Mit csinálnak a kényszerpihenő alatt a játékvezetők? (ankét)

Jövőre női játékvezető is lesz a Bundesligában

Ankétunkban négy futballbírót kérdeztünk arról, hogyan fogadta a kényszerszünetet.

szőllőssy

Szőllősy Péter, 

a Nyugat-szlovákiai Játékvezetők Egyesületének elnöke

Az elmúlt időszak próbára tette életünk számos területét, ami alól a játékvezetők sem képeznek kivételt. Ami eddig megszokott beidegződés volt, rutinnak számított, most megoldandó kihívás. Az edzőtermek, uszodák, sportpályák és a regenerálódást biztosító wellnesscentrumok is zárva tartanak, ami óriási mértékben befolyásolja egy bíró mindennapjait. A legrangosabb sípmesterek felkészülése a kidolgozott edzésprogramok alapján napi szinten zajlik, az alacsonyabb osztályokban közreműködő kollégák esetében viszont ez teljesen másképpen alakul. Ám mindannyian egy hajóban evezünk. Most van itt az ideje, hogy frissítsük szakmai ismereteinket a szabályokat illetően videók, szabálykönyvek, tesztek segítségével és nem utolsósorban saját meccseink elemzésével. Kocoghatunk, kerékpározhatunk vagy akár komplex edzéstervet is készíthetünk és felhasználhatunk. Számos játékvezetőnek a sportpályán végzett tevékenységéért járó jutalom a bére mellett jelentős kiegészítést jelent, és ez a kiesés átmenetileg gondot is jelenthet számára. Egyesületünk a közelmúltban az egységes játékvezetői öltözet felújításán kezdett el munkálkodni. Ez a folyamat most félbeszakadt. Tisztségemből kifolyólag egyre inkább aggaszt az egyes határidők betartása és a potenciális támogatóinkkal előre lekötött egyezségek sikere is.
 

csaj

Alena Jančoková Žáčiková,

a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség játékvezetői testületének elnöke

Kénytelenek voltunk számos tervbe vett eseményt elhalasztani. Töröltük a téli összejöveteltől igazoltan távol maradó játékvezetők továbbképzését, és a III. ligás sípmesterek erőnléti felmérését is egy későbbi időpontra ütemeztük át. Ugyancsak elnapoltuk a fiatal bírók részére létrehozott Talent elnevezésű munkaprogram bemutatását is.

Kováč

Peter Kováč,

UEFA-licences, Fortuna ligás játékvezető

Sajnos teljes mértékben felborult a megszokott életvitelünk. Ezekben a napokban kollégáimmal együtt az U19-esek Elite round elnevezésű Eb-selejtezőtornán kellett volna mérkőzéseket vezetnünk Franciaországban. Az esemény érthető okok miatt elmaradt. Az UEFA és a Fortuna Liga illetékesei eljuttatták számomra a testre szabott edzési ütemtervet, amelyet az erőnléti edzőm a sportteszter által folyamatosan figyelemmel kísér. Ennek köszönhetően százszázalékosan készen állok az azonnali bevetésre.

Kiss Bálint

Kišš Bálint

Fortuna ligás játékvezető

A jelenlegi súlyos állapot nemcsak a labdarúgókra és a szurkolókra, de a játékvezetők életére is kihatással van. A négy tavaszi forduló zökkenőmentesen lezajlott a Fortuna Ligában, a felső és az alsóházi megmérettetések azonban el sem kezdődhettek. Javában készültem a szövetség által elrendelt erőnléti felmérésre, amikor jött a rossz hír. Pillanatnyilag a fitnesztermek és az atlétikai pályák sem vehetők igénybe, ezért átmenetileg falura költöztem, ahol zavartalanul edzhetek. Mindenesetre igyekszem magamat formában tartani nemcsak fizikálisan, de mentálisan is. Meglátjuk, mikor folytatjuk, én bizakodó vagyok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?