Olaszország a portugálokig sem jutott el a pótselejtezőben

Berardi

A vb-pótselejtezők előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy az előző két Európa-bajnokság győztese közül ki jut majd el Katarba. Arra kevesen számítottak, hogy az olaszok már Észak-Macedónia ellen elbuknak.

A pótselejtezők olasz–északmacedón és a portugál–török meccseket tartogató ágán mindenki azt várta, hogy a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnok játszik majd a kijutásért a minidöntőben. Ezt a tervet Alekszandar Trajkovszki alaposan keresztülhúzta, amikor a 92. percben kiejtette Olaszországot a Palermóban játszott mérkőzésen.

Az olasz válogatott hiába birtokolta 64 százalékban a labdát, hiába lőtt 32-szer kapura, hiába végzett el 16 szögletet (ellenfelük eközben nem jutott sarokrúgáshoz), nem tudott gólt lőni. Eközben Észak-Macedónia 4 kísérletből kétszer kaput talált, amiből egy gól is született, így 1:0-ra nyerni tudtak.

A 2018 és 2021 között világcsúcsot jelentő módon 37 találkozón át veretlen Squadra Azzurra sorozatban másodszor nem lesz ott a világbajnokságon, összességében pedig negyedszer marad le a vb-ről. Szintén negyedszer fordul elő, hogy az Európa-bajnoki címvédő együttes nem jut ki a világbajnokságra: az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat a soron következő vb-re.

„Nem tudom, mit mondhatnék. Ahogy a júliusi Eb-diadal profi pályafutásom legnagyobb eredménye volt, úgy a mostani a kudarc a legnagyobb csalódás. Szeptember óta több hibát elkövettünk, amelyekért megfizettünk” – nyilatkozta a lefújás után Roberto Mancini szövetségi kapitány, aki vállalata a felelősséget a kiesésért.

„Jó esélyünk lett volna a világbajnokságon. A veretlenségi rekord után nehéz elfogadni, ami most történt. Mindent kiadtunk magunkból, de most itt az ideje, hogy feltegyünk magunknak néhány kérdést” – mondta Marco Verratti. A PSG középpályása rémálomnak nevezte a vereséget.

Észak-Macedónia ellenfele a vb-szereplésért sorra kerülő keddi mérkőzésen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo fémjelezte Portugália lesz, mely csütörtökön 3:1-re verte Portóban a török válogatottat. A vendégeknek 2:1-es hazai vezetésnél nagy lehetőségük volt az egyenlítésre, de Burak Yilmaz tizenegyest hibázott, a portugálok pedig a 94. percben megadták a kegyelemdöfést.

A másik ágon Cardiffban Wales 2:1-re legyőzte Ausztriát. Nem meglepő módon a meccs előtt, alatt és utána is minden Gareth Bale körül forgott. A Real Madrid szélsőjének játéka sokáig kérdéses volt, végül pályára lépett, lőtt két gólt és továbbjuttatta nemzeti csapatát. Majd elindult a mérkőzés utáni lavina is.

Bale a Realban a mostani idényben csupán öt tétmérkőzésen szerepelt, s a vb-pótselejtezők előtt a madridi Marca című sportnapilap „walesi parazitaként” emlegette. „Undorító, amit csinálnak, szégyellniük kellene magukat” – reagált a futballista az osztrákok elleni meccs után. Ez után feltették neki a kérdés, hogy gól-örömével – a walesi címert paskolta a mezén – üzenni akart-e Madridba? „Nincs szükségem arra, hogy üzeneteket küldözgessek, ez csak időpazarlás lenne” – válaszolta mosolyogva a futballista, aki a lefújás után madridi csapattársát, az osztrák David Alabát is vigasztalni próbálta. Wales júniusban játszhat majd az elhalasztott Skócia–Ukrajna pótselejtező győztesével a kijutásért.

A harmadik európai ágon Svédország hosszabbításban múlta felül Csehországot. Ők kedden Lengyelország ellen vívhatják ki a vb-szereplés jogát. Lewandowskiék játék nélkül jutottak tovább párharcukból, miután az orosz válogatottat a nemzetközi szövetség (FIFA) az ukrajnai háború miatt kizárta minden versenysorozatból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?