„Mindent egy lapra feltenni”

magyar jégkorong-válogatott

Magyarország részvételével ma kezdődik Nottinghamban a férfi jégkorong olimpiai előselejtezőtorna. A magyar válogatott ellenfele a házigazda Nagy-Britannia mellett Észtország és Románia lesz. 
 

A magyaroknak nincs könnyű dolga, hiszen csak a torna első helyezettje jut tovább az augusztusi, Szlovákiában rendezett selejtezőbe, ahol aztán már közvetlen kvótáért csatázhatna a 2022-es pekingi olimpiára. 

A magyar keret

A feladatot egy eléggé felforgatott összetételű keretnek kellene megoldania, amelyben közvetlenül az elutazás előtt is történt változás. A legnagyobb érvágást Bartalis István, Galló Vilmos és Sebők Balázs hiánya jelenti a válogatott számára. A három, remek formában hokizó játékos egyaránt klubelfoglaltságaikra hivatkozva mondták le a részvételt. 

Jesse Dudás a Csehországba igazolása, Magosi Bálint sérülés és Hetényi Zoltán egyetemi elfoglaltságok miatt nem utazik a csapattal. A helyükre Kornakker Dánielt, Szita Donátot és Kiss Dánielt válogatta be Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány. 

„Szövetségi kapitányként mindig a legjobb csapatot akarom összeállítani, de előfordul, hogy valaki vagy valakik hiányoznak. Nem szabad emiatt megállnunk, és azon keseregnünk, hogy miért nincsenek velünk. Azok, akik itt vannak, ők jelenleg a legjobbjaim, és ők alkotják a legjobb csapatot. A panaszkodás, az okok keresése és a negatív vélemények teljesen feleslegesek” – mondta el véleményét a kerettel kapcsolatban Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány.

Öt magyar klub (FTC, DVTK, Fehérvár, MAC, UTE) ad játékost a keretbe, és három légiós szerepelhet a tornán, köztük az Egyesült Államokban játszó Papp Kristóf először lesz ott a felnőtt válogatottban. Rajta kívül még Kornakker Dániel lesz újonc.

Ellenfélmustra

A magyaroknak sorrendben Észtország, Románia és Nagy-Britannia lesz az ellenfelük. 
Az észt válogatott nagy változáson ment át. A tavalyi, tallinni divízió 1/B csoportos vb-n részt vevő játékosok nagy része kicserélődött. Ráadásul 9 olyan játékosuk is van, akik 1999 után születtek. „Néhányuk igen jó egyéni képességekkel rendelkezik, és a játékstruktúrájuk elég jól felépített. Várjuk már, hogy játsszunk velük” – mondta Jarmo Tolvanen. Ők a selejtező leggyengébb csapata, őket Románia követi az erősorrendben. A román válogatott gerincét nagyrészt brassói és csíkszeredai játékosok adják. A romániai válogatott decemberben Brassóban az előselejtezők második körének megnyerésével vívta ki a jogot a nottinghami részvételre. Három fölényes győzelemmel, Izrael ellen 15:0-val, Kirgizisztán ellen 18:2-vel, Izland ellen 10:1-gyel jutottak tovább. „Ismerjük a románokat, az összes játékosukat, hogy mit játszanak, és mik az erősségeik. Készen kell állnunk, hogy legyőzzük őket, mert biztos vagyok benne, hogy mindent meg fognak tenni, hogy nyerjenek ellenünk” – vélekedett a szövetségi kapitány.

Hári János, a válogatott és a Salzburg csatára szerint a lényeg, hogy megnyerjék az első két meccset, nem számít, hány góllal, hogy nyugodtan és stabil játékkal tudjanak készülni a britek elleni rangadóra, amely valószínűleg dönt majd a továbbjutás sorsáról. 

Nagy-Britannia a tavalyi, szlovákiai vb-n vívta ki az A divízióban való bennmaradást, ezzel egyértelműen ő a négyes legerősebb csapata. Ugyanakkor nyolcan hiányoznak majd az akkori csapatból, Thomas Murdy kapus, Tim Billingsley és Ewan Mosey hátvédek, valamint a csatárok közül Robert Dowd, Liam Kirk, Robert Lachowitz, Joseph Lewis és a visszavonult Colin Shields.

„Az elmúlt két évben több jó meccset is játszottunk a britekkel. A két csapat hokitudásban nagyon közel áll egymáshoz. A britek sokat tesznek jégkorongjuk fejlődéséért. Izgalmas mérkőzést várok ellenük. Fel kell rájuk készülni, mint mindegyik találkozóra és mindent egy lapra feltenni” – adta meg az irányt Jarmo Tolvanen.

(nso, jegkorongblog.hu)

Érdekes

A magyarok programja

Február 6., csütörtök, 16.30: Magyarország–Észtország
Február 8., szombat, 15.00: Magyarország–Románia
Február 9., vasárnap, 19.00: Nagy-Britannia–Magyarország 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?