Norvég fölény várható

<p>Falun. Ma délután a női sífutók 5 km-es selejtezőivel Falunban megkezdődik az 52. északisí-világbajnokság. A svéd síközpont 22 év után ad otthont a vb-nek, két veterán síugró, a 42 esztendős japán Noriaki Kaszai és a 37 éves finn Janne Ahonen 1993-ban is ott volt az indulók között.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Falunban 21 éremkollekciót osztanak ki, a sífutóknak tizenkettőt, a síugróknak ötöt, az északi összetettben pedig négyet.

Nagy norvég fölény várható a sífutók mezőnyében, akik két éve Val di Fiemmében 8 arany-, 5 ezüst- és 6 bronzérmet nyertek. Marit Björgen egymaga négy elsőséget szerzett. A Világkupa jelenlegi állása alapján ismét norvég dominancia várható, elsősorban a 34 éves Björgen – már megnyerte a Vikágkupát –, valamint a 30 esztendős Martin Johnsrud Sundby számít favoritnak. Sundbyék dolgát a svájci Dario Cologna, a svéd Calle Halfvarsson, az orosz Jevgenyij Belov, a sprinterek között pedig az olasz Federico Pellegrino igyekszik megnehezíteni.

A hölgyeknél még nagyobb Björgenék fölénye, a svéd Charlotte Kalla, a sprinterek között pedig honfitársa, Stina Nilsson számít mellettük éremesélyesnek, de a tapasztalt lengyel Justyna Kowalczykot sem lehet leírni.

Szlovákiát hét sífutó, Martin Bajčičák, Peter Mlynár, Andrej Segeč, Erik Urgela, Martin Kapšo, Alena Procházková és Barbora Klementová képviseli. A szakvezetés a 38 éves Martin Bajčičáktól és a 30 esztendős Alena Procházkovától várja a legjobb eredményt, ám reálisan nincs esélyük az éremszerzésre. „A skiatlon mellett 15 és 50 km-en állok rajthoz, szép lenne, ha a maratoni távon megismételném a szocsi olimpián elért 14. helyezésemet” – nyilatkozta Bajčičák. Procházková erőssége a sprint, ám az idei szezonban gyengén szerepel, a múlt héten került először a legjobb harmincba, Östersundban 28. lett.

Északi összetettben a Világkupát fölényesen vezető német Eric Frenzel az esélyes.

A síugrók között kiegyenlített verseny várható a Vk-t vezető szlovén Peter Prevc, a német Severin Freund és az osztrák Stefan Kraft között. Természetesen a vasárnap 251,5 méteres sírepülési világcsúcsot elérő norvég Anders Fannemellel is számolni kell.

A nők között a japán Szara Takanasi és az osztrák Daniela Iraschko-Stolz kimagaslik a mezőnyből. (SITA, sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?