Negyedszerre összejön a Veszprémnek?

<p>Nem lesz egyszerű dolga a Veszprémnek a férfikézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében, ugyanis a Final Four résztvevőit &ndash; a Barcelonát, a Vardart és a PSG-t &ndash; ebben a szezonban egyszer sem győzte le. Ám a perspektívát meg is fordíthatjuk: ezt a Veszprémet nagyon nehéz lesz egy idényen belül harmadszor is megverni.</p>

A ma délutáni (15.15) elődöntőben a Paris Saint-Germain lesz Nagy Lászlóék ellenfele, amelytől a BL csoportkörében kétszer kikaptak. Igaz, nyolc napon belül játszottak két meccset, és pont abban az időszakban, amikor a Veszprém a hullámvölgy legalján járt.

Hármas terhelés

Xavi Sabaté együttese turbulens szezont tudhat maga mögött, amelyben hármas terheléssel – magyar bajnokság, SEHA-liga, BL – kellett megbirkóznia. (Az előző két évben, amikor a SEHA-ligában szerepelt, a Veszprém a magyar bajnokság alapszakaszát kihagyta.) A spanyol tréner szerint ez is okozhatta, hogy ősszel gyengébben teljesített a csapata. „Nagyon nehéz dolgunk volt, három sorozatban 72 meccset játszottunk” – mondta lapunknak Sabaté Kölnben. „Hogy jó ötlet volt-e a SEHA-ligában játszani? Ez a klubvezetés döntése volt, én pedig egy edző vagyok, a klub alkalmazottja” – tette hozzá némi keserűséggel a hangjában a szakvezető, aki azzal a tudattal vághat neki ennek a Final Fournak, hogy jövőre már nem ő, hanem Ljubomir Vranjes irányítja a veszprémieket. „Azt még nem döntöttem el, hol folytatom. Ha lesz számomra érdekes ajánlat, nem fogom befejezni az edzősködést. Szeretnék Németországban dolgozni” – nyilatkozta Sabaté.

Német csapat nélkül

Németországban óriási népszerűségnek örvend a kézilabda, ám idén a Final Fourok történetében először nem lesz német csapat Kölnben.

A Paris Saint-Germain jugoszláv származású, német állampolgárságú edzője, Noka Serdarusic szerint ez nem tragédia. „Más csapatok most egyszerűen jobbak voltak. Nem kell pánikolni. Ha három egymást követő évben nem lenne német együttes a négy között, akkor el kellene gondolkoznunk, hogyan tehetjük versenyképesebbé a német bajnokságot, de most még semmi okunk erre” – fogalmazott Serdarusic, az egyetlen nem spanyol tréner a Final Four mezőnyében, aki egyébként nem beszél franciául, de mivel sok PSG-játékos játszott Németországban, ez nem akadályozza a kommunikációt.

„Sok német drukker már előre megvette a jegyét a Final Fourra, de azóta sokan el is adták. Ez nekünk csak jó lehet, remélem, még több magyar szurkoló lesz az arénában” – mondta Nagy László, a veszprémiek legendás jobbátlövője, aki a Barcelonával már kétszer magasba emelhette a BL-trófeát.

Nincs favorit

Az idei mezőnyben egyedül a Barcelona tudja, milyen érzés BL-t nyerni, összesen nyolcszor diadalmaskodtak a sorozatban (ebből kétszer már Final Fourban). A katalánok a legtapasztaltabbak, már 14. alkalommal szerepelhetnek BL-elődöntőben, ami több, mint a Veszprém (6), a PSG (2) és a Vardar (1) elődöntős szereplései együttvéve.

A Barcelona cseh balátlövője, Filip Jícha szerint azonban ez nem jelent semmit: „A Final Fourban már nincs favorit. Nem az egyes csapatok múltja fog dönteni, hanem az, hogy a meccsek során melyik együttes tud gyorsabban, csapatként reagálni a felmerülő játékhelyzetekre. Nem az egyéni reakciók számítanak, hanem hogy a csapat egésze mennyire tud alkalmazkodni az egyes szituációkhoz” – magyarázta lapunknak Jícha.

Megfékezni a PSG-t

A Veszprém sorozatban negyedszer szerepel a Final Fourban, a PSG másodszor jutott el Kölnbe. 2014-ben és 2015-ben éppen a Veszprém ütötte ki a franciákat a negyeddöntőben.

Lékai Máté szerint a két együttes között nagyon kicsi a különbség. „Ha meg tudjuk állítani a lerohanásaikat, akkor a kapusteljesítmény fogja eldönteni a meccset” – vélekedett az irányító, aki szerint a magyar bajnoknak a védekezés a legnagyobb erőssége.

„Elengedhetetlen lesz, hogy minimálisra csökkentsük az eladott labdáink számát, és megpróbáljuk megfékezni a franciák gyors játékát – tette hozzá Nagy László. – Ha nem tudnak lerohanásból vagy második hullámból gólokat lőni, akkor partiban tudunk lenni ellenük.”

Jó passzban

A világklasszis jobbátlövő szerint a hullámzó eredmények ellenére nem volt olyan problémás ez a veszprémi szezon, mint ahogy az a nézőknek tűnhetett. „A kezdet kezdetén tisztában voltunk vele, hogy egy hetvenvalahány mérkőzéses szezonba fogunk belemenni, és azzal is, hogy tíz hónapon keresztül nem lehet csúcsformában kézilabdázni. Nem is tudtunk, ezért csúszott be több vereség. A szurkolók ezt nehezen fogadták el, de mi csapatként jobban tudtuk ezt kezelni. Nem volt olyan nagy probléma, mint ami kifelé tükröződött – mondta Nagy László. – Ez már a múlt, most pedig jó passzban van a csapat. Nagy várakozással ugrunk neki az elődöntőnek!”

Bőd Titanilla, Köln

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?