„Mindenhol hallani a gyalázó rigmusokat“

Pozsony |

<p>Mennyit érzékel a fokozódó szlovák-magyar feszültségből egy Magyarországon légióskodó szlovák futballista? Mit gondol a dunaszerdahelyi rendőrattakról? Hogyan esik neki, amikor saját csapatának drukkerei dörgölik az orra alá, hogy nincsen hazája? Marián Sľukával, a Zalaegerszeg játékosával beszélgettünk.</p>

Tapasztalt a saját bőrén szlovákellenesmegnyilvánulásokat? Egyelőre nem volt semmi rossz tapasztalatom. Nem tetszik, amit a drukkerek kiabálnak, a DAC-Slovan óta a magyar bajnokikon rendszeresen felhangzanak a Szlovákia-ellenes skandálások, de engem nem ért semmi személyes sértés vagy atrocitás. A városban sem mondott senki semmit ezzel kapcsolatban, szóval, nekem nincsenek problémáim.
A Zalaegerszeg is azon klubok között volt, amelyeket az MLSZ 100 000 forintos pénzbüntetésre, illetve egy bajnoki mérkőzésre vonatkozó felfüggesztett pályabezárásra ítélt, éppen a szlovákellenes szurkolói rigmusok miatt.
Nálunk is voltak ilyen bekiabálások, nemcsak a focimeccsen, hanem a kosárlabdán is, mindenütt. Minden csapat minden drukkere bekapcsolódott ebbe, mindenhol hallani ezeket a rigmusokat. Remélem, hamarosan megnyugszanak a kedélyek, mert néha már nevetséges, amit művelnek. Szerintem csak feleslegesen felfújják ezt az egészet.

Azért biztosan nem esik jól önnek, amikor a nemzetét szidják…
Nagyon hülye érzés. Amikor játszom, annyira nem figyelek erre, de elmentem megnézni egy kosárlabdameccset, és nagyon kellemetlen volt ezt hallgatni. Ott álltak mellettem a drukkerek, akik a focimeccsen engem is biztatnak, és azt kiabálták, hogy nekünk, szlovákoknak nincs hazánk, sosem volt saját országunk, nincs semmink. Ez azért rosszulesett. Nem akarok ebből nagy ügyet csinálni, mert a személyem ellen nem volt semmilyen támadás, de az tény, hogy az utóbbi időben minden meccsünkön hallani szlovákellenes rigmusokat. Többet szidják Szlovákiát, mint az ellenfelet.

Látott egyébként képeket, videókat a dunaszerdahelyi eseményekről? Persze. Beszéltem Pinte Attilával telefonon, elmondta, mi történt, megnéztem a videókat is a youtube-on. Nehéz ezek alapján valamit mondani, mert nem látszik jól rajtuk, mivel is kezdődött az egész… De szerintem ez teljesen felesleges volt. Felesleges volt a provokáció, és felesleges volt a kemény rendőri fellépés is. De azt sem értem, miért mentek oda a magyarországi drukkerek, biztosan nem csak úgy unalmukban, nem azért, hogy a DAC-nak drukkoljanak. Nekünk is van kemény magunk, és tudom, hogy csak azt várják, mikor csaphatnak egy jó kis balhét valahol.

Légióskodott Lettországban is. Átélt valaha valami hasonlót? Nem, soha. Lettországban nem volt semmi probléma, a drukkerek drukkoltak, nem voltak verekedések meg rendőrök… Három évet töltöttem Lettországban, nagyon békés hely. Magyarországon viszont már több balhét láttam, például akkor is volt rendbontás, amikor itthon játszottunk az Újpesttel. Olyan drukkereket, mint a magyar ultrák, korábban nem láttam, de gondolom, máshol a világon is vannak keményebb, nacionalistább szurkolók.

Mennyit tud egyébként magyarul? Keveset. A csapatban vannak szerbek és szlovének is, az ő nyelvüket hamar megtanultam, mert tudok oroszul, tudok ugyebár szlovákul, és ez azért nagy segítség a többi szláv nyelvnél. Magyarul sokat értek, de a beszéd nem megy olyan jól. Ráadásul begyulladt a sarkam, másfél hónapot ki kellett hagynom, ezalatt sokat voltam otthon, így nem is volt nagyon alkalmam tanulni. De a csapattársak közül sokan tudnak angolul, németül, így szót értünk. És kávét már magyarul is tudok kérni.

Lát különbséget a szlovák és a magyar bajnokság színvonala között?
Nagyon hasonló mind a kettő. Mind a magyar, mind a szlovák bajnokság nagyon kiegyensúlyozott, bárki legyőzhet bárkit. Az utóbbi időben a REAC és a Siófok leszakadt, de őket kivéve bárki meglepheti a favoritokat. A múlt fordulóban például minden meccs a papírformával ellentétes eredménnyel ért véget. Ha ma mi is nyerünk a Haladás ellen, akkor az első ötbe kerülhetünk, pedig rosszul kezdtünk. Szerencsére Csank János személyében új edzőnk lett, jól felrázta a csapatot. Remek edzéseket tart, már négy meccs óta nem kaptunk ki, csak az a kár, hogy most, amikor ilyen jó formában vagyunk, vége az őszi szezonnak. (Bőd Titanilla)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?