Nem bálnavadászok, komoly minőséget képviselnek

Gylfi Sigurdsson

Annak ellenére, hogy az utolsó két nagy tornán ott voltak, az izlandi labdarúgó-válogatottra szokás lemondóan legyinteni, elintézni őket azzal, hogy ők a bálnavadászok. Ám mi sem áll távolabb a valóságtól. Remek játékosaik vannak, akik hétről hétre komoly bajnokságokban bizonyítanak.
 

Az izlandi labdarúgás története egészen 1912-ig nyúlik vissza, ebben az évben játszottak először bajnoki mérkőzéseket, az első válogatottmeccsre azonban 1930. július 29-ig várni kellett, amikor is Feröer ellen léptek pályára a szigetország legjobbjai. A labdarúgó-szövetséget ehhez képest 17 éves késéssel, 1947-ben alapították meg. A világ- és az Európa-bajnoki selejtezőkben az 1970-es évektől vesznek részt, ám kiemelkedő eredményeket csak az ezredforduló után kezdtek elérni. 


Történelmet írtak
A 2004-es portugáliai Eb-selejtezőket 4 győzelemmel, 1 döntetlennel és 3 vereséggel zárták. Ezzel a csoportjukban a 3. helyet szerezték meg, így éppen csak lecsúsztak az Eb-ről. A 2014-es brazíliai vb-ről csupán a pótselejtezőn maradtak le, a horvátok ütötték ki őket. A két évvel későbbi francia Eb-re már csoportelsőként jutottak ki, olyan válogatottakat előztek meg, mint Hollandia és Csehország. A kontinenstornán az osztrákok és a portugálok mellett éppen a magyarokkal kerültek össze az F csoportba. A két válogatott 1:1-es döntetlent játszott egymással. Az izlandi csapat a nyolcaddöntőben kiejtette Angliát a tornáról, a negyeddöntőben azonban már nem bírt a házigazda franciákkal.
A 2018-as oroszországi vb-n történelmet írtak azzal, hogy Izland lett a legkisebb népességű ország, amely valaha is kijutott a világeseményre. A D csoportban Argentínával, Nigériával és Horvátországgal került össze. A dél-amerikaiak elleni 1:1-es döntetlen mellett két vereséggel utolsóként végzett a csoportjában. 


Minőségi keret
Az izlandi pontvadászatot a helyi szövetség a koronavírus-járvány terjedése miatt leállította, de ez a Magyarországra utazó keretből csupán három játékost érint (a kapust Hannes Halldórssont és a két védőt, Birkir Már Saevarssont és Kári Árnasont). A többiek mind légiósok, a 24-es keretből négyen topbajnokságban fociznak. Rúnar Rúnarsson az Arsenal második számú kapusa, aki az Európa-ligában már bemutatkozott. Gylfi Sigurdsson a Premier League idei szezonját remekül kezdő Evertonban futballozik, Jóhann Gudmundsson szintén az angliai élvonalban szereplő Burnley-ben szerepel, Alfred Finnbogason pedig a Bundesliga 10. helyén álló Augsburg csatára. Birkir Bjarnason a Serie B-ben vitézkedő Brescia középpályása, Victor Pálsson a Bundesliga 2-ben szereplő Darmstadt védője, Jón Dadi Bödvarsson pedig a Millwall támadója. A keret további tagjai is színvonalas bajnokságokban játszanak, ketten az orosz, ketten a görög, ketten pedig a svéd pontvadászatban. A legnagyobb hiányzójuk a svéd bajnokságot a Malmö csapatával megnyerő Arnór Ingvi Traustason. A középpályás csapatánál több játékos is pozitív koronavírustesztet produkált, igaz, az izlandi játékos pont nem, de a szövetség úgy döntött, hogy elővigyázatosságból inkább nem tart igényt a 37-szeres válogatottra.


A legnagyobb feladat
Az izlandi keret legértékesebb (18 millió euró) és legismertebb játékosa az Everton középpályása, Gylfi Sigurdsson. A liverpooliak alapembere, eddig az összes meccsükön (8 bajnoki és 3 kupameccs) pályára lépett, három gólpassz és egy gól fűződik eddig a nevéhez. 11 évesen figyelt fel rá az Everton, ahol volt próbajátékon is, ám az angoloknak ekkor még nem kellett a nyúlánk középpályás. Négy évvel később azonban már bekerült a Reading U18-as csapatába, majd a 2009/10-es idényben felnőttek között is bemutatkozhatott. 44 mérkőzésen 20 gólt és 8 gólpasszt jegyzet, aminek hatására megvette a Bundesligában szereplő Hoffeinheim, ahol 2 szezont töltött. A Premier League-ben a Swansea mezében mutatkozott be, 2014-ben pedig 10 millió euróért leigazolta a Tottenham. A londoni klubnál alapemberré vált, két szezon alatt 83 meccsen lépett pályára, 13 gól és 9 gólpassz a mérlege. A válogatott a 2016-os Eb-selejtezőn az ő 2 góljával győzte le a hollandokat és jutott ki története során először egy Eb-re. 2017-ben 50 millióért vásárolta meg az Everton, eddig 123-szor lépett pályára, 24 gólt lőtt a Stolverkosoknál.
Az izlandi felnőttválogatottban 76-szor húzta magára a címeres mezt, és csakúgy mint az Evertonban, itt is 24 találat fűződik a nevéhez. A magyar válogatott védelmének egyik legnagyobb feladata lesz, hogy Gylfi Sigurdssont kikapcsolják a játékból. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?