken vagy szombaton, hogy nem mutatja a formáját, még vasárnap is töröltethetik a versenyből. Ugyan ennek csekély az esélye, de veretlenségét nem teszik úgy kockára, hogy esélye se legyen megtartani. Ha starthoz áll, a világ egyik legjobb lovasa, az utóbbi hónapokban kimagasló formában versenyző Christophe Soumillon fogja lovagolni.

Overdose már az augusztus 15-i versenye másnapján megkapta az első lábaira az új versenypatkókat, amik a korábbi kímélőbb patkóinál valamivel keskenyebbek. Hátsó lábaira ma délután kap újakat, de mivel azokon korábban soha nem jelentkezett a patkolást követő érzékenység, így ezzel most sem számolnak.

A 140. Goldene Peitschére egy kisebb ménest neveztek. Mivel a verseny pénzdíját a korábbi 65-ről 70 ezer euróra emelték, illetve immáron nem csak az első négy, hanem az első hat helyezett részesül díjazásban, így várhatóan nagyobb mezőny fog indulni, mint az elmúlt években. Két éve Overdose sokakat elriasztott és csak hatan álltak starthoz, tavaly pedig nyolcan. Idén 34 lovat neveztek, közülük nyolcat már korábban, tízet pedig hétfőn töröltek, így jelenleg 16 ló maradt állva. Mikóczy Zoltán szerint az indulók száma a szerdai lovasítás során még minden bizonnyal szűkülni fog, ő 10-12 indulóra számít.

2010. augusztus 29. – Baden-Baden
140. GOLDENE PEITSCHE (Group II) - jelen állás szerint állva maradt lovak
1200 m, 3 éves és idősebb lovaknak – 70.000 EUR összdíj (40.000, 15.500, 6500, 4000, 2500, 1500 EUR)

Amico Fritz – 4 éves / 59,0 kg
Atlantic Sport – 5 éves / 59,0 kg
Contat – 7 éves / 59,0 kg
Exhibition – 5 éves / 59,0 kg
Fenella Rose – 3 éves / 55,5 kg
Gilt Edge Girl – 4 éves / 57,5 kg
Govinda – 3 éves / 57,5 kg
Indomito – 4 éves / 59,0 kg
Mood Music – 6 éves / 59,0 kg
Nareion – 4 éves / 59,0 kg
Overdose – 5 éves/ 59,0 kg
Rock Jock – 3 éves / 57,5 kg
Smooth Operator – 4 éves / 59,0 kg
Triple Aspect – 4 éves / 59,0 kg
Walero – 4 éves / 56,0 kg
War Artist – 7 éves / 59,0 kg

Rövidtávú versenyekben előzetesen ugyan meglehetősen nehéz esélyeket latolgatni – talán a legjobb példa erre a múlt heti yorki ezer méteres, Group 1-es Nunthorpe Stakes, ahol a világ 10 legjobb rövidtávú lovából 5 elindult, de az első és a harmadik helyen is egy-egy esélytelennek tartott, 100:1-gyel adott ló végzett – mégis, a fenti mezőnyből Overdose mellett három másik lovat kell kiemelnünk. Mikóczy Zoltán is tőlük tart a legjobban.

Amico Fritz ötödik volt az idei ascoti 1200 méteres Golden Jubilee Stakesben, mindössze három hosszal lemaradva a győztestől. Ez annál is figyelemreméltóbb, mert e versenyben általában a világ legjobb sprinterei indulnak, s hatalmas, 24 lovas mezőnyben érte el ezt a helyezést. Overdose párizsi nagy ellenfele, Marchand d’Or például csak 11. lett benne. A Mascagni operájáról elnevezett Amico Fritz legutóbbi futásakor, augusztus 8-án egy Deauville-i 1300 méteres Group 1-es versenyben 15 lóból viszont csak utolsó lett. Június elején megnyerte azt az 1200 méteres Group 3-as Benazet Rennent Hoppegartenben, amelyben korábban Overdose indulása is felmerült. Trénere az a francia Henry-Alex Pantall, akinek Nantes melletti, Beaupreau-i tréningtelepén Overdose tavaly néhány hetet töltött, ám az ott általa alkalmazott tréningmódszer nem találkozott Mikóczy Zoltán elvárásaival. Mivel Overdose-t csapatban dolgoztatták, illetve a menedzsment határozott kérése ellenére sem vették figyelembe, hogy csupán rehabilitációra, és nem versenyre való felkészítésre érkezett oda, – és ekkor még nagyon finoman fogalmaztunk – ezért a lovat Angliába költöztették, ahol hónapokba telt, amíg kiheverte a „túlmunka következményeit”.

War Artist az ascoti Golden Jubilee Stakesben nyakhosszal végzett Amico Fritz mögött a hatodik helyen, majd az 1300 méteres Deauville-i Group 1-esben tíz hosszal előzte ugyanőt, igaz, így is csupán 14. lett a 15 indulóból. Ő a Goldene Peitsche címvédője, amit tavaly azzal az Andreas Suboriccsal nyert, aki az előző évben pont Overdose nyergében szerezte meg az Arany Ostort. War Artist nyerte azt a Maisons-Laffitte-i 1200 méteres Group 3-as Prix de Ris-Orangis versenyt is, amibe Overdose szintén nevezve volt, ám formája akkor még nem ért arra a szintre, hogy indulhatott volna rajta. A télen Dubaiban első, negyedik és ötödik helyeket szerzett, Hong Kongban 12. volt, a tavalyi párizsi Prix de l’Abbaye-ben viszont úgy lett harmadik, hogy hátránya a győztestől kevesebb, mint egy hossz volt (az előző évben Overdose ezt a futamot nyerhette volna, ha nem intik vissza).

Contat idén májusban megnyerte a most vasárnapi Arany Ostor „kistestvérét”, a kölni 1300 méteres, Group 3-as Ezüst Ostort (Silberne Peitsche). Ebben a már említett Amico Fritz bő két hosszal mögötte harmadik lett. A tavalyi Goldene Peischében tíz hosszas hatodik volt, de előtte a Silberne Peitschét szintén megnyerte. Overdose ellen 2008-ban futott már, a Goldene Peitschében több mint nyolc hosszal lemaradva hatodikként zárt.

Az idei Benazet-Rennen második helyezettje, Indomito is áll még most vasárnap, ő a Deauville-i versenyben 5 és fél hosszas nyolcadik volt. Smooth Operator pedig utóbbi futásai során rendre az élmezőnyben végzett, Deauvilleben negyedik, előtte hamburgi és kölni Group 3-as versenyekben második, tavaly pedig Longchamp-ban nyert szintén Group 3-as versenyt, majd a Goldene Peitschében volt 1 1/4 hosszas második War Artist mögött.

A Deauville-i versenyre nem csak rangja és időbeli közelsége okán tértünk ki ennyiszer (három hete futották), hanem abban a futamban Overdose lovasa, Christophe Soumillon nyakhosszas második lett, így Overdose vetélytársai közül többeknek is komoly hosszakat adott. Ám Amico Fritz és War Artist utolsó, illetve utolsó előtti helyeinek azért sem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mert lovasaik, amikor látták, hogy nincs esélyük a jó helyezésre, minden bizonnyal már visszafogták őket, hogy erejüket a vasárnapi Goldene Peitschére tartogassák.

A vasárnapi mezőny ugyan még nem végleges (az itt kiemelt lovak közül sem biztos, hogy mindegyik starthoz áll), de az tisztán látszik, hogy klasszisokkal erősebbnek ígérkezik, mint azok a lovak, akik kiálltak Overdose ellen a budapesti és a pozsonyi versenyen.

(A szöveg forrása a pannoniaoverdose.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?