Óriási bravúrral középdöntős Szlovákia

ÖSSZEÁLLÍTÁSA szünetben senki nem hitte, hogy a szlovák női kézilabda-válogatott fordíthat a vb-ezüstérmes szerbek ellen, és megszerezheti az eszéki D csoport harmadik helyét a magyar– horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon, ám Dušan Poloz védencei egy elképesztő második félidei teljesítménnyel 2

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szünetben senki nem hitte, hogy a szlovák női kézilabda-válogatott fordíthat a vb-ezüstérmes szerbek ellen, és megszerezheti az eszéki D csoport harmadik helyét a magyar– horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon, ám Dušan Poloz védencei egy elképesztő második félidei teljesítménnyel 23:21-re nyertek, és ott vannak a zágrábi középdöntőben.

Varázslatos Eszék

Eszék a szlovák kézilabda mitikus helye: a 2009-es férfi-vb-n Heister Zoltán csapata ért el jó eredményeket a horvát városban, s lett végül újoncként 10. a világbajnokságon, most pedig a nők ünnepelhettek ugyanezen a helyszínen.

Dušan Poloz, a szlovákok cseh szövetségi kapitánya már a kontinenstorna előtt hangsúlyozta, hogy a szerbeken keresztül vezethet az út a középdöntőbe, és ez végül így is lett. A tavaly hazai környezetben vb-ezüstérmes együttest most sok sérülés sújtotta, több játékos nem százszázalékos állapotban lépett pályára.

Gubiková, a hetesölő

Eleinte azonban úgy tűnt, a favoritok így is behúzzák a meccset, a szünetben 11:6 volt az állás a szerbek javára, s volt már ennél nagyobb is a különbség (a szlovákok a 18. és 28. perc között egyetlen gólt sem dobtak). Hogy a meccs nem dőlt el végleg, az a Iuventa Michalovce kapusának, Lucia Gubikovának köszönhető, aki nagyszerű formában védett, heteseket és ziccereket fogott meg.

A második félidőre pedig egy teljesen felspannolt szlovák válogatott futott ki. A keret egyetlen BL-t játszó játékosa, Lýdia Jakubisová a hátán cipelte a csapatot, gólokat lőtt szélről és lerohanásból, Gubiková pedig továbbra is megbabonázta Lekicséket. A 21 éves kapus az öt hetesből egy gólt sem kapott, egy mellément, négyet megfogott. (Az EFH hivatalos honlapja A Gyűrűk Urából ismert „Itt nem mész át!” mottóval csinált videó-összeállítást a szlovák kapus védéseiből, a magyar sajtó pedig a vízilabda-válogatott őrült hálóőréhez, Nagy Viktorhoz hasonlította.) Gubiková két perccel a lefújás előtt, 21:21-nél is kivédett egy hétméterest, ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs. (Döntetlen esetén is a szlovákok mentek volna tovább.)

Örömkönnyek

A szlovák válogatott tagjai a mérkőzés után sírtak örömükben – ez a szlovák női kézilabdázás eddigi legnagyobb sikere. (Az 1994-es, első Európa-bajnokságon csak 12 csapat vett részt, akkor a szlovákok egy pontot szereztek, s az utolsó, 12. helyen zártak, azóta pedig nem jutottak ki kontinensviadalra.)

„Történelmi sikert értünk el” – mondta a nyolcgólos Lýdia Jakubisová, aki nevetve folytatta: „Szerintem meg kellene változtatni a kézilabda szabályait, mi rögtön a második félidővel kezdenénk!” A szlovákok Montenegró ellen is a második játékrészben lendültek bele, és a félidei mínusz tízes gólkülönbséget végül mínusz négyre csökkentették.

Boskovics nem mond le

A szerbek két éve negyedikek voltak az Eb-n, most a legjobb 12-be sem jutottak be. A Vardar Szkopje átlövője, a korábban Győrben játszó Andrea Lekics úgy nyilatkozott, ez volt karrierje legszörnyűbb napja. „Nem az a fontos, hogy ki küldött oda az utolsó heteshez, csak az számít, hogy kihagytam” – mondta önkritikusan Lekics.

A szerbek szövetségi kapitánya, Szasa Boskovics azonban nem szándékozik lemondani a sikertelenség miatt. „Miért tenném? Sok volt a sérültünk, nem voltunk elég felkészültek. De a mi célunk a riói olimpia.”

Futás Zágrábba

A szlovákok már a csoportból való továbbjutással túlteljesítették az elvárásokat. Dušan Poloz megfogadta, hogy ha csapata bekerül a középdöntőbe, a szakmai stáb tíz kilométert futva fog megtenni Eszék és Zágráb között. „Egy gyenge pillanatomban megígértem ezt a lányoknak, most pedig muszáj teljesítenem” – mondta a cseh szakvezető a Nový Časnak, Jakubisová pedig az EHF hivatalos oldalának számolt be az esetről: „Összepakoltunk, és elindultunk Zágrábba az edzők nélkül. Ők lefutották a 10 km-t, aztán felvettük őket.”

Szlovákia tegnap este lapzárta után Hollandiával találkozott első középdöntős meccsén a Zagreb Arenában, kedden a svédek, szerdán a németek következnek. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?