Nyertek, de nem jutottak tovább a szlovákok

<p>Nem jutott be a negyeddöntőbe a szlovák hokiválogatott a vb-n, miután az USA ellen hosszabbításban nyert 3:2-re. A szlovákoknak három pont kellett volna a továbbjutáshoz.</p>

 

Bár a szlovákok csak kétszer nyertek, és négyszer kikaptak az oroszországi tornán, az utolsó csoportmeccsük előtt még mindig volt esélyük a negyeddöntőbe jutásra. Ehhez az kellett volna, hogy az USA-t a rendes játékidőben legyőzzék.

A mérkőzés előtt Zdeno Cíger szlovák szövetségi kapitány ismét változtatott a sorok összetételén: az első sorba Marek Viedenský és Tomáš Jurčo mellé Libor Hudáček került, Martin Bakoš lecsúszott a második sorba Réwayhoz és Lušňákhoz.

Az első nagyobb helyzetre a 7. percben került sor, amikor Hudáček rosszul passzolt, és majdnem gólt ajándékozott az amerikaiaknak, de végül menteni tudott. Az amerikaiak az első tíz percben többször lőttek kapura, később azonban a szlovákok is egyre aktívabbak lettek, és helyzeteket is kialakítottak. A 19. percben pedig – 162 perc gólképtelenség után – a vezetést is megszerezték: Viedenský átadása után Jaroš lőtt a hálóba – 1:0.

A második harmadban a szlovákok kifejezetten jól hokiztak, bár már négy perc elteltével térdsérülést szenvedett Marek Viedenský (aki később is csak úgy tudott közlekedni, hogy két hokibotot használt mankónak). A szlovákok háromszor is emberelőnybe kerültek ebben a játékrészben, Réwaynak összesen három gólhelyzete is volt, a de a fiatal támadótól a szerencse is elpártolt, nem találta el a kaput.

Az amerikaiak ezzel szemben értékesíteni tudtak egy létszámfölényes helyzetet, Warsofsky lövése után a korong Nelson korcsolyájáról pattant be a hálóba, de a játékvezető a videobíróval való konzultáció után megadta a gólt – 1:1.

A döntetlen a szlovákok számára semmit nem ért, hiszen csak a három pont megszerzése jelentett volna számukra negyeddöntős helyezést. A harmadik harmad elején viszont még inkább kezdtek szertefoszlani a reményeik: Foligno gyötörte be a korongot Hudáček háta mögé – 1:2.

Hét és fél perccel a rendes játékidő vége előtt azonban Skalický visszahozta a szlovák reményeket – 2:2. A szlovákok kétségbeesetten próbálták megszerezni a továbbjutást érő gólt, Sekera kiállítása alatt emberhátrányban Daňo jó helyzetben nem találta el a kaput. Lušňák egyéni akciója sem járt sikerrel.

Az utolsó egy perc előtt a szlovákok időt kértek, a kispadon azonban nem Zdeno Cíger, hanem asszisztense, Ernest Bokroš magyarázta a csapatnak, hogy milyen figurát kellene játszaniuk. Lövésre azonban senki nem vállalkozott. 

Lejárt a rendes játékidő, ami megpecsételte a szlovák válogatott sorsát. Sekeráék sorozatban harmadszor maradtak le a negyeddöntőről.

A hosszabbítás elején Marko Daňo ugyan megszerezte a győztes gólt, de találatát nem is követte semmilyen gólöröm, csak szomorúan széttárta a kezét – ez a két pont már nem vigasztalja a szlovák drukkereket.

Szlovákia–USA 3:2 (1:0, 0:1, 1:1 – 1:0)
Góllövők: Jaroš (19.), Skalický (53.), Daňo (61.), ill. Nelson (28.), Foligno (43.).

SZLOVÁKIA: J. Hudáček–Marinčin, Sekera, Meszároš, Švarný, J. Mikuš, Graňák, Jaroš–Jurčo, Viedenský, L. Hudáček–M. Bakoš, Lušňák, Réway–Dravecký, T. Marcinko, Skalický–Cehlárik, M. Daňo, M. Bartánus.

USA: Kinkaid–Wideman, Hanifin, Murphy, McCabe, Skjei, Warsofsky, Santini–N. Foligno, Matthews, Larkin–Vatrano, Nelson, Hinostroza–Motte, Compher, Connor–Maroon, Hendricks, Fasching–Wood.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?