Nem vallottak szégyent

Párma. Utolsó vb-selejtezőjén a magyar labdarúgó-válogatott Olaszországban lépett pályára. Vereséget szenvedett, de nem vallott szégyent sokkal esélyesebb ellenfelével szemben. Az olaszok győzelmükkel kivívták helyüket a jövő évi világbajnokságon.

Alessandro Del Piero (elöl) és Bodnár László csatája a pármai éjszakábanTA SR/EPA-felvétel A várakozásoknak megfelelően hazai rohamokkal kezdődött az összecsapás, azonban kimaradtak a helyzetek. Majd előmerészkedtek a magyarok, és a 10. percben Bodnár 30 méteres, váratlan lövése centiméterekkel szállt az olasz kapu fölé. Nem sokkal később Tököli tört be a tizenhatoson belülre, ám Materazzi az utolsó pillanatban szerelte a magyar támadót. A félidő közepén Totti jobb oldali beadása után Del Piero 6 méterről fejelt kapu fölé, majd Totti indításával Inzaghi húzott el Juhár mellett, de 15 méteres lövését Király lábbal védte. Ezután ismét Totti tette próbára a magyar hálóőrt: 18 méteres lapos lövését azonban Király magabiztosan hárította. A 45. percben megszületett a találkozó egyetlen gólja: Del Piero szabadrúgásból, 22 méterről a jobb felső sarokba csavarta a labdát.

Térfélcsere után az 52. percben Totti 8 méteres lövését Király bravúros mozdulattal hárította. Negyedórával a befejezés előtt Dárdai 28 méterről megpróbálta átemelni a labdát Buffon fölött, de a kapu tetejére ívelt, majd egy tetszetős akció végén Lisztes indította Ferenczit, aki egy csel után 14 méterről a kapu fölé bombázott.

Az első felvonásban az olaszok birtokolták többet a labdát, könnyen kerültek helyzetbe, a magyarok elsősorban a védekezésre koncentráltak, igazán veszélyes támadásuk nem volt. A második 45 percben kiegyenlítettebb lett a küzdelem. A házigazdák visszavettek a tempóból, de így is többet volt náluk a labda azonban a kapuk ritkán kerültek veszélybe.

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1:0 (1:0). Góllövő: Del Piero (45.). Játékvezető: Gonzalez Chavez (paraguayi), 20 545 néző. Sárga lap: Sebők, Lisztes. OLASZORSZÁG: Buffon–Cannavaro, Materazzi, Maldini– Zambrotta (79. Di Livio), Tommasi, Albertini (73. Di Biagio), Coco, Totti– Del Piero (58. Gattuso), F. Inzaghi. MAGYARORSZÁG: Király–Bodnár, Kuttor, Juhár, Mátyus–Pető, Sebők V., Miriuta (55. Lisztes), Dárdai–Tököli (78. Egressy), Kabát (66. Ferenczi).

Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya szerint csapatának nem kell szégyenkeznie az Olaszország elleni parmai vb-selejtezőn elszenvedett 1:0-ás vereség miatt.

– A játékosok odaadóan, szervezetten küzdöttek, mindenki igyekezett a legtöbbet kihozni magából. Különösen az első félidőben volt óriási az iram, ekkor főleg a védelmünknek akadt sok dolga. Ugyanakkor több veszélyes támadást is vezettünk, nem roppantunk össze, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve.

Gellei senkit sem szeretne kiemelni az együttesből.

– Ezúttal nagyon egységesek voltunk és ezzel csökkentettük a két csapat közötti tudáskülönbséget. Nem szabad elfelejteni, hogy az Eb-ezüstérmes, vb-résztvevő olasz válogatottal tartottuk a lépést, és ha egy kis szerencsénk van, a hajrában Ferenczi az egyenlítő gólt is megszerezhette volna. Ha ezt a teljesítményt sikerül állandósítani, akkor nem maradnak el a jó eredmények sem.

Giovanni Trapattoni olasz szövetségi kapitányt alaposan felbosszantotta, hogy a parmai közönség kifütyülte a több lehetőséget elpuskázó, végül mégis győztes gólt szerző Alessandro Del Pierót, s helyette a még csak nem is kerettag Roberto Baggiót éltette.

– Rendkívül igazságtalanok voltak azzal a játékossal szemben, aki sokkal járult hozzá a világbajnoki részvétel kiharcolásához. Az ilyen megnyilvánulások sértik az egész válogatottat – mondta a szakvezető.

Trapattoni természetesen kitért a mérkőzésre is, amelyen Gellei Imre csapata alaposan megnehezítette a hazaiak dolgát.

– Dicséretet érdemelnek a játékosok, ismét sok áldozatot hoztak a sikerért. Négy vagy öt nagy helyzetünk volt, pedig szenvedtünk a találkozó során. Nagyszerű eredménynek tartom, hogy veretlenül harcoltuk ki a továbbjutást. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?