„Nem vagyok nagy küzdő a fináléban”

<p>Zuzana Štefečeková a szlovák női traplövészet legkiválóbb képviselője. Az idei belgrádi vb-n ezüstérmet szerzett, az Eb-n negyedik lett – nem véletlenül választották be a top tízbe az Év Sportolója ankéton. A mosolygós, 27 éves sportolót a díjátadó előtt kérdeztük.</p>

Hogy viszonyul az ilyen gálákhoz?

Évről évre egyre jelentősebbé válik ez a szavazás, de én azért jobban boldogulok a puskával, úgyhogy remélem, túlélem a mai estét. A nyolcadik helyem még mindig jobb, mint a tavalyi kilencedik. Haladok felfelé, így elégedett vagyok.

Ha ön szavazhatott volna, hogyan festene a dobogó?

Ebben az évben mindenképpen Peťo Sagan lenne nálam az első, a második hely a Vlček Erik–Gelle Péter párosé lenne, harmadiknak pedig Jana Dukátovát tenném.

Az idei szezon elég eseménydús volt, részt vett az Európa- és a világbajnokságon, indult a Világkupa-sorozatban.

A legfontosabb természetesen a vb volt, mert címvédőként meg akartam ismételni a 2010-es teljesítményemet, amikor aranyat sikerült nyernem. A második hellyel azt hiszem, ez meg is történt. Ez volt a szezon csúcspontja. Az Európa-bajnokságra viszont úgy mentünk ki, hogy kipróbáljuk, mi lesz. Végül egy negyedik hely lett belőle, ezért jövőre is tervbe vettük a részvételt. Ha összeszámoljuk, öt verseny, négy döntő, két érem a mérleg, ami szuper dolog. Bár minden szezonom ilyen lenne. Vagy legalább minden második...

A belgrádi vb-ezüstöt a tragikusan elhunyt szlovák jégkorongozó, Pavol Demitra emlékének ajánlotta. Ismerte őt személyesen is?

Pali egy nappal a versenyünk előtt hunyt el. Az egész csapat fekete karszalagot viselt. Megviseltek minket a történtek, azért is, mert az ember sokat utazik, és tudja, hogy ilyesmi bárkivel megeshet. Demitrát közelebbről nem ismertem, van viszont pár közös fotóm vele, de nem hinném, hogy megismert volna.

Az utóbbi évek versenyein szinte mindig dobogóközelben végez. Mi hiányzik ahhoz, hogy a legjobb legyen?

Az esetek többségében fejben dől el minden, olyankor a technika már alig számít, a pszichika a fontos, az, hogyan dolgozza fel az ember, hogy a döntőben lő. Én például nem vagyok egy nagy küzdő a fináléban...

Azon még nem gondolkodott, hogy sportpszichológushoz forduljon segítségért?

Már puhatolódzok ebben az irányban, de bővebben most még nem beszélnék róla.

A karácsonyi ünnepeket a családja körében töltötte, mi lesz a következő hetek, hónapok programja?

Először is szeretnék túl lenni a vizsgaidőszakon januárban. 10-11 vizsgám is lesz a fizioterápia szakon, jól összesűrítettem őket, lesz mit csinálnom. A hat évből még másfél van előttem, meglátjuk, mi lesz. A jövőben is kapcsolatban szeretnék maradni a sporttal, akár mint fizioterapueta vagy masszőr. Ha már elég tapasztalatom lesz, szeretnék fiatal sportlövőkkel foglalkozni, hogy még azelőtt tegyenek valamit az egészségükért, mielőtt megtörténik a baj.

S ha a távoli jövőből visszatérünk a 2012-es év sportlövő versenyeihez?

Az első edzőtábor Katarban lesz februárban, mert a meleg időjárásnak köszönhetően így időben elkezdhetjük a felkészülést. A ciprusi edzőtábor után következik az első Világkupa-futam Amerikában, jönnek kisebb versenyek, a májusi Eb, júliusban pedig már az olimpiára utazunk.

Ha most felkínálnák, hogy a 2008-as pekingi játékokhoz hasonlóan jövőre Londonban is ezüstérmet nyerne, elfogadná?

Ha lehetne, mindenképpen igen. Csak sajnos ez nem úgy működik, ezért tenni is kell valamit. Majd meglátjuk...

Orosky Tamás

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?