Négy magyar kézist is díjazott a szlovák szövetség

kézisek
Pozsony |

Pénteken tartotta szokásos gálaünnepségét a Szlovák Kézilabda-szövetség.

Pályafutása során először Bízik Réka, a HC DAC balszélsője lett az Év kézilabdázója Szlovákiában.

A 31 éves, naszvadi származású kézilabdázó tavaly a MOL Liga legjobb játékosának járó díjat vehette át, idén pedig ő nyitotta a színpadra szólítottak sorát a női mezőnyben. A Szlovák Kézilabda-szövetség szokásos szezon végi, a 2022-es évet értékelő ankétján a legjobb balszélsőnek választották. Bízik Réka továbbra sem rajong a nyilvános, kamerák előtti szereplésért, amiről a megszokottnak mondható két köszönőmondat után egy mély sóhaj is tanúskodott („húúú”) a tegnapi, pozsonyi díjátadón. „Pechjére” nem ez volt az egyetlen elismerés, amit át kellett vennie az olimpiai bizottság székházának múzeumi termében: a HC DAC-cal a MOL Ligát megnyerő, szlovák bajnok játékos lett – pályafutása során először – az Év kézilabdázója. „Köszönöm szépen minden szavazónak, megtisztelő a bizalmuk – jegyezte meg egy fülig érő mosoly kíséretében Bízik Réka, aki Oguntoye Viktória, Lancz Barbora, Patrícia Wollingerová és Adriána Holejová konkurenciájában diadalmaskodott. A szövetség szakmai bizottságának jelöltjei közül a széles nyilvánosság választhatta ki a végső győztest az online szavazáson.

A sárga-kékek egyik meghatározó játékosának még egy jelenése volt a mikrofonállvány előtt, ő tolmácsolt ugyanis Juhos Katának. Dunaszerdahelyi csapattársa a MOL Liga legjobb játékosának díját kapta.

Inkább a jelölés maga volt váratlan, arra vagyok nagyon büszke. Természetesen örülök, hogy megnyertem ezt a díjat, de a bajnoki cím az, ami a legfontosabb volt a szezonban – mondta érdeklődésünkre a magyarországi kézilabdázó, aki elárulta, ilyen kaliberű egyéni elismerésben még nem volt része karrierje során. – De ehhez mindig kellenek a csapattársak is, nekik is nagyon szépen köszönöm.S hogy mivel fogja ezt megtenni a szavakon túl? „A sütit azt mindenki szereti, azt máskor is szoktam vinni a lányoknak. Csapatkapitányként sosem könnyü összetartani egy gárdát, amit nálunk nehezít, hogy az anyanyelvünk sem egyforma. Szép és nehéz feladat ez, de minél többet vagyunk együtt, úgy csiszolódik össze a társaság, egyre jobb a közösség – tette hozzá a HC DAC 35 éves jobbszélsője.

Érdekes

A díjazottak

Az Év női kézilabdázója 
Bízik Réka (HC DAC)

Az Év férfi kézilabdázója
Tomáš Urban (Minden)

A MOL LIGA legjobbja
Juhos Kata (HC DAC)

A Niké Handball Extraliga legjobbja
Ľubomír Ďuriš (Pov. Bystrica)

Az év női hetese
Oguntoye Viktória (Dunaújváros)–Bízik Réka, Adriána Holejová (Nice), Vladimíra Bajčiová (Salerno), Nikoleta Trúnková (Kisvárda), Lancz Barbora (Mosonmagyaróvár), Katarína Pócsíková (Šaľa)

Az év férfi hetese
Marián Žernovič (St. Gallen)–Lukáš Péchy (Hlohovec), Lukáš Urban (Tatabánya), Tomáš Smetánka (Nava), Martin Slaninka (Aarau), Marek Hniďák (Lovosice), T. Urban

 

A jobbátlövők versenyében nem történt változás, ismét a Mosonmagyaróváron játszó Lancz Barbora vehette át az elismerést. „Mindkét szezonom jó volt, mindkettőben előre léptünk, de a mostani idény egy fokkal jobb volt, az eredmények is jobbak voltak – nyilatkozta az Új Szónak a vágsellyei származású játékos, aki egy éve azt mondta, klubcsapatával szeretné túlélni a csoportkört az EL-ben. Ez végül, az utolsó meccs rendkívüli izgalmai mellett, nem sikerült. „Fájt a dolog, mert tudtuk, hogy van esélyünk, otthon is játszhattunk, remek hangulatban. Nagyon sajnáltuk, nagyon szomorúak voltunk sokáig – jegyezte meg Lancz. – A szlovák válogatott is sokat fejlődött, csak rajtunk áll, hogy nemsokára tudjuk tartani a lépést olyan erejű csapatokkal is, mint Horvátország volt a sikertelen vb-selejtezőn.

Hasonlóképpen a kapusoknál sem történt trónfosztás, a dunaújvárosi Oguntoye Viktória megvédte címét. Ő is – sok más, külföldön szereplő kézilabdázóhoz hasonlóan – nem tudott személyesen jelen lenni a gálán, így a résztvevők nemegy videóüzenetet nézhettek meg. Üde színfoltot jelentett a férfiaknál a legjobb beállós, Martin Slaninka, aki helyett az anyukája vette át a díjat: „Emlékszem, az első kézilabdaedzésen a mester azt mondta Martinnak, nem baj, ha nem tudsz kézilabdázni, elég, ha galibázol a pályán.

A zenei betétekkel színesített, profin lepergő kellemes kora délutánon két újabb névvel bővült a Kézilabdázók Hírességek Csarnoka, Júlia Kolečániová lett sorrendben a 60., Marta Pernišová-Pösová a 61. tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?