Négy magyar arany egy napon Bakuban

<p>Négy arany és négy bronz a tegnapi nap magyar mérlege a bakui európai játékokon. A kajakosok taroltak, három számban győztek, s van egy birkózóarany is. Magyarország már a harmadik az éremtáblázaton.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kajak-kenu versenyeknek otthont adó Mingacsevirben háromszor játszották el tegnap a magyar himnuszt.

Kozák Danuta tarolt

A kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta K1 500 méteren győzött. Előző nap már a négyes tagjaként is nyert egy aranyat, délután pedig K1 200 méteren bronzérmes lett.

„Elégedett vagyok, jól sikerültek számomra az európai játékok – főleg, hogy ez volt az első … Az olimpia más lesz, nehéz lesz fizikálisan és szellemileg bírni, hiszen ha sok számot vállalunk, egy héten keresztül folyamatosan versenyzünk. Itt csupán két-három napig kellett csúcsformában lenni. Idén nyáron nagyon sűrű idényünk van a válogatók, az európai játékok és a milánói kvalifikációs vb miatt. Ez az olimpiai egy héthez képest pedig lassan három hónap…” – nyilatkozta a mob.hu-nak Kozák Danuta.

Kammerer nem mer örülni

A férfikajaknégyesek versenyében a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel egység diadalmaskodott. „Úgy szálltam le a gépről, hogy szeretnék egy szép érmet szerezni egy szép csatában, de nem gondoltam volna, még a páros győzelem után sem, hogy a négyesben is nyerhetünk, bár az előfutamok után látszott, hogy mind a két számban éremesélyünk van – nyilatkozta a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának Kammerer Zoltán, aki párosban Szalai Tamással győzött. – Ez az eredmény minden várakozást felülmúl, csak nem mer az ember igazán örülni, mert nem ez volt az év fő versenye, hanem a kvalifikációs világbajnokság lesz az. Mindenesetre az eredmények azt mutatják, jó úton járunk az olimpia felé. Idén, ahol eddig indultam, mindenhol nyertem.”

Jakubíkék hetedikek

A szlovákiai Marek Krajčovič, Matej Michálek, Jakubík Gábor, Demin Viktor összeállítású hajó a 7. helyen ért célba. „Ez volt az idei legjobb pályánk. Még csak június van, a csúcsformára pedig csak augusztusban lesz szükség. Türelmesek és pozitívak vagyunk, és bízunk benne, hogy lesz ez még jobb is” – nyilatkozta Demin Viktor.

Jakubík Gábor azonban nem volt elégedett: „A hetedik hely nem akkora csalódás, mint az, hogy nem úgy ment a hajó, ahogyan terveztük.”

Arany kölcsönhajóban

Dudás Miklós K1 200 méteren diadalmaskodott, fél hajóhossz előnnyel nyert. „Erősségem a pálya második fele volt. Nagydarab vagyok, az egész mezőnyben egyedülálló a százkilós súlyom és a kétméteres magasságom. Ez olyan rövid táv, hogy a legelső ötven méteren akármennyire is vagyok begyorsítva, felkészítve, ezzel a súllyal nem lehet úgy beindulni, hogy elsőnek jöjjek ki. Viszont, ha begyorsulok, a végsebességem az egyik legjobb a mezőnyben” – idézte a mob.hu Dudást, aki Tarr Györgytől kapott kölcsönhajóban versenyzett, mert a saját hajóját a hazai válogatók időbeli közelsége miatt nem tudta Azerbajdzsánba szállíttatni.

Négy kajakos bronz

A mingacseviri pályán a magyar versenyzők az aranyak mellett négy bronzot is szereztek: Kozák Danuta 200 méteren elért harmadik helye mellett bronzérmes lett férfi K2 200 méteren Tótka Sándor és Molnár Péter, női K2 500 méteren Kárász Anna, Vad Ninetta, a női kajakosok 5000 méteres távján pedig Csay Renáta is.

Barka remekelt

A női birkózók 58 kg-os versenyében Barka Emese egész nap remekül teljesített, s végül aranyérmes lett. A döntőben az Eb-bronzérmes ukrán Tatjana Lavrencsuk volt az ellenfele, a két évvel ezelőtti vb-n bronzérmes Barka végül 3:2-re nyert. „A döntőben fontos volt kontrollálnom az ellenfelet, s bár sajnos nem sikerült befejeznem a támadásaimat, ezzel együtt győztem. Ugyanakkor van még javítanivalóm a technikámon” – nyilatkozta a bajnok.

Magyarország ezzel már hét aranyéremnél jár az európai játékokon, az éremtáblázaton a harmadik helyen áll Oroszország és Azerbajdzsán mögött. (mob.hu, MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?