Nem tudták megmutatni, mi van bennük

<p>Tavaly azzal a céllal utaztak Londonba, hogy minden rekordot megdöntve zsinórban negyedszer is olimpiai bajnokok legyenek. Végül „csak” bronzérmet szereztek, ráadásul 2012- ben „semmit sem nyertek” – annál nagyobb viszont a motivációjuk idén. Peter és Pavol Hochschorner vízi szlalomozókat az Év sportolója ankét díjátadóján kérdezgettük.</p>

OROSKY TAMÁS

Negyedikek lettek a sportújságírók 2012-es szavazásán, harmadikok az ötkarikás játékokon – a győzelmekhez szokott egység tagjai mit éreznek, ha visszagondolnak a tavalyi esztendőre?

Pavol: Londonban természetesen jobb teljesítményt akartunk nyújtani, de nem feküdt nekünk a verseny. De az egész szezonunk szerencsétlen volt, mert semmit sem nyertünk. Az Európa-bajnokságon utólag hátrébb soroltak minket egy hellyel, így másodikok lettünk, Cardiffban pedig egy rosszul sikerült Világkupa-viadalon harmadikként zártunk, pedig gyorsak voltunk, de a két másodperces büntetés miatt csak a dobogó harmadik fokára állhattunk fel. Azzal nyugtattuk magunkat, hogy ami akkor nem jött össze, majd sikerül az olimpián, de Londonban sem tudtunk ideális futamot menni. Vegyes érzésekkel zártuk ezért 2012-t.

Peter: Voltak már sokkal jobb szezonjaink is. Nem is számoltunk azzal, hogy itt lehetünk a szlovák ankét díjátadóján, mert azt hittük, hogy a top tízben sem leszünk benne. Az érzéseink pedig olyanok, mint az egész idényünk volt... 2012-ben kevesebbet versenyeztünk, az olimpiára összpontosítottunk, amire viszont nem mondhatjuk, hogy jól sikerült volna. Az év eleji balsikerek demotiváltak bennünket, az Eb-n ellenünk meghozott döntés miatt kissé szétestünk, Cardiff sem jött össze, így hiányzott a laza légkör.

Megéltek már pályafutásuk során az augsburgi Eb-hez hasonló szituációt, amikor a bírók utólagos döntése miatt vesztették el a bajnoki címet?

Peter: Konkrétan velünk még nem esett meg ilyesmi. Tulajdonképpen nem is a bírók, hanem maga a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség elnöke, José Perurena López gondoskodott arról, hogy ne legyünk Európa-bajnokok. Pont a három bíró hozott szerintem helyes döntést, mert egyetértettek abban, hogy a cseh hajónak volt két másodperces büntetése. Eddig még sosem változtatták meg a bírói döntést ilyen esetben, ami újdonság, és remélem, többet nem fog megismétlődni.

A szurkolók már megszokták, hogy egy-egy futam után a célban ünnepelnek és a gratulációkat fogadják, Londonban viszont az elkeseredés ült ki az arcukra. Mi futott át először az agyukon?

Pavol: Felnéztem az eredményjelzőre, és már sejtettem, hogy nem lesz jó időnk, mert a brit közönség tudtunkra adta, hogy a két angol páros maradt az élen. Attól féltem, nehogy a dobogóról is lecsússzunk. Csalódottságot éreztem.

Peter: Én dühös voltam magamra, mert több volt bennünk. Nem gyakran történik meg velünk, hogy ezt nem tudjuk megmutatni egy fontos versenyen. Ha elégedett lehettem volna a futammal, és ez így is kevés lett volna az elsőséghez, akkor azt egyszerűen elfogadtam volna, mert valaki jobb volt nálunk. De Londonban mi magunk rontottuk el a dolgot.

Úgy érezték, hogy nem adtak ki mindent magukból a versenyen?

Pavol: De, csak nem megfelelő módon. Ami az edzések alapján bennünk volt, azt nem tudtuk megmutatni, de fizikailag mindent kiadtunk magunkból.

Akkor a felkészülésüket is módosítani fogják idén? Vagy most nincs rá ok, mert picit lazább év következik?

Pavol: A londoni csak egy rosszul sikerült verseny volt, inkább csak mint tapasztalatszerzésre tekintünk rá vissza, az embernek tanulnia kell az esetből. 2013-ban is fontos versenyek, Eb és vb is vár ránk, és mindegyik Vk-futamon is ott szeretnénk lenni. Minden szezonban teljes erőbedobással kell dolgozni, hogy az ember ne essen ki a ritmusból, és megőrizze a helyét a világ élmezőnyében.

Hogy mutatkozik az elkövetkező időszak programja?

Pavol: Most a téli felkészülésünk zajlik, futni, síelni járunk, uszoda és konditerem szerepel a terveinkben, egy kis hoki vagy más sport, amire épp kedvünk és alkalmunk lesz.

Háromszoros olimpiai, hatszoros világbajnokként, nyolc Eb-címmel és tíz Világkupa-győzelemmel a hátuk mögött még találnak motivációt a versenyzéshez?

Pavol: Ha korábbi sikereinket néznénk, akkor már rég el kellett volna vesztenünk a motivációnkat, mert már rég megnyertünk minden megnyerhetőt. Mindig van motivációnk, minden verseny minden jó helyezése jobb és jobb teljesítményre sarkall minket.

Peter: Reméljük, idén meglesz a tavaly hiányzó első hely. Tovább tréningezünk, ráadásul idén még jobb edzésterv alapján készülünk. Igyekezni fogunk minél jobban teljesíteni. A 2016-os riói olimpia még messze van, de természetesen az a legnagyobb távlati cél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?