Öt éve tartó somorjai egyeduralom

Tizennyolc szlovákiai kajak-kenu klub pontversenyében végeztek az élen, s ezen belül az utánpótlás számára kiírt Szlovák Kupát is megnyerték 2015-ben. Zsinórban ötödször lettek elsők.

Tizennyolc szlovákiai kajak-kenu klub pontversenyében végeztek az élen, s ezen belül az utánpótlás számára kiírt Szlovák Kupát is megnyerték 2015-ben. Zsinórban ötödször lettek elsők. Páratlan a somorjai KCK teljesítménye.

Csak januárban hirdetnek győztest, de a kupasorrend már megtalálható a szövetségi honlapon. A csallóköziektől senki sem veheti el az újabb elsőséget.

Évről évre nehezebb

„2011-től minden évben mi voltunk a Szlovák Kupa győztesei. Összetettben és az utánpótlás versengésében egyaránt. Páratlan ez a sorozat, más klubnak még nem sikerült elérni. Idén öt versenyen kellett bizonyítani – újságolja Vass Géza somorjai vezetőedző, aki rögtön hozzáteszi: – Évről évre nehezebb nyerni, mert gyarapszik a klubok és versenyzők száma. Mi 48 kajakost, kenust indítottunk az idény során, a mögöttünk végzett komáromiak hatvanat. Nincs nagyon sok versenyzőnk, de kiválóak. 2015-ben összesen 129 érmet nyertünk a különböző bajnokságokon, ebből 51 volt az arany, 45 az ezüst és 33 a bronz. Nagyon jó hangulat uralkodik a klubban. Ugyanezt mondhatom el a versenyzők, edzők és szülők közötti kapcsolatokról is. Sokan segítenek, bíztatnak bennünket. Minden adott az eredményes szerepléshez, a felszereltség, az edzői háttér. Negyvenkilenc éve működik klubunk, s köszönet jár a városnak is, hiszen a foci és a kosárlabda után a legtöbb támogatást éppen mi kapjuk. Sikereinkben rengeteg munka rejlik, kettős győzelmünket jövőre is szeretnénk megismételni. De nem ez az egyetlen célunk, hanem az is, hogy minél több érmet hozzunk a világversenyekről. És egyre többen eredhessenek ismert neveltjeink, Linka, Jakubík meg Zalka nyomába.”

A somorjai csapat kupadiadalát a tavalyi négy után idén öt egyéni elsőség is tetézte. Zalka Csaba, Seregi Karolina, Libai Zsolt, Gabriela Ladičová és Eduard Strýček kategóriagyőztesek lettek.

Örömkönnyek a célban

„Nem igazán tettek próbára a hazai versenyek, nekem már a nemzetközi porond a kihívás – mondja Zalka Csaba, aki harmadik kupagyőzelme mellé idén kilenc bajnoki címet gyűjtött a kadett kajakosok között, klubjában Vass Géza az edzője. – Három verseny volt emlékezetes számomra 2015-ben: a montemori junior vb, ahol K2 ezer méteren Martin Nemčekkel ötödik lettem, vele ugyanebben a számban ezüstérmes voltam a bascovi Eb-n, majd az olimpiai reménységek bydgoszczi viadalán K1 2 kilométeren győztem a kadettok között. Utóbbi Szlovákia egyetlen aranyérme volt a regattán. Ebből a legbüszkébb az Eb-ezüstre vagyok, az volt életem eddigi legnagyobb versenye. Éremre vágytunk az előfutam megnyerése után. Jó pályát kaptunk a döntőben, 750 méterig még vezettünk, de aztán jöttek az idősebb németek, s megelőztek bennünket. Én így is nagyon boldog voltam, majdnem sírtam örömömben.”

Három távon veretlen

Seregi Karolina immár négyszeres kupagyőztes és tizenháromszoros bajnok. Idén hétszer örülhetett országos elsőségének a 14 éves lányok mezőnyében: kajak egyesben megnyerte a 200, 500 és 1000 métert, K2-ben az 500 métert, K1-ban a maratoni 13 kilométert, és ezren az ergométeres bajnokságot, utóbbiban K2 ötszázon is győzött. „Mindhárom távon – 200, 500 és 1000 méteren – idén veretlen voltam. Versenyzés közben mindenre oda kell figyelni, de leginkább a technikára – részletezi a Madách-gimnázium kitüntetett előmenetelű kisgimnazistája, akit édesanyja, Seregi Zsuzsanna készít fel. – Legemlékezetesebb a maratoni bajnokság volt. Fújt a szél, nagyon nagy hullámokon eveztünk, közben beszélgettünk is, de az utolsó körben elhúztam a többiektől, s megszereztem az idei hetedik aranyat. Győzelmeim közül a legszebb a pöstyéni Sznf-kupán elért volt. Kemény rajtot hozott a két kilométer, a fordulóknál vigyázni kellett, nehogy felboruljon a hajó, végül húsz másodperces előnnyel győztem. Legtöbbször simán nyerem a futamaimat.”

Klubtársak nyomában

Libai Zsolt a feltörekvő somorjai kajakosnemzedék egyik legjobbja. Eddig Seregi Zsuzsanna edzette, nemrégen Vass Géza csoportjába került. Ő a 14 éves kajakosok között lett kupaelső. „Először fordult elő, hogy nyertem. Idén hat bajnoki címem van, összesen 19 érem gyűlt össze – sorolja 2015-ös gyűjteményét. – Rögtön az első kupaversenyen nagy előnnyel győztem, aztán szorosan alakult a sorrend, és a végére nyolc pontra növeltem az előnyömet. Két viadalra emlékszem a legszívesebben: az ezer méteren elért K1-es győzelmemre a szlovák bajnokságon, s annak is örültem nagyon, hogy a magyar bajnokságon négy kilométeren második lettem. Előtte nem sikerült az ezres döntő. Ez eléggé letört, de rajthoz álltam. Négy kilométeren szinte végig vezettem, csak a hajrában csúszott ki a kezemből a győzelem. Tavaly többször voltam bajnok, de a pontozásos kupaversenyben idén először lettem első. Linka Tibor és Zalka Csaba nyomába szeretnék lépni.”

Lány a kenuban

Első versenyzői évadja végén lett a legjobb kenus a kadett lányok mezőnyében Gabriela Ladičová. Sándor Árpád védence mindössze tavaly szeptemberben térdelt először a hajóba, s idén mindkét egyéni számban országos bajnok lett a legfiatalabb női versenyszámban. „Kétszázon és ötszázon nyertem, ezren nem indulhattam, mert nem volt kivel versenyezni – mondja a kupasorozatban is győztes tini. – A téli szünet után a vízen először a maratoni távokon eveztünk, májusban még nem voltam annyira eredményes, de az Inter-kupán már második lettem, s ez a dobogós helyezés nagy motiváció volt számomra. Most annak örülök, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült feltörnöm. Legnagyobb idei versenyzői élményem egyben az első nemzetközi szereplésemhez kötődik. Mindhárom távon, vagyis 200, 500 és 1000 méteren is rajthoz álltam a bydgoszczi olimpiai reménységek versenyén, s mindegyik számban tizenharmadik lettem. Elégedett voltam, mert olyan időket mentem, mint otthon. A jövőben minél jobban szeretnék kenuzni, s gyűjteni a tapasztalatot.”

Fővárosi somorjai mezben

Már pozsonyi versenyzői is vannak az egyre vonzóbb somorjai klubnak. Egyikük Eduard Strýček, aki a 14 éves kenus fiúk mezőnyét uralja az országban. „Hallottam, hogy milyen munka folyik Somorján, s úgy döntöttünk, a fővárosból ide igazolok. Naponta járok edzésekre a csölösztői létesítménybe – részletezi a Csallóközbe kerülését a háromszoros kupagyőztes és kilencszeres szlovák bajnok. – Utóbbiból ötöt már idén, somorjai színekben szereztem. Eddig uraltam korosztályom mezőnyét, ebben az évben már komolyabb ellenfelem is akadt, de nyolc és fél pontos előnnyel lettem kupaelső. Minden szuper, mindig az a legjobb, ha nyersz. Öt bajnoki versenyemből a legnagyobb élményem a maratoni távon elért győzelmem volt. Nem számoltam vele, keményen megdolgoztam érte a tizenhárom kilométeres távon.”

A kajak-kenu Szlovák Kupa végeredménye a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?