Modricékat és a marokkóiakat is halhatatlanná teheti a világbajnoki bronz

horvátok

A Luka Modric fémjelezte horvát „aranygeneráció” az utolsó nagy dobására készül, Marokkó pedig tovább írná saját és Afrika történelmét. Két sikerre éhes válogatott csap össze a világbajnoki bronzéremért szombaton 16 órakor.

A felek eddig egyetlen alkalommal találkoztak egymással, és az pont az idei világbajnokság csoportkörében volt, amikor 0:0-s döntetlen született. Az F jelű négyesből végül Marokkó és Horvátország jutott tovább, kiejtve a csalódást keltő játékot mutató Belgiumot és a lelkes, de tapasztalatlan kanadaiakat. A horvátok és a marokkóiak egyaránt hatalmas meglepetéseket okozva jutottak el az éremcsatáig. A mai bronzmérkőzésen egy győzelemmel a balkániak történetük második legjobb eredményét, az észak-afrikaiak pedig egyenesen a valaha volt legnagyobb sikerüket érhetik el.

Modricék utolsó dobása

A Luka Modric, Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic, Ivan Perisic és Dejan Lovren fémjelezte horvát „aranygenerációˮ a 2018-as ezüstérem után sorozatban második világbajnokságán szerezhet érmet. Korukból adódódan a legtöbbjüknek valószínűleg az idei az utolsó nagy tornája. Modricék az elődöntőben a vártnál kisebb ellenállást fejtettek ki Argentínával szemben és végül sima, 3:0-s vereséget szenvedtek. Az eredmény sokak számára azért volt meglepő, mivel a horvátok a negyeddöntőben a torna szuperfavoritjának tartott Brazíliát ejtették ki hátrányból felállva, büntetőkkel.

Zlatko Dalicnak szombaton az izomsérüléssel bajlódó Brozovic pótlását kell megoldania: a középpályást az argentinok elleni elődöntőben már 50 perc után le kellett cserélni, és kicsi az esélye, hogy felépül a bronzmérkőzés kezdetére. Ugyanígy kérdéses Josko Gvardiol játéka, aki már az elődöntőt is csak fájdalomcsillapító injekcióval tudta vállalni. „Nyolcan a keretből már megtapasztaltuk Oroszországban, hogy milyen érzés, ha vb-érmet akasztanak a nyakunkba. A többieknek még nincs ilyen élményük, így mindent meg fogunk tenni, hogy ez változzon – fogalmazott Andrej Kramaric, a horvátok támadója. – Ha egy világbajnokságon érmet szerzel, halhatatlanná válsz. Ezzel mi is és az ellenfelünk is tisztában vanˮ – mondta.

Josip Juranovic szeme előtt az 1998-as vb-n remeklő horvát csapat lebeg példaként, a Davor Suker vezette válogatott akkor sikerrel vette a harmadik helyért vívott csatát. „Azt akarjuk, hogy úgy emlékezzenek ránk, mint a 98-as hősökreˮ – mondta az idei tornán eddig remeklő jobbhátvéd.

Marokko

Fáradnak az oroszlánok

A marokkóiak már a csoportkörben meglepetést okoztak, ahol hét pontot gyűjtve az első helyen végeztek. Az észak-afrikaiak a nyolcaddöntőben átvészelték a gyakorlatilag egész mérkőzésen át tartó spanyol nyomást és büntetőkkel továbbjutottak. A negyeddöntőben a portugálok ellen már bátrabban játszott Walid Regragui csapata. Bár a mérkőzés nagy részében akkor is a technikailag képzettebb ellenfél dominált, de egy en-Nesziri-fejessel Marokkó bejutott a legjobb négybe – történelmet írva, első afrikai csapatként.

Paradox módon Atlasz oroszlánjai az elődöntőben, Franciaország ellen játszottak a leginkább támadó szellemben, a 2:0-s vereség alkalmával több gólszerzési lehetőségük volt, mint a korábbi meccseken. „A játékosaim olyan messzire jutottak, amennyire csak lehetett. A szombati mérkőzés a pszichikáról fog szólni. Vannak sérültjeink és fogytán az erőnk, de mindenképp győzni szeretnénk. A cseréknek is lehetőséget akarok adni, olyan játékosoknak, akik hatalmas segítségünkre voltak, de még nincsenek játékperceikˮ – mondta Regragui, akinek csapatában Aguerd, Mazraui és Saiss bajlódik sérüléssel, játékuk kérdéses.

A találkozót a katari al-Dzsasszim vezeti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?