NBA-döntő, GAME 1: megbüntette a Lakers a Heat hibáit

NBA

116:98 lett a vége az NBA-döntő első meccsének, de az eredmény nem adja vissza a látottakat.

Bár a Lakers egyértelműen dominálta a döntősorozat nyitómérkőzését, a meccset éppenséggel a Miami kezdte jobban. Főleg Jimmy Butler és Bam Adebayo voltak pontosak dobásaikkal, így a Heat az első negyed felénél biztató, 13 pontos előnyre tett szert. Sikerük azonban eddig tartott. A Lakersben lakozó bestia akkor ébredt fel, amikor Lebront Rajon Rondo váltotta a cserepadról, ezután beindult a támadásuk.

Miután a Lakers 13 ponttal le volt maradva az első negyedben, a félidő végére ezt 17 pontos előnyre fordították. Rájöttek, hogy a Miaminak kevés válasza van a Lebron James és Anthony Davis által jelentett gyűrű alatti veszélyre. A Lakers duója fizikailag ledominálta a Heatet. Mindkét szupersztár alaposan kivette a részét a győzelemből. James egy assziszt híján tripladuplát produkált (25 pont, 13 lepattanó és 9 gólpassz), míg partnere, Anthony Davis élete első döntős mérkőzésén a legjobb pontszerzőként (34) került be a jegyzőkönyvbe.

A Lakers azonban ismét bebizonyította, hogy a titkos fegyverük valójában a rendkívül effektív cserepad, illetve kiegészítő brigád. Kentavious Caldwell-Pope avagy KCP 13 pontot szerzett, szinte az összeset üres dobóhelyzetből. Danny Greennek (11 pont) is bepottyant néhány hármas, illetve Markieff Morris volt kétszer is sikeres a hárompontos vonal mögül.

Mindezen lehetőségek azért alakultak ki, mert James és Davis agresszívan támadták a gyűrűt. A Miami játékosai fizikailag egyedül nem képesek megbirkózni a Lakers szupersztár párosával, ezért védelemben gyakran használták a double-team módszerét, mely szerint hogyha az ellenfél egy-egy játékosa túl veszélyes, akkor egy védő helyett kettőt küldenek rá – s abban bíznak, hogy a gyengébb, de szabadon hagyott játékosok nem tudják kamatoztatni a helyzetet. A Lakers padja viszont effektív volt, s ennek köszönhetően esélyt sem adtak a Miaminak.

A szünet után fokozódtak a Heat problémái. Az első félidő vége előtt a Miami egyik vezéregyénisége, Jimmy Butler labdavezetés közben láthatóan kifordította a bokáját. Erik Spoelstra, a Heat edzője kénytelen volt időt kérni, Butler csúnyán sántított, lecserélték, és bicegve az öltöző felé vette az irányt. Bár később visszatért a játékba, egyértelműen látszott, hogy a mozgása nem az igazi.

Közben érkezett a következő rossz hír: az irányító Goran Dragic lábfejsérülést szenvedett az első játékrészben, ő sem tért vissza a második félidőre. Nyilvánvaló, hogy Dragic nélkül a támadás döcögős, hiszen a csapat legjobb pontszerzőjéről van szó. A Lakers viszont továbbra sem állt meg, előnyük már stabilan 20 ponton felül volt.

De volt ennél rosszabb is a Miami számára: Bam Adebayo egy Lebron Jamesszel való ütközést követően grimaszolni kezdett, a csuklóját fájlalta. Ezen komplikáció már a Boston elleni sorozatban is megmutatkozott, ott viszont orvosolni tudták a helyzetet, hiszen Adebayo a sérülés után játszotta statisztikailag élete meccsét a rájátszásban(32 pont, 14 lepattanó, 5 assziszt). Itt viszont nem így történt: Adebayót is bekísérték az öltözőbe, a nyitó meccsen őt sem láttuk már.

Mellettük Jimmy Butler pedig egyértelműen bokaproblémákkal küzdött, ennek ellenére 23 pontot szerzett. A szokásos csere, Tyler Herro 14 pontjával most nem tudta a meccsre rányomni bélyegét. Jae Crowder, aki egyébként az előző, Boston elleni szériában szörnyen dobált, itt a döntő első meccsén igencsak remekelt, 4 hármas is betalált. A fiatal Kendrick Nunn most játszott először jelentősebb perceket, amióta visszatért a koronafertőzésből. 18-al ő lett a Heat második legjobb pontszerzője.

A döntő párosításban már a kezdést megelőzően is a Lakers számított esélyesebbnek, de így, hogy a Miaminak a három valószínűleg legfontosabb játékosa is sérüléssel bajlódik, nehéz elképzelni, hogy fordítanának. A Heatnek ugyanis szüksége lenne minden erőforrásra, hogy legalább le tudják lassítani a Lakers-offenzívát. Hogy a sérülések mennyire komolyak, azt még pontosan nem tudni. Csak remélni lehet, hogy a Miami rendbejön, mert így nem nézünk elébe túl sok izgalomnak.

A folytatás, tehát Game 2, helyi idő szerint szombat hajnali 3-kor kezdődik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?