Nem a sportágat szolgálják?

Az európai sportpiacot 1995-ben átalakító Bosman-ügy után ismét precedensítélet született: a francia bíróság döntése szerint a jövőben az Európai Unión kívülről érkező játékosok létszámát sem lehet korlátozni.
Lilia Malaja lengyel kosárlabdázónő nem tett mást, csak játszani akart.

Az európai sportpiacot 1995-ben átalakító Bosman-ügy után ismét precedensítélet született: a francia bíróság döntése szerint a jövőben az Európai Unión kívülről érkező játékosok létszámát sem lehet korlátozni.

Lilia Malaja lengyel kosárlabdázónő nem tett mást, csak játszani akart. A francia szövetség azonban nem adott neki játékengedélyt, mert a szabályok szerint csak két Európai Unión kívülről érkező kosaras szerepelhetett a bajnokságban, s a Strasbourgnak volt már két kelet-európai játékosa. A sportágban névtelen Malaját bátor húzása ismertté tette: a diszkrimináció miatt évekkel ezelőtt pert indított. A hosszú procedúra most ért véget, a francia legfelsőbb bíróság helybenhagyta a korábbi ítéletet, amely megadta Malajának a játékjogot. Az indokolás szerint az Európai Unió huszonnégy országgal kötött kétoldalú megállapodást, melyben kizárja a munkavállalás során az állampolgárság szerinti megkülönböztetést.

A precedens felboríthatja a piacot, miként történt Jean-Marc Bosman 1995-ös ügye nyomán, amikor a lejárt szerződési sportolók átigazolási díjának eltörlését harcolta ki a kevéssé ismert futballista. A mostani döntés megszüntetheti az EU-n kívülről érkező sportolók létszámának korlátozását; eddig csak az unió tagországainak állampolgárai játszhattak mindenféle megkötés nélkül a különböző sportágak csapataiban. Az ítélet után nem sokkal a Strasbourg futballcsapatának elnöke jelezte is, hogy két cseh játékosát máris pályára küldené. A labdarúgóliga január végén tárgyalja az ügyet, de az elnök már közölte: ha kell, bíróság előtt szerez érvényt az új Malaja-szabálynak.

Már a Bosman-döntést is nehezen emésztette meg az európai és a nemzetközi futballvezérkar, Sepp Blatter, a FIFA elnöke szerint a mostani ítélet után a korábbi veszély sokszorosa fenyeget. „Ez a korlátlan liberalizáció a rövid távú érdekek győzelme, azoknak a játékosügynököknek a diadala, akik csak pénzt vesznek ki a futballból, s nem a sportágat szolgálják” – nyilatkozott Blatter, s megjegyezte, az EU 77 Európán kívüli országgal is kötött hasonló megállapodást, így félő, hogy a várható futballistaáradat végképp csődbe viszi az EU-tagállamok utánpótlás-nevelési rendszerét. „Más területeken már láthatók a liberalizáció hatásai, nem kívánom ezt az európai futballnak” – mondta az elnök. A FIFA most tanulmányozza azt a – vélhetően politikai és jogi akadályok sokaságába ütköző – elképzelést, hogy a jövőben a klubcsapatokban legalább hat hazai játékosnak kellene szerepelnie, így lehetőséghez juthatnának a fiatalok is.

Malaja két ügyvédje, Serge és Michel Pautot viszont közleményében jelzi: mostantól szabad a vásár. Mindketten állítják: „A Bosman-ügy óta illene végre tudomásul venni: már a sport sincs kivételezett helyzetben.” (MH)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?